home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

De Tour de France en de UCI weer samen verder?

Toegevoegd: maandag 18 augustus 2008 om 23:33:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  De Tour de France en de UCI weer samen verder?Zoals u waarschijnlijk wel weet (en zoals u hier, hier en hier na heeft kunnen lezen), zijn de organisatoren van de 3 grote wielerwedstrijden (Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta a España) het al een aantal jaar (sinds eind 2004 om precies te zijn) niet eens met de UCI over de ProTour.

  Het lijkt er nu echter op dat er binnenkort een einde komt aan dit conflict aangezien de UCI vandaag haar plan voor de toekomst van de professionele wielersport heeft gepresenteerd en daarbij heeft aangekondigd dat de organisator van de Tour de France het met dit plan eens zou zijn ...


  Ter herinnering: de belangrijkste reden achter deze ruzie waren de regels voor de selectie van deelnemende ploegen (UCI: alle ProTour ploegen mogen automatisch meedoen, ASO: wilde zelf de ploegen kunnen selecteren) en uiteindelijk ook het een beetje verborgen doel van de UCI om de TV-rechten in handen te krijgen (UCI: wilde de TV-rechten voor alle ProTour wedstrijden combineren en deze als package aanbieden aan zenders, ASO: wilde één van haar belangrijkste inkomstenbronnen niet verliezen en dus deze rechten zelf kunnen verkopen).

  Hoe komt er een einde aan deze voortslepende ruzie

  Het einde van de ruzie kwam eindelijk in zicht toen Marie-Odile Amaury die directrice is van de groep Editions Philippe Amaury - eigenaar van onder andere Amaury Sport Organisation, de organisator van sportevenementen waaronder in het wielrennen met name de Tour de France, Paris-Nice, Paris-Roubaix, Paris-Tours, etc. - een paar weken geleden contact op nam met de UCI om een einde te maken aan de oorlog tussen ASO en de UCI (in 2008 zijn Parijs-Nice en de Tour de France bijvoorbeeld georganiseerd buiten de UCI om onder verantwoordelijkheid van de Fédération Française de Cyclisme).

  Vervolgens hebben er onderhandelingen plaatsgevonden tussen de UCI en de groep Editions Philippe Amaury onder toezicht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het IOC werd met name vertegenwoordigd door haar voorzitter Jacques Rogge die aan één van haar leden, Jean-Claude Killy, zelf voormalig directeur van ASO (Société du Tour de France) van 1992 tot 2001, heeft gevraagd op te treden als bemiddelaar in deze gesprekken.

  Het plan voor de toekomst van de professionele wielersport

  De voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, heeft vervolgens vandaag in Peking (waar op dit moment de Olympische Spelen plaats vinden) het plan voor de toekomst van de professionele wielersport gepresenteerd. Dit plan is gebaseerd op de uitkomst van deze onderhandelingen en in principe ook op de belangen van de verschillende belanghebbenden in de wielersport (ploegen, renners, organisatoren, bonden, ...).

  Dit plan houdt in eerste instantie in dat er vanaf volgend jaar een Wereldwijde UCI wielerkalender wordt opgericht waarop de historische wielerwedstrijden (de wedstrijden georganiseerd door ASO, RCS en Unipublic dus) én de wedstrijden van de UCI ProTour staan en dat daaraan een individueel en ploegenklassement wordt gekoppeld. Het tweede deel van het plan betreft de toekenning van startrechten voor de wedstrijden van deze wielerkalender vanaf 2011: op basis van de klassementen worden 17 ploegen van 9 renners of 18 ploegen van 8 renners (nader te bepalen) automatisch geselecteerd voor deelname.

  In het kader van dit akkoord bevestigt de UCI overigens ook dat zij de exclusieve eigendoms- en exploitatierechten van ASO en van alle organisatoren erkent (dat is dus een belangrijk bericht richting de organisatoren met betrekking tot de televisierechten).

  De automatische selectie van ploegen zal voor de Tour de France pas vanaf 2011 geldig zijn want de rechten tot deelname aan de Tour de France 2009 en 2010 zijn al afgesproken in het contract wat op 18 juni is getekend tussen de ploegen en ASO voor deelname aan de Tour de France van dit jaar.

  Probleem opgelost? Misschien, maar zeker is het nog niet ...

  Dit plan is vandaag officieel gepresenteerd door de UCI en ik denk dat het een erg goed teken is dat de verschillende belanghebbenden in de wielersport weer gewoon met elkaar praten (in plaats van dat via persberichten te doen ... zoals ik dat trouwens half juni ook aangeraden had aan het eind van dit artikeltje) en de verschillende partijen hun bijdrage leveren in het vinden van een compromis.
  Al het werk is echter nog niet gedaan, want er blijft een aantal puntjes (zonder volledig te willen zijn) die nog nadere opheldering vragen:
  • het klassement van deze nieuwe wielerkalender is de basis voor de bepaling van deelnamerechten aan de wedstrijden van deze kalender, maar hoe gaat de selectie het jaar daarop in zijn werk? Komt er een soort degradatie- en promoveringssysteem net als in veel andere sporten waar waarin bijvoorbeeld de twee laatstgeplaatste ploegen hun plaats vrij moeten laten door de twee best geplaatste ploegen in de divisie eronder (blijft ook nog de vraag: wat is de divisie eronder?) of niet?
  • er schijnt geen oplossing gevonden te zijn voor een ethisch onjuiste houding: een ploeg die de ethische regels van de sport niet in acht neemt maar wel goede resultaten behaalt kan met dit systeem in principe niet uitgesloten worden uit het klassement en dus niet van deelname aan de verschillende wedstrijden; A.S.O. wilde in principe een systeem waarin zowel resultaten als ethiek in acht werden genomen voor deelname aan wedstrijden
  • in principe lijken de organisatoren van de Vuelta en de Giro het eens te zijn met dit voorstel, maar nadere besprekingen met hen moeten nog plaats vinden
  • de groep Editions Philippe Amaury heeft in een persbericht aangegeven met voorzichtige hoop te reageren op dit voorstel, daarbij met name aangevend dat er nog geen akkoord is getekend en dat belangrijke vergaderingen plaats moeten vinden in september/oktober; de directrice van het bedrijf sprak over een grote stap voorwaarts maar zei ook dat er nog vele anderen stappen gezet moeten worden voordat de wielersport weer in een rustig vaarwater komt. Wat ons betreft, met de directie van ASO, zijn wij vastbesloten deze stappen te zetten. Daarvoor moeten echter alle, ik herhaal alle, belanghebbenden binnen onze sport het er mee eens zijn

  De Fédération Française de Cyclisme (FFC) weer terug binnen de UCI ...

  De UCI heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om in het persbericht hierover aan te geven dat zij hoopt dat de uitwerking van dit plan ervoor zal zorgen dat er een einde gemaakt kan worden aan verschillende juridische procedures waardoor de Fédération Française de Cyclisme weer volledig terug opgenomen zou kunnen worden in de UCI.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 3317x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Olympische Spelen| UCI ProTour| Tour de France 2011 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Klinkt hoopvol... afwachten of de ruzie nu opgelost is / gaat worden?!?!

  | Meggie | dinsdag 19 augustus 2008 om 10:24:39

 2. RDC VILLA DE CHARME POUR 4 A 6 PERSONNES A LA TURBIE A 8 KM DE MONACO
  POUR 4 A 6 PERSONNES

  | ZICARI BRUNI NANCY | donderdag 05 maart 2009 om 10:27:23

 3. Die Tour de France ist ein torso.

  | Friedrich Hofko | maandag 18 oktober 2010 om 8:54:34

 4. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-photos-et-videos-presentation-tour-de-france-2011-59233631.html

  | TISSIER | dinsdag 19 oktober 2010 om 19:46:27

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer twee ?