zaterdag 09 augustus 2008 om 12u12

Op een parcours van 245 kilometer - 60 kilometer vlak gevolgd door 12 klimmetjes en afdalingen en met de laatste kilometer bergop (tussen 8 en 10%) - vond vandaag de wegwedstrijd wielrennen van de Olympische Spelen 2008 plaats in Peking. De renners kwamen onder andere voorbij het Plein van de Hemelse Vrede en de Chinese Muur

Een stuk van het parcours werd gevormd door een circuit van 24 kilometer waar de renners 7 rondjes hebben gereden.

143 renners uit maar liefst 55 landen zijn vanochtend om 5u00 (11u00 lokale tijd) gestart en de Spaanse en Italiaanse ploegen waren de grote favorieten.
Alejandro Valverde
De Spaanse ploeg in Peking werd gevormd door de twee laatste winnaars van de Tour de France, Carlos Sastre en Alberto Contador, maar ook door de groene trui van de laatste Tour de France, Oscar Freire en Samuel Sanchez.
De grootste kanshebber uit de Spaanse ploeg was echter Alejandro Valverde die dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik, de Dauphiné Libéré en de Clasica San Sebastian had gewonnen.

Met de titelverdediger Paolo Bettini en Davide Rebellin (die vandaag zijn 37ste verjaardag vierde), had de Italiaanse ploeg ook een kans voor de eindoverwinning ...

Deze wedstrijd vond plaats onder omstandigheden die de renners niet echt gewend zijn: een temperatuur van rond de 34°C en een belachelijk hoge luchtvervuiling. Daarom had de organisatie in een grote bocht op het circuit een grote douche boven de weg gehangen waar de renners wat verfrissing konden zoeken!

Dit was echter niet genoeg voor alle renners en diegenen die weinig kans hadden op de eindoverwinning zijn dan ook massaal afgestapt.

Na een aantal ontsnappingen die allemaal teruggepakt zijn op ongeveer 40 kilometer van de aankomst, gaf de Spaanse ploeg het tempo aan ... met name Carlos Sastre en Alberto Contador zorgden ervoor dat het peloton omgevormd werd tot een lange sliert waarin sommigen het niet bij konden houden totdat Contador zelf ook afstapte ... hij had zijn werk gedaan en zonder veel wedstrijdkilometers in de benen gaf hij er de voorkeur aan te zwaaien naar zijn ploeggenoten en af te stappen.

Op 15 kilometer van de aankomst vormden Andy Schleck (Luxemburg), Alexandre Kolobnev (Rusland), Michael Rogers (Australië), Samuel Sanchez (Spanje) en Davide Rebellin (Italië) een nieuwe kopgroep. Uiteindelijk is het dus niet de grote favoriet Alejandro Valverde, maar wel een andere Spanjaard, Samuel Sanchez, die de gouden medaille van deze Olympische Spelen wint !

Samuel Sanchez Samuel Sanchez


1. Samuel Sanchez (Spanje)
2. Davide Rebellin (Italië)
3. Fabian Cancellara (Zwitserland)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 7744x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Olympische Spelen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier keer vier ?