home | Nederlands | English | Français
> nieuws
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

Wijziging in het parcours van de Tour de France 2008: twee etappes starten in Embrun

Toegevoegd: donderdag 10 april 2008 om 22:47:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Wijziging in het parcours van de Tour de France 2008: twee etappes starten in EmbrunDe 15de etappe van de Tour de France 2008 tussen Digne-les-Bains en Prato Nevoso zou normaal gesproken op zondag 20 juli via de Col de Larche Italië binnen zijn gekomen. Deze berg is nu echter de reden geweest om het parcours en de startplaats van deze Frans/Italiaanse etappe te wijzigen.

  Na de wijziging van de kaart van de Tour de France wordt nu dus echt het parcours van de 95ste Tour de France aangepast met ... minder dan drie maanden te gaan voor het Grand Départ vanuit Brest!


  In maart 2001 is na het instorten van een deel van deze berg via een plaatselijke verordening vastgelegd dat de berg verboden werd voor fietsers en voetgangers. Verder is er destijds een automatisch bewakingssysteem geïnstalleerd wat vol-automatisch de weg af kan sluiten in het geval van een nieuwe instorting. Uiteraard was dit probleem al lang bekend: de organisator van de Tour, de departementale afdelingen (Conseil général afgevaardigden van het departement Alpes-de-Haute-Provence), de préfecture en de politie en hulpdiensten werkten samen om speciale veiligheidsmaatregelen te nemen. Daarbij werd echter niet gerekend op het ministerie van Binnenlandse Zaken dat spontaan vanuit Parijs besloten heeft een negatief advies af te geven.

  De geplande veiligheidsmaatregelen bestonden uit het verwijderen van steenresten uit de veiligheidsnetten, de controle van het alarmsysteem en van verschillende plaatsen waar een beest eventueel een lawine van stenen had kunnen veroorzaken. Daarnaast zou de reclamecaravaan gegroepeerd langs dit gevaarlijke stuk moeten rijden en zonder enig geluid en zou in het geval van eventuele problemen de wedstrijd worden stilgelegd met gestopte tijd waarna voorbij dit gevaarlijke stuk met dezelfde tijdsverschillen weer verder gereden zou kunnen worden (een beetje zoals tijdens één van de etappes van Parijs-Nice dit jaar toen vanwege een staking van de werknemers van een plaatselijke fabriek de wedstrijd tijdelijk stilgelegd moest worden).

  Een gewijzigd parcours, een nooit eerder in de Tour beklommen berg en een dubbel vertrek vanuit Embrun

  de 15de etappe van de Tour de France vertrekt uiteindelijk niet vanuit Digne-les-Bains
  Om ieder risico verder uit te sluiten is nu dus besloten om het parcours aan te passen: de 15de etappe van de Tour de France 2008 vertrekt vanuit Embrun naar Prato Nevoso in Italië over een afstand van ongeveer 185 kilometer (zo'n 30 kilometer korter dan oorspronkelijk gepland). Embrun, voor het eerst etappeplaats in de Tour de France, krijgt nu dus niet één maar maar liefst twee etappes die daar zullen vertrekken (twee voor de prijs van één want de stad betaalt nog steeds "maar" 50.000 euro) met 3 dagen tussen de beide etappes: de etappe van woensdag 23 juli verandert namelijk niet en verbindt Embrun dus met de Alpe d'Huez.

  Met deze verandering van startplaats verandert uiteraard ook het parcours en de Col Agnel vervangt nu de Col de Larche. Deze berg, 21 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5% en zijn hoogste punt op 2744 meter, is nog nooit eerder beklommen in de Tour de France! De renners zullen waarschijnlijk echter niet verdwaald raken want tijdens de afdaling zullen ze bepaalde punten vast en zeker herkennen van de Ronde van Italië aangezien de Giro meerdere etappe-aankomsten op deze berg heeft gekend.

  Het parcours van de Tour de France 2008 in Google Earth

  Uiteraard heb ik het parcours van de Tour de France in Google Earth aan het einde van mijn artikeltje wat hierover gaat meteen aangepast.

  Meer informatie

  Voor meer informatie kunt u de volgende artikelen raadplegen:
  - het persbericht van de Tour de France over deze parcourswijziging
  - het artikeltje "Inquiétudes sur le Tour de France" uit de Dauphiné Libéré (3 april 2008)
  - het artikeltje "Le Tour de France toujours en suspens" uit de Dauphiné Libéré (4 april 2008)
  - en ten slotte het artikeltje "Changement de parcours dans les Alpes du Sud" uit de Dauphiné Libéré (9 april 2008)

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 4 reacties | 6448x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour de France| Tour de France 2008 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 4 reacties!
 1. Maintenant je comprends mieux le changement de parcours ,car je n avais pas encore lu ton article !!!Ca m apprendra !!C est a cause de risque d éboulements ,et bien ils ont bien fait ,autant limiter les risques .Dans le Vercors pas loin de chez moi il y a eu des éboulements mortels sur des voitures ces dernères années .Bonne journée a+ Thomas

  | Liserois | dinsdag 15 april 2008 om 6:57:08

 2. Oui, effectivement, c'était le plus sage de limiter les risques ! Par contre, ce qu'il faut savoir c'est qu'à la base ces risques étaient bien évidemment connus et tout le monde travaillait sur des solutions temporaires limitant ces risques mais permettant quand même le passage sur place.
  La solution qui a été trouvée maintenant promettra quand même une très belle étape, seulement ce qui est dommage c'est que le Tour ne pourra donc jamais passer dans ce coin des Alpes à cause de ce genre de problèmes :-(.

  à bientôt !

  | Thomas Vergouwen | dinsdag 15 april 2008 om 23:53:58

 3. quand je pense que ce col est ouvert malgre les risques etqu'il a meme ete emprunte par les camions de l'organisatiol dans les 2sens

  | aubertin gerald | vrijdag 12 juni 2009 om 0:28:40

 4. Plus que 22 jours , mais quelle tristesse le blog de Liserois va disparaitre et avec lui tout les contacts avec les amis (es) Pas de panneau alors cette année !!!! BOUHHHH ! C EST INJUSTE C EST BEAUCOUP TROP INJUSTE !!! Amitiée Christian

  | LISEROIS | vrijdag 12 juni 2009 om 6:51:09

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer zeven ?