zaterdag 01 juni 2024 om 23u41

Terwijl velowire.com net het roze van de Giro d'Italia 2024 heeft afgeworpen, die glansrijk werd gewonnen door Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), is het nu al tijd om het Critérium du Dauphiné 2024 te bekijken in de Auvergne-Rhône-Alpes en meer specifiek met vertrek vanuit Saint-Pourçain-sur-Sioule in het departement Allier.

Dit wordt de 76e editie van de wedstrijd, die wordt beschouwd als de ultieme voorbereiding op de Tour de France met zijn "bergconcentratie" (andere renners zullen de voorkeur geven aan de Ronde van Zwitserland, die volgende week op 9 juni begint) en bestaat, zoals gebruikelijk, uit 8 etappes inclusief een individuele tijdrit (etappe 4, in het midden van de week) over een totale afstand van 1.187,6 kilometer.

De laatste winnaar, Jonas Vingegaard (Team Visma | Lease a Bike) zal niet aan de start staan, omdat hij nog steeds herstellende is van zijn val in de Ronde van het Baskenland, ook al begint hij aan een trainingskamp op hoogte in Tignes op hetzelfde moment als de start van het Critérium du Dauphiné! Sepp Kuss en Matteo Jorgenson zullen de Yellow Bees ploeg leiden, terwijl Primož Roglič (BORA-hansgrohe) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) de ultra-favorieten zullen zijn in deze bergachtige wedstrijd.

Laten we alle etappes van dit Critérium du Dauphiné 2024 eens nader bekijken met behulp van OpenStreetMap/Google Earth kaarten.

Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2024 op OpenStreetMap

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ Zondag 2 juni 2024 - Saint-Pourçain-sur-Sioule > Saint-Pourçain-sur-Sioule - 172,5 km

De eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 start en finisht op vrijwel dezelfde plek, beide in Saint-Pourçain-sur-Sioule. Daartussen liggen 172,5 kilometer in een grote lus en vervolgens in een kleinere lus, die twee keer wordt afgelegd. De grote lus gaat naar het zuiden, via de Côte de Jenzat (4de categorie), waarvan de top wordt bereikt op bijna het zuidelijkste punt van de etappe.

Bij Gannat gaat de koers vervolgens naar het westen, via de Côte de Gannat (3de categorie) en de Côte de Chouvigny (3de categorie), die de renners bereiken op het moment dat ze weer richting het noorden gaan. Bij La Croix-des-Bois gaan ze alweer richting het oosten en via Bellenaves en Charroux komen ze dichtbij de heenweg. Voordat ze die bereiken zetten ze opnieuw koers naar het noorden, naar de tussensprint van Chantelle en via Le Theil begeven ze zich dan naar het zuid-oosten richting het slotcircuit.

Nadat ze de finishlijn in Saint-Pourçain-sur-Sioule voor de eerste keer zijn gepasseerd, moeten ze dit korte circuit nog twee keer afleggen, met een kleine, niet gerefereerde hobbel in het tweede deel, die misschien een massasprint-finish niet in de weg staat? We zullen het morgen rond 16.45 uur weten!

Hieronder vindt u het tijdschema, profiel en OpenStreetMap van het parcours voor etappe 1 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 1ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

2/ Maandag 3 juni 2024 - Gannat > Col de la Loge - 142 km

De tweede etappe begint in Gannat en gaat in zuidoostelijke richting. De eerste 40 kilometer zijn vrij vlak, maar daarna moeten de renners de Côte de Fagot (3de categorie) beklimmen en vrij snel daarna de Col Saint-Thomas (2de categorie).

Na de sprint bergaf in Saint-Thurin, komen ze terecht op de Côte de Saint-Georges-en-Couzan en de Col de la Croix Ladret (3de categorie) voor de laatste kilometers van de etappe, die ook bergop zijn naar de Col de la Loge, die niet is opgenomen in het beste klimmersklassement.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 2 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 2e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

3/ Dinsdag 4 juni 2024 - Celles-sur-Durolle > Les Estables - 181,7 km

Etappe 3 wordt niet de moeilijkste etappe van dit Critérium du Dauphiné maar ook niet de makkelijkste. Al snel na de start in Celles-sur-Durolle volgt een bult die niet meetelt voor het bergklassement, vervolgens een afdaling en de korte klim van de Côte d'Augerolles (4e categorie). Na het passeren van Ambert en de tussensprint in d'Arlanc, vinden ze de steile Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc (2e categorie) op hun route.

De laatste 60 kilometer van de etappe zijn afwisselend beklimmingen en afdalingen, waaronder de Côte de Retournac (3de categorie) en de Côte de Valogeon (4de categorie), en tot slot de aankomst bergop naar Les Estables (3de categorie).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 3 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 3e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

4/ Woensdag 5 juni 2024 - Saint-Germain-Laval > Neulise - individuele tijdrit - 34,4 km

De 4de etappe op woensdag 5 juni 2024 is de individuele tijdrit van dit Critérium du Dauphiné 2024 en vindt dit jaar plaats op een redelijk vlak parcours, ook al is het tweede deel van het parcours licht bergop.

Tussen de start in Saint-Germain-Laval en de finish in Neulise zijn er twee tussenliggende tijdwaarnemingspunten, in Saint-Georges-de-Baroille en Saint-Marcel-de-Félines.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 4 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 4e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/donderdag 6 juni 2024 - Amplepuis > Saint-Priest - 167 km

Aan het begin van etappe 5 in Amplepuis begint het parcours in golvend terrein via de Saint-Colombe-sur-Gand sprint. De eerste moeilijkheid is de Côte de Croix de Signy (4e categorie). Een afdaling later staan de renners aan de voet van de langste en steilste Côte de Duerne (2e categorie) en na de afdaling naar Givors beklimmen ze de Côte de Givors (3e categorie). De klim gaat vervolgens verder, maar uiteindelijk dalen ze af naar Vienne voordat ze weer licht klimmen naar de voet van de Côte de Bel-Air (4e categorie). Op de top van deze laatste zijn ze 23 kilometer verwijderd van de finish in Saint-Priest, die vlak is.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 5 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 5e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

6/ Vrijdag 7 juni 2024 - Hauterives > Le Collet d'Allevard - 174,1 km

Etappe 6 van het Critérium du Dauphiné 2024 ziet er relatief eenvoudig uit na de start vanuit Hauterives. Afgezien van de Côte de la Côte-Saint-André (4e categorie) zijn de eerste 105 kilometer tot aan de sprint in Les Echelles vlak of nauwelijks heuvelachtig, maar na deze sprint verandert het profiel van de etappe.

Na een eerste beklimming komen de renners aan op de Col du Granier (2de categorie) en na de afdaling hiervan hebben ze nog maar een paar kilometer te gaan voordat ze de voet bereiken van de slotklim naar Le Collet d'Allevard, een klim uit de buitencategorie!

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 6 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 6e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

7/ Zaterdag 8 juni 2024 - Albertville > Samoëns 1600 - 155,3 km

De 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 op zaterdag 8 juni wordt een echte bergetappe met drie moeilijkheden van eerste categorie tijdens de etappe en een slotklim van de buitencategorie!

Al snel na de start vanuit Albertville stijgt de weg en zo'n twintig kilometer verder (al bergop) komen de renners dan aan de voet van de Col des Saisies (^ 1661 m / 9,4 km aan 6,6%). Deze wordt gevolgd door de Côte d'Arâches (^ 948 m / 6,1 km aan 7,1%) en de Col de la Ramaz (^ 1619 m / 13,9 km aan 7,1%). Aan de voet van deze laatste is de tussensprint bij Les Millières en dan zijn ze nog iets minder dan 10 kilometer verwijderd van de voet van de slotklim naar Samoëns 1600 (^ 1634 m / 10 km aan 9,3%).

Hieronder vindt u de tijdroute, het profiel en OpenStreetMap van het parcours van etappe 7 van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 7e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

8/ Zondag 9 juni 2024 - Thônes > Plateau des Glières - 160,6 km

De 8e en laatste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 start in Thônes en begint met een bijna lus ten zuiden/zuidwesten van de stad. Aan de zuidkant van deze lus moeten de renners de Col de la Forclaz-de-Montmin (1ste categorie) en de Col des Esserieux (3de categorie) beklimmen voordat ze terug naar het noorden gaan richting Thônes.

Vanaf daar is de weg naar de sprint in Saint-Jean-de-Sixt ook bergop, en na de afdaling vinden de renners de klim naar Le Salève (1ste categorie) en dan hebben ze nog de laatste beklimming naar het Plateau des Glières tegoed voordat de winnaar van het Critérium du Dauphiné 2024, die naar huis zal terugkeren in de gele en blauwe trui, bekend is!

Hieronder vindt u de route, het profiel en OpenStreetMap van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de 8e etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024 Het parcours van de achtste etappe van het Critérium du Dauphiné 2024

De startlijst van het Critérium du Dauphiné 2024

22 ploegen met elk 7 renners zullen aan de start verschijnen van het Critérium du Dauphiné 2024, voor een totaal van 154 renners.

Hieronder vindt u de startlijst voor het Critérium du Dauphiné 2024. Klik erop om de lijst te downloaden:
Deelnemerslijst van het Critérium du Dauphiné 2024

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 5981x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné | Critérium du Dauphiné 2024

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen plus zes ?