home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 214 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Stijn Devolder wint de Ronde van Vlaanderen

Toegevoegd: zondag 06 april 2008 om 17:20:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Stijn Devolder wint de Ronde van VlaanderenAls tweede wedstrijd van de UCI ProTour dit jaar stond vandaag een Belgische klassieker op het programma: de Ronde van Vlaanderen die werd verreden tussen Brugge en Meerbeke.

  Met één enkele ontsnapping hebben de renners met een behoorlijk tempo het begin van de route afgelegd: 49,5 kilometer in het eerste uur en 45,3 kilometer in het tweede.
  Op de route tussen Brugge en Meerbeke beklommen de renners de 17 klassieke bergen van de Ronde van Vlaanderen: de Kluisberg, de Nokereberg, de Molenberg, de Wolvenberg, Oude Kwaremont, de Paterberg, de Koppenberg, de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Berg Ter Stene, de Leberg, Berendries, de Valkenberg, Tenbosse, Eikenmolen, de beruchte Muur - Kapelmuur en de Bosberg alvorens ze via Ninove en Meerbeke naar de finishlijn konden rijden.

  De eerste ontsnapping die echt een beetje voorsprong heeft kunnen nemen (zo'n 2 minuten) was die van Janek Tombak (Mitsubishi-Jartazi), Tom Veelers (Skil-Shimano), Sven Renders (Topsport Vlaanderen) en Vincent Jérôme (Bouygues Telecom) op 161 kilometer van de aankomst. Een aantal kilometers verderop sloeg het weer ineens om van een beetje zon naar regen en zelfs hagel en natte sneeuw. Op zo'n 80 kilometer van de aankomst werden de 4 eindelijk teruggepakt en lieten de favorieten zich van voren zien (Tom Boonen, Leif Hoste, Juan Antonio Flecha, Stijn Devolder, Fabian Cancellara, Alessandro Ballan, ...).

  Het slechte weer zorgde voor een aantal valpartijen (waarvan één spectaculaire van Angel Gomez Gomez die niet had gezien dat er een wegversmalling aan zat te komen en daarop zijn fiets in 2-en reed; hij is afgevoerd naar het ziekenhuis, waarschijnlijk met een dijbeen- en elleboogbreuk) en verschillende renners hebben dan ook op moeten geven. Niet vanwege een val maar simpelweg omdat hij het niet bij kon houden is ook de leider van de UCI ProTour André Greipel (Team High Road) afgestapt.

  Op 55 kilometer van de aankomst was het de beurt aan Oscar Freire (Rabobank) om te proberen van het peloton weg te rijden. Even later valt George Hincapie (Team High Road) aan om een duo te vormen met Freire. 7 kilometer verderop worden de twee weer teruggepakt en is het de beurt aan Philippe Gilbert (Française des Jeux) en de Belgisch kampioen Stijn Devolder (Quick.Step), even later sluit Sebastian Langeveld (Rabobank) bij hen aan. Op 43 kilometer van de aankomst is het kopgroepje gegroeid tot negen renners want Simon Spilak (Lampre), Juan Antonio Flecha (Rabobank), Nick Nuyens (Cofidis), Manuel Quinziato (Liquigas), Karsten Kroon (Team CSC) en George Hincapie (Team High Road) hebben zich bij de drie ontsnappelingen gevoegd. Even later komen Tom Boonen (Quick.Step), Fabian Cancellara (Team CSC) en Alessandro Ballan (Lampre) erbij maar op dat moment gaat de jonge Nederlander Sebastian Langeveld van de Rabobank er alleen vandoor.
  3 kilometer verderop, op 40 kilometer van de aankomst wordt Sebastian Langeveld weer teruggepakt en gaat de Belgisch kampioen Stijn Devolder er weer alleen vandoor, al snel weer vergezeld van Sebastian Langeveld, Karsten Kroon en George Hincapie en even later ook Alessandro Ballan.
  Zij worden op 29 kilometer van de aankomst weer teruggepakt, met name vanwege het kopwerk van de Liquigas (voor Filippo Pozzato) en Cofidis (voor Nick Nuyens) ploegen. Stijn Devolder lijkt onvermoeibaar want hij gaat er dan nogmaals alleen vandoor en de 4 achtervolgers Janek Tombak, Thor Hushovd (Crédit Agricole), Frederik Willems (Liquigas) en Sylvain Chavanel (Cofidis) lukt het niet om hem weer in te halen.
  Uiteindelijk wordt hij achtervolgd door Sebastian Langeveld die alleen rijdt en een klein groepje met Tom Boonen daar achter. Sebastian Langeveld wordt dan teruggepakt en Juan Antonio Flecha probeert vervolgens alleen Stijn Devolder terug te pakken: het lukt hem het verschil tot 10 seconden terug te brengen, maar Devolder pakt dan weer wat meer voorsprong en op twee kilometer van de aankomst weet hij dat de 16 seconden voorsprong die hij dan heeft genoeg kunnen zijn!

  Stijn Devolder, aangemoedigd door talrijke Belgische toeschouwers, deed al dit werk eigenlijk met name voor de kopman van zijn ploeg, Tom Boonen, en op 1 kilometer van de aankomst kan hij dus nauwelijks geloven dat hij zelf de Ronde van Vlaanderen gaat winnen! Even voor de finishlijn gaat hij rechtop zitten om zijn Belgische kampioenstrui te laten zien en bedankt hij zelfs nog het publiek: Stijn Devolder passeert de finishlijn met een paar honderd meter voorsprong op zijn achtervolgers.
  De sprint voor de resterende podiumplaatsen wordt makkelijk gewonnen door Nick Nuyens en Juan Antonio Flecha eindigt derde.

  Het UCI ProTour klassement

  Aangezien de Ronde van Vlaanderen 50 UCI ProTour punten waard is voor de winnaar en omdat André Greipel 62 punten had, blijft hij aan kop van het UCI ProTour klassement.
  Als ik me niet vergis ziet dit klassement er nu dus als volgt uit:
  1/ André Greipel (Team High Road) - 62
  2/ Stijn Devolder (Quick.Step) - 50
  3/ Nick Nuyens (Cofidis) - 40
  4/ José Joaquin Rojas Gil (Caisse d'Epargne) - 38
  5/ Juan Antonio Flecha (Rabobank) - 35
  6/ Mickael Delage (Française des Jeux) - 30
  7/ Alessandro Ballan (Lampre) - 30
  8/ Mickaël Buffaz (Cofidis) - 25
  9/ George Hincapie (Team High Road) - 25
  10/ José Alberto Benitez Roman (Saunier Duval - Scott) - 21
  11/ Filippo Pozzato (Liquigas) - 20
  12/ Kjell Carlström (Liquigas) - 15
  13/ Kurt-Asle Arvesen (CSC) - 15
  14/ Luis Léon Sanchez Gil (Caisse d'Epargne) - 10
  15/ Greg van Avermaet (Silence Lotto) - 10
  16/ Mark Renshaw (Crédit Agricole) - 7
  17/ Simon Spilak (Lampre) - 5
  18/ Graeme Brown (Rabobank) - 4
  19/ Stuart O'Grady (Team CSC) - 2
  20/ Robert Förster (Gerolsteiner) - 2
  21/ Arnaud Labbe (Bouygues Telecom) - 2
  22/ Mathew Hayman (Rabobank) - 1

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 1765x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France)| UCI ProTour | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer acht ?