zaterdag 13 april 2024 om 01u48

Deze zondag is het alweer tijd voor de enige Nederlandse klassieker, de Amstel Gold Race. Dit wordt de 58e editie sinds de eerste werd gehouden in 1966.

Deze vindt plaats tussen de Markt in Maastricht en de Rijksweg in Vilt. Sinds 2013 is de finish niet meer op de top van de Cauberg in Valkenburg, maar op dezelfde plek als de finish van de WK-wedstrijden van 2012.

Het parcours van de Amstel Gold Race 2024 is echter identiek aan dat van vorig jaar, toen het een wijziging onderging, met name in het eerste deel. Dit keer is alleen de start dichter bij de echte start verplaatst, naar de Markt, maar verder is het parcours strikt identiek. Er zijn nog steeds maar liefst 33 beklimmingen in deze UCI WorldTour wedstrijd (er is enige variatie geweest in het aantal beklimmingen, met een minimum van 31 in 2010 en 2012 en een maximum van 35 in 2017 en de jaren daarna).

In dit artikel vind je het tijdschema en de route van de Amstel Gold Race op een OpenStreetMap kaart (vergelijkbaar met Google Maps) en je kunt de route ook downloaden in Google Earth voor bijvoorbeeld een virtuele flyover.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De Amstel Gold Race 2024 routebeschrijving

Na het vertrek vanaf de Markt aan de buitenrand van het centrum van Maastricht rijden de renners noordwaarts naar Geulle en verder naar Elsloo, waar ze de Maasberg (1) beklimmen en vervolgens naar Urmond, voordat ze uiteindelijk afslaan, dit keer richting Sittard en dan weer zuidwaarts naar Beek. Daar beklimmen ze de Adsteeg (2). Vervolgens gaan ze de Bergseweg (3) op en ontdekken ze andere bergen. Dit zijn achtereenvolgens de Korenweg (4), Nijswillerweg (5) en vervolgens een klim over de Rijksweg N278 (6). Het eerste deel van de route op de kaart, in geel getekend, eindigt bij Cadier en Keer.

Op het tweede deel van de route, getekend in blauw, dalen ze eerst af naar de grens met België en passeren ze de Wolfsberg (7) en de Loorberg (8) voordat ze een kort naar het noorden rijden, richting Gulpen, om de Gulpenerberg te naderen, zonder echter de top ervan te bereiken, De route loopt vervolgens zuidwaarts over de Schweibergerweg (9), slaat dan linksaf en loopt opnieuw langs de grens met de Camerig (10), buigt af naar Vijlen en gaat dan richting het Drielandenpunt (11) (de plaats waar Nederland, Duitsland en België samenkomen). Dit deel van de route is dus het blauwe deel op de kaart, gevolgd door de klim naar Gemmenich (12) net over de Belgische grens en Epenerbaan/Vijlenerbos (13) na de terugkeer in Nederland. De renners bevinden zich vervolgens in het oranje gedeelte van het parcours en beklimmen de Eperheide (14). Vervolgens rijden ze terug naar het noorden via dezelfde route als in het eerste deel en veranderen van koers om de Gulpenerberg (15) te beklimmen, vervolgens de Plettenberg (16), Eyserweg (17), Sint Remigiusstraat (18), Vrakelberg (19) en dan de Sibbergrubbe (20) en Cauberg (21) voordat ze voor de eerste keer de finishlijn passeren.

De daaropvolgende lus rond de finish, op de kaart in groen aangegeven, omvat de beklimming van de Geulhemmerberg (22). Nadat ze door Maastricht zijn gereden en zijn teruggekeerd in Cadier en Keer, beklimmen ze de Keederberg (23) voordat ze bij Bemelen rechtsaf slaan om de Bemelerberg te beklimmen (24) en na de Loorberg (25), snijden ze rechtdoor af voordat ze linksaf slaan richting de Gulperberg (26), waarna ze naar de Kruisberg (27) gaan (in plaats van de Plettenberg op te draaien zoals op de eerste doortocht) en vervolgens de Eyserbosweg (28) en de Fromberg (29). Het peloton slaat vervolgens linksaf bij Schin op Geul om de Keutenberg (30) te bereiken voordat het de tweede en laatste beklimming van de Cauberg (31) opgaat, die dit keer zal worden gevolgd door een laatste lus (in roze/paars) die lijkt op het wereldkampioenschap van 2012, met de beklimming van de Geulhemmerberg (32) naast de Bemelerberg (33). Deze keer is er geen Cauberg!

De start is om 10:40 uur en de finish staat gepland tussen 16:47 en 16:56 uur. De afgelegde afstand bedraagt 253,6 kilometer.

Tijdschema, koersprofiel en route van de Amstel Gold Race 2024 op een OpenStreetMap

Hieronder vind je de OpenStreetMap kaart (vergelijkbaar met Google Maps), het profiel en het tijdschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpen op de route) van de Amstel Gold Race 2024.

Om de kaart beter leesbaar te maken, wordt de route in vijf delen weergegeven: het eerste in geel, het tweede in blauw, het derde in oranje en het vierde in groen. De laatste lus, 21,3 kilometer lang, wordt in roze/paars weergegeven.

BELANGRIJK: om de volgorde van de verschillende delen van de route nog beter te begrijpen, kun je ze één voor één op de kaart weergeven. Ga hiervoor met de muis over het pictogram met de 3 lagen in de rechterbovenhoek en kies de sectie(s) die je wilt weergeven door ze aan of uit te vinken.
Het profiel van de Amstel Gold Race 2024 Het tijd- en routeschema van de Amstel Gold Race 2024 Het parcours van de Amstel Gold Race 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van de Amstel Gold Race 2024 in Google Earth

Wil je het parcours van de Amstel Gold Race 2024 liever in Google Earth bekijken en een virtuele vlucht over het parcours maken? Download dan hieronder het KML-bestand:

>> Download het parcours van de Amstel Gold Race 2024 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 9397x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vijf ?