woensdag 27 maart 2024 om 00u17

Als we het over de volgende wielerkoers hebben op dit moment is de kans groot dat we het over de volgende Belgische klassieker hebben, en dat is ook weer het geval met Dwars door Vlaanderen 2024 op woensdag (of Dwars door Vlaanderen-A travers la Flandre zoals de wedstrijd officieel heet, met de titel in zowel Vlaams als Waals), in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen op zondag!

Net als bij Gent-Wevelgem afgelopen zondag is uittredend winnaar Christophe Laporte afwezig wegens ziekte. Wout van Aert zal er woensdag wel bij zijn, maar de Belgische renner en zijn Visma | Lease a Bike ploeg hebben tot nu toe nogal pech gehad in hun Belgische klassiekercampagne. Mathieu van der Poel zal afwezig zijn, dus het is sprinter Jasper Philipsen op wie de Alpecin-Deceuninck ploeg kan rekenen. Verderop in dit artikel vind je de volledige startlijst voor Dwars door Vlaanderen 2024.

Dwars door Vlaanderen 2024 heeft een parcours van 188,6 kilometer, met 12 beklimmingen en verschillende kasseistroken. In dit artikel vind je details van het parcours van Dwars door Vlaanderen 2024, op een Open Street Maps kaart die ook beschikbaar is om te downloaden in Google Earth, het wedstrijdprofiel, het tijdschema en de lijst met starters in de Belgische wedstrijd.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Dwars door Vlaanderen 2024 op een Open Street Maps kaart

De start van Dwars door Vlaanderen 2024 wordt gegeven vanaf het Stationsplein, in Roeselare, en via Ardooie, Oostrozebeke en de finishstad Waregem gaan de renners dan richting de Vlaamse heuvels, waar ook enkele kasseistroken zullen zijn.

Voordat we door Kluisbergen rijden, is de eerste heuvel de Tiegemberg. Daarna volgt een lang recht stuk dat de renners meeneemt naar Oudenaarde en de tweede klim, de Volkegemberg. Dan begint een dubbele ronde tegen de wijzers van de klok in, over enigszins verschillende routes, met meerdere bergen.

Eerst vinden de renners de Hotond, de bevoorradingszone en de Knokteberg - Trieu en even verderop Kortekeer. Kort na de kasseien van de Mariaborrestraat is het eerste deel van de wedstrijd - op de kaart weergegeven in blauw - achter de rug en beginnen ze aan de tweede ronde tegen de wijzers van de klok in, weergegeven in paars tot aan de laatste kleine lus rond de finish.

In deze tweede ronde beklimmen ze eerst Berg Ten Houte, al snel gevolgd door de Kanarieberg. Afdalend richting Ronse beklimt deze tweede ronde vervolgens Knokteberg - Trieu in dezelfde richting, maar Hotond in de tegenovergestelde richting, en ze draaien dan naar het noorden om dezelfde route te volgen als de eerste ronde net voor de kasseien van de Mariaborrestraat, die ze weer verlaten na het passeren van Maarkedal.

Ze beginnen dan de tocht naar het noordwesten, via de Ladeuze klim en Oudenaarde, voordat ze verder gaan naar verschillende kasseistroken en de Nokereberg klim, die ook geplaveid is. Dit wordt door het slotcircuit wat ze twee keer doen, tegen de klok in, waarin ze even de Waregemsesteenweg verlaten om de kasseien van de Herlegemstraat op te zoeken. Wanneer ze door Waregem rijden gaan ze dan even de hippodroom op (net als bij de allereerste doortocht door Waregem), om vervolgens terug te keren naar het punt waar ze aan dit circuit zijn begonnen en waar ze opnieuw de Nokere klim tegenkomen, ditmaal vanuit het westen. Tegen het einde van het circuit, ditmaal zonder doortocht door de hippodroom, gaan de renners dan op weg naar de finishlijn, die getrokken staat op de Verbindingsweg in Waregem. Rond 16.45 uur (de finish is gepland tussen 16.31 en 16.53 uur) weten we wie Christophe Laporte opvolgt!

Hieronder vind je het tijd- en routeschema, de kaart op Open Street Maps en het profiel van Dwars door Vlaanderen 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het profiel van Dwars door Vlaanderen 2024 Het tijd- en routeschema van Dwars door Vlaanderen 2024 Het parcours van Dwars door Vlaanderen 2024

Het parcours van Dwars door Vlaanderen 2024 in Google Earth

Als je de route van Dwars door Vlaanderen 2024 liever in Google Earth ziet, bijvoorbeeld om een virtuele vogelvlucht over de route te kunnen maken, nodig ik u uit om deze in Google Earth te downloaden door op de volgende link te klikken:

>> Download de route van Dwars door Vlaanderen 2024 in Google Earth (KML-bestand)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De lijst van starters voor Dwars door Vlaanderen 2024

Naast de in de inleiding van dit artikel genoemde Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) mogen we de Lidl-Trek ploeg niet vergeten, die het erg goed heeft gedaan tijdens deze Belgische klassiekercampagne. Mads Pedersen is dus de favoriet voor de veelkleurige ploeg in deze wedstrijd, terwijl Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) ook in goede vorm lijken te zijn om zich in de top 10 te plaatsen. Tenzij een van de outsiders weet te strijden voor de overwinning in deze klassieker?

>> Starterslijst in Dwars door Vlaanderen 2024

De uitslag van Dwars door Vlaanderen 2024

>> Bekijk de 'Dwars door Vlaanderen 2024' pagina in de UCI wielerkalender om de uitslag van de wedstrijd te bekijken!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 13921x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één plus zes ?