zondag 03 maart 2024 om 01u42

De race naar de zon ... dat is de bijnaam van Paris-Nice. En op dit moment, in Parijs, is dat precies wat we willen doen: een wedstrijd naar de zon rijden!

En dat komt goed uit, want Paris-Nice 2024, de 82e editie van de wedstrijd, gaat deze zondag (3 maart 2024) van start!

1220,6 km wachten op de renners en om alle details te ontdekken ben je hier op de juiste plek, want hieronder vind je het parcours van Paris-Nice 2024 op Open Street Maps en als download in Google Earth. Je kunt ook de deelnemerslijst voor Paris-Nice 2024 bekijken, om te zien wie er aan de start zullen staan!

De route van Parijs-Nice 2024 op Open Street Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ Zondag 3 maart 2024 - Les Mureaux > Les Mureaux - 157,7 km

De eerste etappe van Paris-Nice 2024 vindt plaats in een bijzondere vorm: de start en finish zijn in Les Mureaux en daartussen moeten de renners twee rondes afleggen:
- een van 5,5 km geneutraliseerd en 103,2 km racen, dat door Aubergenville, Côte de Bazemont, Thoiry, Septeuil, Maulette, Montfort-l'Amaury, Auteuil-le-Roy, Beynes, Mareil-sur-Maulde, Herbeville en zijn Côte d'Herbeville, Ecquevilly gaat voordat het terugkeert naar Les Mureaux
- en een tweede, korter circuit van 54,5 km, dat precies dezelfde route volgt, maar afsnijdt tussen Thoiry en Auteuil-le-Roy ; tijdens de tweede passage op dit circuit vindt er een tussensprint plaats in Montainville; op de terugweg naar Les Mureaux wordt er dit keer gestreden om de overwinning als de renners over de finish komen

Hieronder vindt u het parcours van deze eerste etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het profiel van de etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de eerste etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de eerste etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de eerste etappe van Parijs-Nice 2024

2/ Maandag 4 maart 2024 - Thoiry > Montargis - 179 km

De tweede etappe start in Thoiry en al vrij snel moeten de renners de Côte des Mesnuls beklimmen en terwijl de etappe zuidoostwaarts gaat door het Regionale Natuurpark Haute Vallée de Chevreuse, via Dourdan en dan richting het Regionale Natuurpark van de Franse Gatinais, komen ze 60 kilometer na de eerste moeilijkheid de Côte de Villeconin tegen.

Deze moeilijkheden zullen een sprinter waarschijnlijk niet verhinderen om deze etappe te winnen en bij het passeren van Puiseaux kunnen de sprinters zich al testen in de tussensprint. Er zijn dan nog ongeveer vijftig kilometer te gaan tot de finish in Montargis.

Hieronder vindt u het parcours van deze tweede etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het profiel van de etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de tweede etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de tweede etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de tweede etappe van Parijs-Nice 2024

3/ Dinsdag 5 maart 2024 - Auxerre > Auxerre - ploegentijdrit - 26,9 km

De 3de etappe van Paris-Nice 2024 heeft de vorm van een ploegentijdrit, met start en finish in Auxerre. Net als vorig jaar hebben de organisatoren van Paris-Nice besloten om af te wijken van de klassieke regel om de gezamenlijke tijd te nemen zodra een bepaald aantal renners over de streep is. In het reglement van Paris-Nice 2024 staat namelijk dat het etappeklassement wordt bepaald op basis van de tijd die de eerste renner van een ploeg nodig heeft om over de finish te komen, terwijl voor het individuele klassement de tijd van de eerste renner wordt toegepast voor renners die samen met die renner aankomen en de werkelijke tijd voor renners die vertraging hebben opgelopen. Laatkomers die buiten de tijdslimiet aankomen (30% van de tijd van de winnaar) worden geëlimineerd. In 2023 had dit specifieke kenmerk van het reglement niet echt een bijzonder effect, maar in de strategie van een ploeg kan er een beslissing zijn om niet samen te blijven als een ploeg, als het doel van een renner is om de best mogelijke tijd te rijden, als hij weet dat hij het alleen beter kan doen dan met de hulp van zijn ploeggenoten.

De ploegen starten om de 4 minuten, in omgekeerde volgorde van het ploegenklassement na etappe 2, met uitzondering van de ploeg van de leider in het individueel algemeen klassement, die als laatste start.

>> Klik hier voor de startvolgorde en -tijden van de verschillende ploegen

Het parcours is heuvelachtig, met twee kleine moeilijkheden, waarvan de tweede, de Côte de Jussy, ook de locatie zal zijn van de tussentijdse tijdwaarneming, ongeveer halverwege het parcours, wat daarna terugkeert naar Auxerre.

Hieronder vindt u het parcours van deze derde etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de derde etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de derde etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de derde etappe van Parijs-Nice 2024

4/ Woensdag 6 maart 2024 - Chalon-sur-Saône > Mont Brouilly - 183 km

Etappe 4 van deze 82ste editie van Paris-Nice begint zwaarder te worden. In de loop van de etappe komen de renners maar liefst 5 moeilijkheden van de 2de categorie en één moeilijkheid van de 1ste categorie tegen, gevolgd door de slotklim, ook weer van de 2de categorie. Het parcours bestaat uit verschillende circuits, vandaar de weergave op de kaart in 3 tinten paars, om de verschillende delen van elkaar te onderscheiden.

Allereerst gaat de etappe, na het vertrek in Chalon-sur-Saône, in zuidwestelijke richting naar Mont-Saint-Vincent, waar de renners de eerste moeilijkheid, de Côte de Mont-Saint-Vincent, beklimmen. Vervolgens buigen ze af naar het zuidoosten tot Cluny, voordat ze weer naar het zuidwesten gaan totdat ze het departement Saône-et-Loire verlaten. Kort daarna bereiken ze de Col de Boubon en gaan ze oostwaarts in de richting van Julienas, maar ze bereiken deze niet en buigen weer af in westelijke richting naar Vauxrenard en de Côte de Vauxrenard.

Ze beginnen dan aan de eerste lus van deze etappe, die hen door Fleurie, Lancié, Corcelles-en-Beaujolais en Villié-Morgon voert, voordat ze terugkeren naar het beginpunt van deze lus, dat ook de klim naar de Col de Durbize zal zijn. Ze beginnen dan aan het tweede deel op de kaart, getekend in een iets donkerder paars, en komen al snel aan bij het slotcircuit, waar ze richting Mont Brouilly gaan, waar ze voor het eerst de finishlijn passeren. In Régnié-Durette vinden ze de tussensprint en kort voordat ze terugkeren naar de start van het slotcircuit beklimmen ze de Col du Fût d'Avenas - Les Chappes van de 1e categorie.

Tijdens de tweede passage van dit circuit stoppen ze vervolgens op de top van de Mont Brouilly, waar een sterke man zal zegevieren om deze etappe te winnen!

Hieronder vindt u het parcours van deze vierde etappe van Paris-Nice 2024, het tijd- en routeschema en het profiel van de etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de vierde etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de vierde etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de vierde etappe van Parijs-Nice 2024

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/ Donderdag 7 maart 2024 - Saint-Sauveur-de-Montagut > Sisteron - 193,5 km

Etappe 5 wordt maar net iets makkelijker, maar is wel heel anders. Na een twintigtal kilometer stijgt de weg geleidelijk, maar het duurt nog 60 kilometer om de Col de la Sausse te bereiken. Na een lange afdaling gaat de weg weer geleidelijk omhoog, voordat we aankomen aan de voet van de Col de Peyruergue, die samen met de Côte de La Rochette-du-Buis en de Col de la Pigière de eerste zal zijn van een drieluik van moeilijkheden.

Vervolgens gaan de renners naar de finish in Sisteron, maar er wacht hen nog een mini-circuit van ongeveer tien kilometer zonder moeilijkheden voordat ze over de finishlijn van deze 5de etappe komen.

Hieronder vindt u het parcours van deze vijfde etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het profiel van de etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de vijfde etappe van Parijs-Nice 2024

6/ Vrijdag 8 maart 2024 - Sisteron > La Colle-sur-Loup - 198,2 km

De 6de etappe van Paris-Nice 2024 is de enige etappe die vertrekt vanuit de finishplaats van de dag ervoor, in dit geval Sisteron. Voor de andere etappes is er altijd een verplaatsing vooraf, soms zelfs een grote verplatsing, vooral omdat de laatste jaren de tocht naar Nice steeds meer gehaast lijkt te worden gedurende de week. Ook in deze etappe staan de renners weer verschillende moeilijkheden te wachten.

Vanuit Sisteron gaan ze richting het zuidoosten en na iets minder dan 70 kilometer zullen ze de Col des Lèques van de 2e categorie beklommen hebben, en iets verderop zullen ze een duo van moeilijkheden beklimmen, de Col de Luens, ook van de 2e categorie, en de Côte de la Blachette van de 3e categorie.

Daarna is er slechts een vijftigtal kilometers respijt voor de beklimming van de Col de Gourdon van 2de categorie en de passage door Gourdon, Châteauneuf-Grasse en Le Bar-sur-Loup, komen ze aan op het slotcircuit, dat eerst via de zuidkant wordt afgelegd naar de finish in La Colle-sur-Loup voordat ze de gelijknamige Côte de La Colle-sur-Loup beklimmen en de tussensprint betwisten in Tourrettes-sur-Loup, waarna ze terugkeren naar het beginpunt van het circuit en verder rijden naar de finish.

Hieronder vindt u het parcours van deze zesde etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het profiel van de etappe. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de zesde etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de zesde etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de zesde etappe van Parijs-Nice 2024

7/ Zaterdag 9 maart 2024 - Nice > Auron - 173 km

De voorlaatste etappe van deze Paris-Nice 2024 start in Nice en vindt plaats in het achterland van Nice, bekend om zijn grote bergpassen. De renners beklimmen al snel de Côte de Gattières van de 2de categorie. De rest van de eerste helft van de etappe kende verder geen moeilijkheden, maar de tweede helft bevatte de klim van de 1ste categorie La Colmiane en de slotklim naar Auron, ook geclassificeerd als 1ste categorie.

Hieronder vindt u het parcours van deze zevende etappe van Paris-Nice 2024, de route per uur en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de zevende etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de zevende etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de zevende etappe van Parijs-Nice 2024

8/ Zondag 10 maart 2024 - Nice > Nice - 109,3 km

De laatste etappe van Paris-Nice 2024 start en finisht in Nice. Dit is een kortere etappe, die zich ook afspeelt in het achterland van Nice, maar dichterbij deze keer. Binnen deze korte afstand vinden de renners een serie van 5 moeilijkheden, waarvan 3 van de 2de categorie en 2 van de 1ste categorie.

Nadat ze naar het noorden zijn gereden tot Saint-Martin-du-Var, nemen de renners de Côte de Levens, dan iets verder de Côte de Châteauneuf en de Côte de Berre-les-Alpes. Op het meest oostelijke punt van de etappe bereiken ze de top van de Côte de Peille voordat ze richting de zee en La Turbie gaan, gevolgd door een sprint op de Col d'Eze, waarna ze verder gaan richting Nice. Dan wacht de renners nog een laatste rondje, waarbij ze opnieuw de Col des Quatre Chemins beklimmen, voordat ze voor de allerlaatste keer naar Nice rijden en de laatste etappefinish van deze Paris-Nice 2024 op de Promenade des Anglais.

Hieronder vindt u het parcours van deze achtste etappe van Paris-Nice 2024, het tijdschema en het etappeprofiel. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het profiel van de achtste etappe van Parijs-Nice 2024 Het tijd- en routeschema van de achtste etappe van Parijs-Nice 2024 Het parcours van de achtste etappe van Parijs-Nice 2024

Het parcours van Parijs-Nice 2024 in Google Earth

Wil je liever het hele parcours in één oogopslag zien, of wil je een virtuele vogelvlucht maken over het parcours van [[Parijs-Nice 2024]]? Dat kan door het KMZ-bestand (een gezipt KML-bestand) hieronder te downloaden en te openen in Google Earth.
Het parcours van Parijs-Nice 2024


>> De route van Parijs-Nice 2024 downloaden in Google Earth

De startlijst voor Parijs-Nice 2024

Op de startlijst, die bestaat uit 154 renners die 22 ploegen vertegenwoordigen, staat onder andere uittredend winnaar Primož Roglič (BORA-hansgrohe) en Paris-Nice debutant Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), evenals andere kanshebbers voor de algemene overwinning, waaronder Egan Bernal (INEOS Grenadiers), David Gaudu (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Team Visma | Lease a Bike), Joao Almeida (UAE Team Emirates), Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en Ion Izagirre (Cofidis).

>> Download de startlijst voor Parijs-Nice 2024

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 11266x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2024 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus negen ?