zaterdag 03 juni 2023 om 13u13

Nu de Giro d'Italia (en haar last-minute ontknoping met de overwinning van Primož Roglič [Jumbo-Visma]) achter de rug is, is het alweer tijd voor het Critérium du Dauphiné van 2023 dat van start gaat vanuit de regio Auvergne-Rhône-Alpes en om precies te zijn vanuit Chambon-sur-Lac in het departement Puy-de-Dôme.


Dit wordt de 75ste editie van de wedstrijd, die door sommige renners wordt gezien als de ultieme voorbereiding op de Tour de France met zijn "bergconcentratie" (anderen geven de voorkeur aan de Ronde van Zwitserland die op 11 juni begint) en bestaat zoals gewoonlijk uit 8 etappes inclusief een individuele tijdrit (de 4de etappe, in het midden van de week, die waarschijnlijk een grote invloed zal hebben op het algemeen klassement van de wedstrijd) voor een totale afstand van 1212,2 kilometer.

Regerend Tour de France-winnaar Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) zal aan de start staan, met Christophe Laporte ook een vaste waarde in de ploeg; hun ploeggenoten Wout van Aert en Primož Roglič (ook al staat hij trots op het wedstrijdaffiche als uittredend winnaar) geven deze keer de voorkeur aan de Ronde van Zwitserland. INEOS Grenadiers komt met Egan Bernal, terwijl EF Education-EaysPost Richard Carapaz aan de start heeft staan... om maar een paar belangrijke namen te noemen ...

Laten we alle etappes van het Critérium du Dauphiné 2023 nu nader bekijken met behulp van Open Street Maps/Google Earth.

Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ Zondag 4 juni 2023 - Chambon-sur-Lac > Chambon-sur-Lac - 158 km

De eerste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 start en finisht op vrijwel dezelfde plek, beide in Chambon-sur-Lac. Tussen de twee wordt 158 kilometer afgelegd, eerst in een grote lus die naar het noordwesten gaat, om vervolgens naar het zuiden af te dalen via de Côte du Mont-Dore (1,8 km aan 5,5%) ten westen van de startplaats, om vervolgens nog verder naar het zuiden af te dalen naar de Côte de la Stèle (1,9 km aan 5%), die beide van de vierde categorie zijn.

Vanaf La Tour d'Auvergne, het meest westelijke punt van deze etappe en van dit Critérium du Dauphiné, gaan de renners weer richting het oosten, passeren de tussensprint bij Picherande, voordat ze weer naar het noorden rijden richting het startpunt.

Vervolgens rijden ze in Saint-Victor-la-Rivière een kleiner circuit op, eerst terug naar de start (deels in tegengestelde richting op een deel van de route die bij de start is genomen), ze passeren de finishlijn voor de eerste keer en gaan vervolgens naar de Côte du Rocher de l'Aigle (4de categorie, 1 km aan 7,3%). Omdat ze dit parcours 3 keer afleggen, moeten ze deze klim ook 3 keer beklimmen. De vierde oversteek van de finishlijn in Chambon-sur-Lac zal de echte etappefinish zijn en dan zullen we niet alleen de winnaar van de etappe kennen, maar ook de eerste drager van de gele en blauwe leiderstrui in het algemeen klassement!

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 1e etappe van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 1ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 1ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 1ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

1/ Chambon-sur-Lac > Chambon-sur-Lac

[ X] Sluiten

1/ Chambon-sur-Lac > Chambon-sur-Lac

[X] Sluiten

2/ Maandag 5 juni 2023 - Brassac-les-Mines > La Chaise-Dieu - 167,3 km

Iets verder naar het oosten gaat de tweede etappe van start in Brassac-les-Mines. De etappe gaat eerst in noord/noord-oostelijke richting met een eerste, niet meetellende klim voor het bergklassement, gevolgd door de Col de Toutée (3de categorie, 2,2 km aan 6%), voordat de reis naar het zuiden begint, die begint met de klim naar de Col des Fourches (3de categorie, 2,7 km aan 6,5%), gevolgd door een licht glooiend gedeelte voordat ze aankomen op een circuit rond de finishplaats.

Ze beginnen dit in zuidoostelijke richting om heel snel over de finish te komen en de tussensprint te betwisten, voordat ze 2 ronden afleggen op dit circuit met de beklimming van de Col des Guêtes (4de categorie, 1 km aan 8%). Op de derde passage van de finishlijn, ook licht bergop, wordt de etappeoverwinning betwist in La Chaise-Dieu.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van etappe 2 van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

2/ Brassac-les-Mines > La Chaise-Dieu

[ X] Sluiten

2/ Brassac-les-Mines > La Chaise-Dieu

[X] Sluiten

3/ Dinsdag 6 juni 2023 - Monistrol-sur-Loire > Le Coteau - 194,1 km

Nog een beetje verder naar het oosten komen de renners samen in Monistrol-sur-Loire voor de start van deze 3de etappe. Eerst in westelijke richting, klimmen ze vrij snel naar de Côte de Bellevue-la-Montagne (2de categorie, 4,9 km aan 5,8%), voordat ze naar het noorden gaan met een lange passage over het plateau dat ze toen bereikten. Na de afdaling naar Montbrisson gaan ze verder naar de tussensprint in Sainte-Foy-Saint-Sulpice en beklimmen ze, na het oversteken van de Loire, de Côte de Pinay (4de categorie, 7,5 km aan 3%).

Nog steeds in noordelijke richting gaan ze vervolgens door naar de finish in Le Coteau, tegenover Roanne waar veel later profrenners opgeleid werden.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van etappe 3 van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

3/ Monistrol-sur-Loire > Le Coteau

[ X] Sluiten

3/ Monistrol-sur-Loire > Le Coteau

[X] Sluiten

4/ Woensdag 7 juni 2023 - Cours > Belmont-de-la-Loire - 31,1 km - individuele tijdrit

Iets noordelijker kunnen tijdritspecialisten hun vaardigheden testen in een individuele tijdrit van 31,1 kilometer tussen Cours en Belmont-de-la-Loire. De tussenliggende tijdswaarnemingspunten bevinden zich in Mars en Saint-Denis-de-Cabanne.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 4de etappe van het 2023 Critérium du Dauphiné. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 4de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 4de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 4de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

4/ Koersen > Belmont-de-la-Loire

[ X] Sluiten

4/ Parcours > Belmont-de-la-Loire

[X] sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/ Donderdag 8 juni 2023 - Cormoranche-sur-Saône > Salins-les-Bains - 191,1 km

Iets verder naar het oosten, in Cormoranche-sur-Saône, staat er dan weer een gewone etappe op het programma voor deze donderdag 8 juni. Na de eerste 100 kilometer, die noordwaarts gaan tot Pont-de-Vaux en dan noordoostwaarts via Louhans, is het wanneer de renners echt naar het oosten gaan dat de moeilijkheden beginnen, te beginnen met de Côte de Château-Chalon (3de categorie, 4,4 km aan 4,5%). Na deze eerste klim rond Champagnole gaan de renners naar het noorden, voordat ze aankomen op een laatste dubbel circuit bij Pont d'Héry.

In het eerste deel van het circuit (zwarte pijlen op de kaart) gaan de renners naar de finish, waar ze eerst de tussensprint in Salins-les-Bains betwisten, voordat ze verder gaan naar Marnoz en dan de Côte d'Ivory (3de categorie, 2,3 km aan 5,9%) voordat ze terugkeren naar het beginpunt van het circuit.

Deze keer zijn het de rode pijlen die ze zullen volgen, richting het oosten over de Côte de Thésy (2de categorie, 3,6 km aan 8,8%), voordat ze terugkeren naar het westen, deze keer om de etappezege te betwisten in Salins-les-Bains.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor het parcours van etappe 5 van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 5de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

5/ Cormoranche-sur-Saône > Salins-les-Bains

[ X] Sluiten

5/ Cormoranche-sur-Saône > Salins-les-Bains

[X] Sluiten

6/ Vrijdag 9 juni 2023 - Nantua > Crest-Voland - 170,2 km

Voor etappe 6 zijn de renners naar het zuiden getrokken om te starten in Nantua in een etappe die bijzonder zwaar zal zijn in het laatste gedeelte, maar voor dat slotstuk moeten ze ook al de Côte de Clermont-en-Genevois beklimmen (2de categorie, 7,5 km aan 4,7%). Kort na de sprint in Saint-Jean-de-Sixt zullen ze beginnen met de klim van de Col des Aravis klim, ook van de 2de categorie en zeer vergelijkbaar met de eerste klim met zijn 7,8 km aan 5,7%.

Na de afdaling naar Flumet eindigen ze met de Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe (3de categorie, 3,2 km aan 6,1%) en de slotklim naar de finish in Crest-Voland (ook 3de categorie, 2,3 km aan 6,6%).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor het parcours van etappe 6 van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 6de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 6de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 6de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

6/ Nantua > Crest-Voland

[ X] Sluiten

6/ Nantua > Crest-Voland

[X] Sluiten

7/ Zaterdag 10 juni 2023 - Porte-de-Savoie > Col de la Croix de Fer (Saint-Sorlin) - 147,9 km

Zoals gebruikelijk is het laatste weekend van het Critérium du Dauphiné het zwaarst, en dat zal niet anders zijn voor de laatste twee etappes van deze 75ste editie. Op zaterdag komen de renners samen in Porte-de-Savoie voor een korte maar zware etappe. De eerste 50 kilometer, via de sprint in Grignon en Albertville, zijn nog rustig, maar daarna volgen de moeilijkheden elkaar op.

Eerst beklimmen de renners de Col de la Madeleine (hors catégorie, 25,1 km aan 6,2%) en na de afdaling is er slechts een korte adempauze voordat de volgende col hors catégorie, de Col du Mollard (18,5 km aan 5,8%), wordt bedwongen. Deze wordt niet helemaal afgedaald, want in de afdaling maakt de koers een splitsing naar rechts om te beginnen aan de slotklim naar de Col de la Croix de Fer (1ste categorie, 13,1 km aan 6,2%).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor het parcours van etappe 7 van het 2023 Critérium du Dauphiné. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 7de etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

7/ Porte-de-Savoie > Col de la Croix de Fer

[ X] Sluiten

7/ Porte-de-Savoie > Col de la Croix de Fer

[X] Sluiten

8/ Zondag 11 juni 2023 - Le Pont-de-Claix > La Bastille (Grenoble Alpes Métropole) - 152,8 km

De laatste etappe vanuit Le Pont-de-Claix is zorgvuldig uitgestippeld om de vallei te vermijden en een reeks moeilijkheden te bieden, te beginnen aan de oostkant van de Isère met twee moeilijkheden van de 2de categorie voordat het moeilijker wordt op de terugweg die leidt door het Chartreuse-massief, met een buitencategorie pas, een pas van de tweede categorie, een pas van de eerste categorie en ten slotte de slotklim, die ook van de eerste categorie zal zijn.

In volgorde, aan de oostkant van de Isère zijn dit de Côte de Pinet (2de categorie, 6,3 km aan 6,1%) en de Col des Mouilles (2de categorie, 3,9 km aan 7%) en dan, na de sprint in de vallei bij Pontcharra, in het Massif de la Chartreuse de Col du Granier (buiten categorie, 9,6 km aan 8,6%), de Col du Cucheron (2de categorie, 7,7 km aan 6,2%), de Col de Porte (1e categorie, 7,4 km aan 6,8%) en de slotklim naar La Bastille (1e categorie, 1,8 km aan 14,2%) boven de stad Grenoble.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 De kaart met het parcours van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 8ste etappe van het Critérium du Dauphiné 2023

8/ Le Pont-de-Claix > La Bastille

[ X] Sluiten

8/ Le Pont-de-Claix > La Bastille

[X] sluiten

Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023 in Google Earth

Hierboven heeft u het parcours van de etappes van het Critérium du Dauphiné 2023 kunnen ontdekken op Open Street Maps, evenals hun profiel en hun tijd- en routeschema. Als u het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023 in één keer wilt bekijken, of als u bijvoorbeeld virtueel over één of meerdere etappes wilt vliegen, vindt u hieronder een link waarmee u het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023 in Google Earth kunt downloaden in een KML-bestand :

>> Download het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023 in Google Earth
Het parcours van het Critérium du Dauphiné 2023

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 11263x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné Libéré | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Super, continuer comme cela, c'est génial. Merci

    | Jean-Pierre CHAUFOURAUX | zondag 04 juni 2023 om 11u10

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vier ?