zaterdag 06 mei 2023 om 00u49

oorspronkelijk geplaatst op 6 mei 2023 om 0u49 met de 10 eerste etappes, bijgewerkt met de etappes 11 tot 15 op 15 mei om 14u34 en met de overige etappes op 22 mei om 15u21
Het is al mei en deze zaterdag gaat de eerste Grote Ronde van het seizoen van start. Dat is natuurlijk de Giro d'Italia of Ronde van Italië, die van start gaat in de Abruzzen met een tijdrit voordat hij naar het zuiden trekt en van oost naar west doorkruist om rond Napels te cirkelen. Dan terug naar het noorden maar ook weer naar het oosten voordat de eerste week wordt afgesloten met nog een tijdrit.
Na een transfer gaat de wedstrijd dan naar het noorden van Italië, dat van west naar oost wordt aangedaan, gecombineerd met een kort bezoek aan Zwitserland. Vanuit de uiterste noordoosthoek van Italië eindigt de Giro d'Italia 2023 dan met een transfer naar Rome. Een transfer die bijna als onbegrijpelijk of op zijn minst niet ecologisch verantwoord kan worden beschouwd, wetende dat de Giro d'Italia niet altijd in dezelfde stad finisht (de afgelopen 5 jaar waren het Milaan en Verona die de finish deelden).

Het parcours van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps, de etappeprofielen en de tijd- en routeschema's

Laten we niet langer wachten, laten we de verschillende etappes waaruit de Giro d'Italia 2023 bestaat één voor één en in detail bekijken:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


1/ Zaterdag 6 mei 2023 - Fossacesia Marina > Ortona - Costa dei Trabocchi - individuele tijdrit - 19,6 km

De eerste etappe is een individuele tijdrit die vanaf Fossacesia Marina langs de zee plaatsvindt, maar na het timingpunt van Porto di Ortona eindigt deze solorace met een moeilijkheidsgraad, een klim van 5% over ongeveer 1 km.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van de 1e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 1ste etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 1ste etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 1ste etappe van de Giro d'Italia 2023

1/ Fossacesia Marina > Ortona - Costa dei Trabocchi

[ X] Sluiten

1/ Fossacesia Marina > Ortona - Costa dei Trabocchi

[ X] Sluiten

2/ Zondag 7 mei 2023 - Teramo > San Salvo - 202 km

De tweede etappe begint in Teramo, ten noordwesten van de tijdrit, en de renners rijden later over de weg die heel dicht bij het fietspad ligt waar de tijdrit overheen ging, in tegengestelde richting. Voordat ze dit punt bereiken, gaan ze eerst richting zee, die ze vervolgens in zuidelijke richting volgen en kort voor aankomst in Pescara, waar de eerste tussensprint wordt gehouden, gaan ze weer een stukje landinwaarts om de Silvi Paese klim (4de categorie) op te zoeken. Na de sprint in Pescara gaan ze weer landinwaarts, om te klimmen naar Chieti, maar deze klim telt niet mee voor het klassement van beste klimmer, maar wordt beschouwd als tussensprint.

Op de terugweg naar de kust is er eerst een korte afdaling vanuit Chieti, voordat ze omhoog klimmen naar Ripa Tietina (4de categorie) waarna ze de kustweg volgen naar de finish in San Salvo.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de Giro d'Italia 2023 Etappe 2. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 2de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 2de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 2de etappe van de Giro d'Italia 2023

2/ Teramo > San Salvo

[ X] Sluiten

2/ Teramo > San Salvo

[ X] Sluiten

3/ Maandag 8 mei 2023 - Vasto > Melfi - 213 km

De start van etappe 3 is in Vasto en de etappe volgt aanvankelijk het einde van de route van de vorige etappe. Deze begint bij de zee, alvorens richting Foggia en de eerste tussensprint te gaan. Vanaf daar stijgt de weg, eerst licht en daarna duidelijker, naar een eerste top, Valico dei Laghi di Monticchio (3de categorie), vóór de meren en vervolgens, net na de meren, de beklimming van Valico La Croce (4de categorie).

Na de vulkaan is er alleen nog de tussensprint van Rapolla voor de finish in Melfi.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 3de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 3de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 3de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 3de etappe van de Giro d'Italia 2023

3/ Vasto > Melfi

[ X] Sluiten

3/ Vasto > Melfi

[ X] Sluiten

4/ Dinsdag 9 mei 2023 - Venosa > Lago Laceno - 175 km

De start van de 4de etappe is dichtbij, in Venosa, en het is tijdens deze etappe dat de renners een deel van het land doorkruisen van oost naar west, en dus door de Apennijnen. In het midden van het parcours liggen twee belangrijke moeilijkheden van 2de categorie, de Passo delle Crocelle en de Valico di Monte Carruozzo, met daartussen de tussensprint van Muro Lucano. Kort voor de slotklim vindt de tweede tussensprint plaats in Montella. Deze laatste klim, de Colle Molella, laat de renners in ongeveer 15 kilometer de hoogvlakte bereiken, waarop ze nog 4 kilometer rijden tot de finish in Lago Laceno.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 4de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 4de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 4de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 4de etappe van de Giro d'Italia 2023

4/ Venosa > Lago Laceno

[ X] Sluiten

4/ Venosa > Lago Laceno

[ X] Sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5/ Woensdag 10 mei 2023 - Atripalda > Salerno - 171 km

De 5de etappe is dan bijna een lus die zich voornamelijk ten oosten van de start in Atripalda afspeelt en bijna volledig ten zuiden van deze start eindigt. Tussen de start en de finish bereiken de renners al snel de top van de Passo Serra (3de categorie) en vervolgens, iets meer dan 50 kilometer later, de tussensprint van Sant'Angelo dei Lombardi. Iets meer dan 50 kilometer later volgt de beklimming van Oliveto Citra (3de categorie).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2023, en de finish in Salerno, via de tussensprint in Battipaglia. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 5de etappe van de Giro d'Italia 2023

5/ Atripalda > Salerno

[ X] Sluiten

5/ Atripalda > Salerno

[ X] Sluiten

6/ Woensdag 11 mei 2023 - Napoli (Napels) > Napoli (Napels) - 162 km

Voor de 6de etappe verplaatsen de renners zich naar Napels (Napoli) om daar aan een etappe te beginnen die zowel zijn start als zijn finish heeft! Na ongeveer 50 kilometer wordt de eerste van de twee toppen, Valico di Chiunzi (2de categorie) bereikt, waarna de tussensprint van Sant'Antonio Abate en ongeveer 50 kilometer verder de Picco Sant'Angelo (3de categorie) op het programma staan, gevolgd door de tussensprint van Sorrento.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 6de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 6de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 6de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 6de etappe van de Giro d'Italia 2023

6/ Napoli > Napoli

[ X] Sluiten

6/ Napels > Napels

[X] Sluiten

7/ Vrijdag 12 mei 2023 - Capua > Gran Sasso d'Italia (Campo Imperatore) - 218 km

Aan het einde van deze eerste week vindt de start van deze 7de etappe plaats iets ten noorden van Napels, in Capua. Met 218 kilometer is het een van de langste etappes van deze Giro d'Italia 2023. De eerste 90 kilometer zijn licht bergop, maar dit is dan nog niets vergeleken met de klim die de renners aanvielen na de eerste tussensprint in Castel di Sangro, die van Roccaraso (2de categorie).

Na een lange afdaling en de tussensprint van Bussi sul Tirino staat er nog een klim op het programma, die van Calascio (2de categorie) en daarna gaat het geleidelijk verder naar de laatste echte klim, die naar de finish in Campo Imperatore in Gran Sasso d'Italia.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van etappe 7 van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 7de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 7de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 7de etappe van de Giro d'Italia 2023

7/ Capua > Gran Sasso d'Italia (Campo Imperatore)

[ X] Sluiten

7/ Capua > Gran Sasso d'Italia (Campo Imperatore)

[ X] Sluiten

8/ Zaterdag 13 mei 2023 - Terni > Fossombrone - 207 km

Na de start in Terni bevat het eerste deel van het parcours voornamelijk de twee tussensprints, in Foligno en Sigillo, en vervolgens tot aan de finishstad Fossombrone.

Maar voordat de finishlijn wordt overschreden, beginnen de renners aan een kleine lus ten zuiden van de finishstad (eerste zwarte pijl op de kaart), met de klim van I Cappuccini (4de categorie) en na een eerste oversteek van de finishlijn gaan ze vervolgens ten noordwesten van de finishstad verder voor een bredere lus ten noorden van de stad (tweede zwarte pijl op de kaart) die vrij snel over de zwaardere Monte delle Cesane (2de categorie) gaat. Na terugkeer in de finishstad zonder de finishlijn te passeren, keren ze voor een laatste keer terug op de kleine lus ten zuiden van de stad, met nog een klim van I Cappuccini (4de categorie) voordat ze voor de tweede en laatste keer naar de finish gaan voor het einde van deze etappe.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van etappe 8 van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 8ste etappe van de Giro d'Italia 2023

8/ Terni > Fossombrone

[ X] Sluiten

8/ Terni > Fossombrone

[X] Sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


9/ Zondag 14 mei 2023 - Savignano sul Rubicone > Cesena - 35 km

De 9de etappe die deze eerste week van de Giro d'Italia 2023 echt afsluit wordt een individuele tijdrit, net als de etappe waarmee deze eerste week van de 106de Giro d'Italia begon. Deze keer wordt het een tijdrit met een perfect vlak parcours, van de start in Savignano sul Rubicone tot de finish in Cesena. Er zijn tussentimingpunten in Fossa, Ruffio en Cesena.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 9de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 9de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 9de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 9de etappe van de Giro d'Italia 2023

9/ Savignano sul Rubicone > Cesena

[ X] Sluiten

9/ Savignano sul Rubicone > Cesena

[ X] Sluiten

R1/ Maandag 15 mei 2023 - Rust in Scandiano

Na deze eerste 9 etappes en een tocht van ongeveer 150 kilometer naar Scandiano, is het in deze stad dat de renners voor het eerst in deze Giro d'Italia 2023 kunnen rusten.

10/ Dinsdag 16 mei 2023 - Scandiano > Viareggio - 196 km

Na deze rustpauze beginnen de renners aan de 10de etappe vanuit hetzelfde stadje Scandiano.

Ze vallen deze tweede week van de Giro d'Italia 2023 aan met een relatief glooiende etappe die afdaalt naar de kust, met een geleidelijke klim - via de tussensprint van Villa Minozzo - naar de Passo delle Radici (2de categorie). Iets verderop wacht de renners een kortere en eenvoudigere klim naar Monteperpoli (4de categorie) voordat de sprint naar Ponte a Moriano hen naar de finish in Viareggio brengt.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor de 10de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 10de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 10de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 10de etappe van de Giro d'Italia 2023

10/ Camaiore > Tortona

[ X] Sluiten

10/ Camaiore > Tortona

[ X] Sluiten

11/ Woensdag 17 mei 2023 - Camaiore > Tortona - 219 km

Vanaf de start in Camaiore volgt de etappe eerst de kust tot Sestri Levante. Maar na de tussensprint in Borghetto di Vara gaat de route op natuurlijke wijze via een moeilijkheid van de 3e categorie, de Passo del Bracco, gevolgd door de Colla di Boasi (ook van de 3e categorie) ten noorden van Recco en Genua, de sprint naar Busalla en een klimmetje van de 4e categorie, de Passo della Castagnola. Vanaf daar is het een race noordwaarts naar de finish in Tortona. Dit is met 219 kilometer de langste etappe van deze Giro d'Italia 2023, maar zeker niet de moeilijkste, met een profiel dat geen grote moeilijkheden laat zien.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 11e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 11e etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 11e etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 11e etappe van de Giro d'Italia 2023

11/ Camaiore > Tortona

[ X] Sluiten

11/ Camaiore > Tortona

[ X] Sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


12/ Donderdag 18 mei 2023 - Bra > Rivoli - 179 km

De 12e etappe zal iets moeilijker zijn, met name vanwege een iets moeilijkere klim in het laatste deel van de etappe.

Na de start in Bra rijden de renners bijna een lus om bij de eerste moeilijkheid van de etappe te komen, de Pedaggera klim van de 3e categorie ten noordwesten van de startstad. Als ze Bra ten noorden passeren, betwisten ze de tussensprint in Ceresole d'Alba, voordat ze de route - op het vlakke - in noordwestelijke richting vervolgen naar de finishstad Rivoli. Als ze de finishlijn passeren, moeten ze echter nog een circuit van iets meer dan 53 kilometer afleggen, ten westen van de finishstad. In deze lus vinden ze al snel de tussensprint van Buttigliera Alta en het is kort na deze sprint dat de weg stijgt om de grootste moeilijkheid van de dag te beklimmen, de Colle Braida (2e categorie), een klim van 9,8 kilometer aan 7% en met een maximum van 12%. De afdaling is min of meer van dezelfde stijl en daarna hebben ze nog ongeveer 15 kilometer op het vlakke voordat ze voor de tweede en laatste keer de finishlijn passeren.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 12e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 12e etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 12e etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 12e etappe van de Giro d'Italia 2023

12/ Bra > Rivoli

[ X] Sluiten

12/ Bra > Rivoli

[ X] Sluiten

13/ Vrijdag 19 mei 2023 - Borgofranco d'Ivrea > Crans Montana (Valais, 🇨🇭) - 207 km

De echte moeilijkheid komt dan met de 13e etappe, die een echte bergetappe is. Na de start in Borgofranco d'Ivrea wachten de renners tijdens deze etappe namelijk drie grote moeilijkheden, eerst de Cima Coppi, het dak van de Giro d'Italia, en twee passen van de eerste categorie.

Eerst begint de etappe met een vlak of licht bergopwaarts gedeelte, tot de tussensprint in Nus, maar al snel daarna begint de klim naar de Gran San Bernardo pas, die met zijn 2.469 meter hoogte het dak van de Giro d'Italia 2023 zal zijn, en die ook het doorkomstpunt naar Zwitserland zal zijn. Behalve dat dit het dak van de Tour is, onderscheidt deze moeilijkheid zich ook door zijn lengte, 34 kilometer aan 5,5%. Na de afdaling (ongeveer dertig kilometer), wanneer ze de voet van deze pas hebben bereikt, wacht hen een nieuwe klim. Dit zal de klim van de eerste categorie zijn, Croix de Coeur (15 km aan 9%), waarbij ze door Verbier komen waar de tweede tussensprint wordt gehouden.

De afdaling van de Croix de Coeur zal eerst technisch en smal zijn, maar zal later breder worden, met een passage door 6 tunnels. Na een passage in de vallei van ongeveer 20 kilometer zullen ze dan eindelijk aan de voet staan van de laatste moeilijkheid, de klim naar Crans Montana.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 13e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 13e etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 13e etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 13e etappe van de Giro d'Italia 2023

13/ Borgofranco d'Ivrea > Crans Montana 🇨🇭

[ X] Sluiten

13/ Borgofranco d'Ivrea > Crans Montana 🇨🇭

[ X] Sluiten

14/ Zaterdag 20 mei 2023 - Sierre (Valais, 🇨🇭) > Cassano Magnago - 194 km

Voor deze 14de etappe is de start nog steeds in Zwitserland, in Sierre. Eerst gaat het 35 kilometer oostwaarts en op het vlakke, tot Brig, voordat de Simplonpass beklommen wordt (1ste categorie), de enige moeilijkheid van de dag, en tevens het punt van doorgang om van Zwitserland terug te keren naar Italië.

De afdaling wordt gevolgd door een vlak gedeelte, voor een totaal van deze twee delen van 150 kilometer. In het vlakke deel zijn er twee tussensprints, in Villadossola en in Stresa. Het einde van de etappe wordt bereikt na 194 kilometer, in Cassano Magnago.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 14e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 14e etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 14e etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 14e etappe van de Giro d'Italia 2023

14/ Sierre 🇨🇭 > Cassano Magnago

[ X] Sluiten

14/ Sierre 🇨🇭 > Cassano Magnago

[ X] Sluiten

15/ Zondag 21 mei 2023 - Seregno > Bergamo - 195 km

Na deze zeer zware etappe waar het 3de weekend van de Giro d'Italia 2023 mee begint, zal de 15de etappe op zondag iets eenvoudiger zijn, maar nog steeds één moeilijkheid van eerste categorie en 3 van tweede categorie bevatten, verspreid over het verloop van deze etappe. Na de start in Seregno zijn de eerste 30 kilometer vlak, voordat begonnen wordt aan de beklimming van de Valico di Valcava, van de 1ste categorie. Daarna volgt de afdaling naar Villa d'Almè en van daaruit maken de renners een lus naar het oosten, waarbij ze eerst Bergamo ten noorden omzeilen en vervolgens op weg gaan naar de tussensprint in Nembro en vervolgens twee beklimmingen van de 2e categorie, die van Selvino en Miragolo San Salvatore.

Terug in Villa d'Almè gaan ze verder naar de finishstad Bergamo, waar ze eenmaal de finishlijn passeren voordat ze aan een circuit ten westen van de stad beginnen, die langs de sprint in Almenno San Bartolomeo gaat, alvorens verder te gaan naar de eerste top van de etappe in een klim waarvan de top deze keer wordt bereikt in de hoogten van Roncola, Roncola Alta, alvorens de weg terug te vinden naar Villa d'Almè en dus naar de finish in Bergamo.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 15e etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 15e etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 15e etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 15e etappe van de Giro d'Italia 2023

15/ Seregno > Bergamo

[ X] Sluiten

15/ Seregno > Bergamo

[ X] Sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


R2/ Maandag 22 mei 2023 - rustdag in Bergamo

Na deze tweede tamelijk zware week van de Giro d'Italia 2023, en voor een derde die net zo zwaar zal zijn, is het tijd voor een tweede rustdag, die zal plaatsvinden in Bergamo, voor een verplaatsing van iets meer dan een uur de volgende dag.

16/ Dinsdag 23 mei 2023 - Sabbio Chiese > Monte Bondone - 203 km

Na deze welverdiende rust, beginnen de renners de laatste week van deze Giro d'Italia 2023 met een echte bergetappe, met een positief hoogteverschil van meer dan 5000 m. Alhoewel na de start in Chiese de eerste 60 km vlak zijn langs het Gardameer, is de eerste moeilijkheid meteen één van de eerste categorie, de Passo di Santa Barbara (12 km aan 8%), onmiddellijk gevolgd door de Passo di Bordala (3e categorie, 4,5 km aan 7%).

Na de afdaling en de sprint van Rovereto wacht de renners een klim van de 2e categorie, die naar Matassone (13 km aan 5%). Na een onregelmatige afdaling wacht hen de voorlaatste klim, die naar Serrada (ook van de 2e categorie, 17 km aan 5,5%). Na een korte passage op het vlakke en de sprint van Aldeno staan ze aan de voet van de slotklim naar Monte Bondone (1ste categorie, 20 km aan 6,8% en maximaal 15%), met een finish op grote hoogte.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 16de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 16de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 16de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 16de etappe van de Giro d'Italia 2023

16/ Sabbio Chiese > Monte Bondone

[ X] Sluiten

16/ Sabbio Chiese > Monte Bondone

[ X] Sluiten

17/ Woensdag 24 mei 2023 - Pergine Valsugana > Caorle - 197 km

Daags na deze bergetappe en aan de vooravond van een andere, staat een overgangsrit op het programma tussen Pergine Valsugana en Caorle, met een profiel dat de eerste 140 kilometer een afdaling laat zien, gevolgd door bijna 60 kilometer op het vlakke. De twee tussensprints van deze etappe zijn in Rosà en Lido di Jesolo, gevolgd door een finish aan zee.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps van het parcours van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 17de etappe van de Giro d'Italia 2023

17/ Pergine Valsugana > Caorle

[ X] Sluiten

17/ Pergine Valsugana > Caorle

[ X] Sluiten

18/ Donderdag 25 mei 2023 - Oderzo > Val di Zoldo - 161 km

Zoals beloofd is het de terugkeer van het hooggebergte in deze 18de etappe vanuit Oderzo, met twee moeilijkheden van 1ste, twee van 2de en één van 4de categorie. Al snel na de start stijgt de weg, om geleidelijk de klim van de Passo della Crosetta (1e categorie) te bereiken, waarvan de top wordt bereikt na 40,8 kilometer.

De afdaling begint met een gedeelte dat afwisselend bergafwaarts en licht bergopwaarts gaat, alvorens steil af te dalen naar de voet van de Piève d'Alpago klim (4e categorie). Via een passage door de Piave-vallei met een lichte klim kunnen de renners naar Pieve di Cadore klimmen, die wordt beschouwd als een tussensprint en niet als een moeilijkheid die meetelt voor het klassement van de beste klimmer. Na een korte vlakke passage in de Boite-vallei komen de renners aan bij het laatste deel van deze etappe. Deze bestaat uit een klim van de 1e categorie, Forcella Cibiana (9,6 km aan 8%), de tussensprint bij Forno di Zoldo, de klim naar Coi (2e categorie) en vervolgens een korte afdaling gevolgd door dezelfde klim naar de finish in Val di Zoldo.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor het parcours van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 18de etappe van de Giro d'Italia 2023

18/ Oderzo > Val di Zoldo

[ X] Sluiten

18/ Oderzo > Val di Zoldo

[ X] Sluiten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


19/ Vrijdag 26 mei 2023 - Longarone > Tre Cime di Lavaredo - 183 km

Na de vorige bergetappe is het mogelijk om het nog zwaarder te maken, zoals met deze 19de etappe, die begint in Longarone, door de Dolomieten met niet minder dan 5 beklimmingen die elkaar echt opvolgen na ongeveer 60 kilometer in de etappe en die geen adempauze laat.

Na de passage door Belluno en de Cordevole-vallei via Agordo en Alleghe en de tussensprint in Caprile, komen de renners aan bij de eerste klim, die van de Passo Campolongo van 2e categorie (3,9 km aan 7% met een maximum van 11%). Daarna volgen de Passo Valparola van 1e categorie (14,1 km aan 5,6% met een maximum van 12%), de Passo Giau van 1e categorie (9,9 km aan 9,3%) en, na de sprint in Cortina d'Ampezzo, de Passo Tre Croci van 2e categorie (7,9 km aan 7,2% en een maximum van 12%).

Daarna volgt de slotklim naar de Rifugio Auronzo op de Tre Cime di Lavaredo, een klim van de 1e categorie (7,2 km aan 7,6% en een maximum van maar liefst 18%).

Hieronder vindt u de het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 19de etappe van de Giro d'Italia 2023

19/ Longarone > Tre Cime di Lavaredo

[ X] Sluiten

19/ Longarone > Tre Cime di Lavaredo

[ X] Sluiten

20/ Zaterdag 27 mei 2023 - Tarvisio > Monte Lussari - individuele tijdrit - 18,6 km

Na een verplaatsing van 150 kilometer naar de meest noordoostelijke hoek van Italië, begint het slotweekend van deze Giro d'Italia 2023 met een individuele tijdrit die niet alleen bedoeld is voor specialisten in individuele krachtsinspanning, maar vooral voor degenen die ook kunnen klimmen.

Want ook al is het eerste deel van de 10,8 kilometer van Tarvisio, dat deels over een fietspad loopt, vlak, tot aan het eerste tussenliggende timingpunt krijgt elke renner te maken met een droge klim, de 7,3 km lange Monte Lussari aan 12,1% en twee passages aan 22%. Voordat de renners deze klim aanpakken, kunnen ze desgewenst van fiets wisselen voor de slotklim.

De eerste renner start om 11.30 uur en de laatste renner zal naar verwachting rond 18.30 uur finishen. Volgens het tijdschema zal de eerste renner op dit parcours een gemiddelde snelheid van 25 km/u halen en de 18,6 kilometer in 45 minuten afleggen, terwijl de laatste renner naar schatting de snelste zal zijn met een snelheid van 29 km/u (37 minuten). Bij een gemiddelde snelheid van 27 km/u zou de solorace 41 minuten en 20 seconden duren.

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en Open Street Maps voor de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 20ste etappe van de Giro d'Italia 2023

20/ Tarvisio > Monte Lussari

[ X] Sluiten

20/ Tarvisio > Monte Lussari

[ X] Sluiten

21/ Zondag 28 mei 2023 - Rome > Rome - 126 km

Zoals ik in de inleiding van deze publicatie al aangaf, is de laatste etappe van deze Giro d'Italia 2023 totale waanzin qua milieu-impact. In tegenstelling tot de Tour de France finisht de Giro d'Italia namelijk niet elk jaar in Rome en het heeft dan ook geen zin om daar deze keer te finishen, aangezien er 740 kilometer moet worden afgelegd om van de uiterste noordoosthoek van Italië naar de hoofdstad te komen. De renners zullen waarschijnlijk invliegen om een lange transfer op de avond van de tijdrit te vermijden, maar veel volgers zullen de afstand deels 's avonds en deels op zondagochtend moeten afleggen voordat de etappe om 15.25 uur begint.

In Rome wacht hen een raar parcours, te beginnen met een bijna rechte lijn naar de kust bij Lido di Castel Fusano, waar ze vervolgens zullen omkeren om dezelfde weg in tegengestelde richting terug te volgen naar het startpunt en dan nog iets verder naar het noorden zullen rijden voordat ze een circuit in het centrum van Rome bereiken waar de uiteindelijke finish zal plaatsvinden na 7 passages over de finishlijn (ze voltooien 6 ronden van een circuit van 13,6 km na de eerste passage; bij de 3e en 5e doorkomst zullen ze een tussensprint afleggen).

Hieronder vindt u het tijdschema, het profiel en de Open Street Maps van het parcours van de 21ste etappe van de Giro d'Italia 2023. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.
Het tijd- en routeschema van de 21ste etappe van de Giro d'Italia 2023 De kaart met het parcours van de 21ste etappe van de Giro d'Italia 2023 op Open Street Maps Het profiel van de 21ste etappe van de Giro d'Italia 2023

21/ Roma > Roma

[ X] Sluiten

21/ Roma > Roma

[ X] Sluiten

Het parcours van de Giro d'Italia 2023 in Google Earth

Wilt u de route van deze 21 etappes van de Giro d'Italia 2023, de 106de editie van de Giro d'Italia, verkennen in Google Earth, of wilt u een virtuele vogelvlucht over een of meer van deze etappes maken? Dat kan, door het KMZ-bestand hieronder te openen in Google Earth:

>> Download het parcours van de Ronde van Italië 2023 in Google Earth

Het parcours van de Ronde van Italië 2023 in Google Earth

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 11001x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2023 | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. La liste des engagés est indispensable quand nous suivons un grad tour (au minimum un lien vers cette liste).
    Meilleures salutations,
    JCA

    | Jean-Claude ANDRECK | maandag 08 mei 2023 om 04u42

  2. Le parcours du Tour d'Italie 2023 promet d'être spectaculaire, avec un mélange de contre-la-montre individuels, de sprints palpitants et de montées exigeantes qui mettront à l'épreuve la polyvalence et la résilience des coureurs. Dès le départ dans les Abruzzes avec un contre-la-montre, le Giro se dirige vers le sud avant de traverser d'est en ouest autour de Naples, puis remonte vers le nord, incluant une incursion en Suisse.

    | Arthur Roux | zondag 11 februari 2024 om 12u07

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus zes ?