zaterdag 22 april 2023 om 14u19

De allereerste editie van Luik-Bastenaken-Luik vond plaats in 1892. Niet onlogisch dus dat deze koers de bijnaam La Doyenne draagt. Dat was dus ondertussen alweer meer dan 130 jaar geleden en dit jaar vindt de 109de editie van de Belgische klassieker plaats tussen Luik, Bastenaken en ... Luik (de koers kende haar aankomst in Ans van 1992 tot en met 2018 maar sinds 2019 vindt deze weer in Luik plaats). U kunt de geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik die ik beschreef in het artikel over het parcours van de 100ste editie in 2014.

Het parcours is ook in 2023 weer enigszins gewijzigd. In het slotstuk vinden we de befaamde bergen van la Redoute, des Forges en de la Roche-aux-Faucons, maar nadat ze de la Redoute hebben beklimmen, vinden de renners dit jaar als nieuwigheid de côte de Cornémont, die dan wel niet meetelt voor het bergklassement maar toch de finale nog wat zwaarder komt maken.

In dit artikel vindt u alle details over het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023 met de kaart met het parcours op Open Street Maps/Google Earth, het profiel van de koers en het tijd- en routeschema.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023

Na de start vanaf de Quai des Ardennes in Luik (waar de finish ook plaats zal vinden) om 10u30 (de reclamecaravaan vertrekt om 9u30), vindt de werkelijke start plaats op de N30, op 3 km vanaf het startpunt, rond 10u35.

De eerste klim, en de enige voordat vanuit Bastenaken de terugweg wordt ingeslagen, bevindt zich op 70 kilometer vanaf de start: de Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8 km à 6,2%).
Na de doorkomst door Bastenaken op het Rond-point La Doyenne (deze rotonde is het hele jaar door gewijdt aan "La Doyenne"), volgt dan de opeenvolging van de Côte de Saint-Roch (1 km à 11,2%) en een stuk verder de Côte de Mont-le-Soie op 93 km van de finish (1,7 km à 7,9%).

De renners komen dan uit bij het befaamde drieluik wat bestaat uit de opeenvolging in een tiental kilometers van de Côte de Wanne (3,6 km à 5,1%), Côte de Stockeu (1 km à 12,5%) waar ze langs het monument van Eddy Merckx rijden (5 keer winnaar van deze koers, waaronder 3 keer achter elkaar in 1971/1972/1973) en de Côte de la Haute-Levée (2,2 km à 7,5%).

Een vijftiental kilometers verderop vinden ze dan de gebruikelijke Col du Rosier (4,4 km à 5,9%), en vervolgens de Côte de Desnié (1,6 km à 8,1%) en dus de befaamde Côte de la Redoute op 33,9 km van de finish (2 km à 8,9%), de Côte des Forges (1,3 km à 7,8%) en de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km à 11%) waarvan de top zich op 13,3 km van de finish bevindt. Finish die plaats zal vinden op de Quai des Ardennes in Luik, net als de start.

De finish staat gepland tussen 16u35 en 17u12.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023 op Open Street Maps, het profiel en het tijd- en routeschema

Hieronder vindt u de kaart Open Street Maps met het parcours, het profiel en het tijd- en routeschema (met de doorkomsttijden door de verschillende steden en dorpjes op het parcours) van Luik-Bastenaken-Luik 2023. Om de kaart met het parcours makkelijker te lezen te maken is het stuk Luik > Bastenaken afgebeeld in donkergroen en het stuk Bastenaken > Luik in het zwart. Klik op de afbeeldingen om ze te openen:
Het tijd- en routeschema van Luik-Bastenaken-Luik 2023 Het profiel van Luik-Bastenaken-Luik 2023 De kaart met het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023 op Open Street Maps

Luik-Bastenaken-Luik 2023

[X] Close

Luik-Bastenaken-Luik 2023

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023 in Google Earth

Bekijkt u het parcours liever in Google Earth om zo bijvoorbeeld een virtuele vogelvlucht over het parcours te maken? Download dan onderstaand KML bestandje:

>> Download het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023 in Google Earth

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2023

De lijst van deelnemende renners van Luik-Bastenaken-Luik 2023 en hun rugnummers

Op het moment van publicatie van dit artikel is de deelnemerslijst van Luik-Bastenaken-Luik 2023 nog niet officieel bekend gemaakt. Dat zal gebeuren na de vergadering met de ploegleiders. Op dat moment zal deze op deze site worden geplaatst, op de pagina van Luik-Bastenaken-Luik 2023 in de UCI wielerkalender.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 14539x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Merrci. La Cote Redoute arrivera au sommet?

    | Mariannina | zaterdag 22 april 2023 om 19u29

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vier plus één ?