home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 208 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Parijs-Nice 2008 is gestart: Thor Hushovd wint de proloog in Amilly

Toegevoegd: zondag 09 maart 2008 om 23:13:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Parijs-Nice 2008 is gestart: Thor Hushovd wint de proloog in AmillyVandaag was het eindelijk weer tijd voor de interessante dingen in de wielerwereld met de proloog van Parijs-Nice 2008 in Amilly. Interessante dingen want de sport won het eindelijk weer na een week waarin het alleen maar ging over de ruzie tussen A.S.O. en de UCI.

  Terwijl het zonnetje dus weer lijkt te schijnen over de wielersport ging de rit naar de zon vandaag van start onder een stuk minder goede weersomstandigheden ... de renners hadden zichtbaar last van het slechte weer en willen waarschijnlijk maar één ding: dat ze echt naar de zon gaan rijden in Nice!


  Amilly, een stadje net ten zuiden van Montargis in de Loiret, was vandaag het middelpunt van de wielerwereld met de proloog over een afstand van 4,6 kilometer.

  De eerste renner, de Fransman Thierry Hupond van de ploeg Skil-Shimano, en een aantal andere renners die als eersten vertrokken verreden de proloog nog zonder regen en op een droog wegdek. Al snel kwam daar echter verandering in, allereerst met motregen en later wat hevigere regen en een koude en harde wind. Aangezien de weg nat en dus glad geworden was geworden konden de tijdritspecialisten moeilijk bewijzen dat zij de sterksten waren aangezien ze geen risico's wilden nemen. De weersomstandigheden hebben dus een belangrijke invloed gehad op het eindresultaat van deze proloog.

  Thor Hushovd bij de start van zijn proloogHet was hierdoor weinig verrassend dat de Spaanse renner Markel Irizar van de Euskaltel-Euskadi ploeg lange tijd de snelste tijd had met zijn 5 minuten 32 seconden. Ondanks het feit dat de weg het laatste halfuur een stuk droger was geworden, was het wachten op de renner die als 154ste (van de 160) startte om een betere tijd op het bord te zien. Alleen de Noor Thor Hushovd (Crédit Agricole) kon onder de tijd van de Spanjaard finishen en had als enige een gemiddelde snelheid van meer dan 50 km/u. Door de 4,6 km in 5 minuten 28 seconden te verrijden, bereikte Thor een gemiddelde snelheid van 50,49 km/u.

  Met zijn tweede plaats finishte Markel Irizar wel nog voor Stefan Schumacher (Gerolsteiner, 5 min 33) die als laatste vertrokken is, Bradley McGee (CSC, ook 5 min 33) die net na Hushovd vertrok en de Fransman William Bonnet (Crédit Agricole, 5 min 34).

  Paris-Nice begint dus goed voor Crédit Agricole met twee renners onder de eerste 5 van deze proloog en Thor Hushovd die als eerste de gele leiderstrui van deze race naar de zon mag dragen.

  De tijdwaarneming

  Deze proloog van Parijs-Nice was voor mij tevens de gelegenheid om het systeem voor de tijdwaarneming van dichtbij te zien, evenals het systeem wat gebruikt wordt voor de verwerking van de informatie voor de pers (intranet A.S.O.), de website letour.fr en televisie.

  In de video hieronder ziet u allereerst de finish van de renner die vanmiddag om 12u10 als eerste vertrokken is, de Fransman Thierry Hupond (nummer 195, vandaar dat je "195 à l'arrivée" hoort). Vervolgens ziet u hoe zijn tijd wordt geregistreerd door Matsport en uiteindelijk hoe deze gegevens via Radio Course worden doorgegeven (best leuk om de stem van Radio Tour die ik de hele maand juli heb gehoord te herkennen en zo een gezicht aan een stem te kunnen koppelen :-).

  Het vervolg

  Morgen, maandag, verbindt de eerste etappe Amilly met Nevers in 184,5 km.
  Alle informatie over het parcours van Paris-Nice 2008 is natuurlijk nog steeds beschikbaar in het artikel hierover op deze site.

  En ondertussen bij de UCI ...

  In een brief aan de ploegen en renners liet de voorzitter van de UCI, Pat McQuaid, vandaag nogmaals weten dat deze Paris-Nice niet volgens de regels georganiseerd is, maar dit keer zonder dreigementen zoals dat de afgelopen week steeds het geval was.

  Aangezien het reglement van de UCI niet van toepassing is moet ik u wijzen op de eventuele gevolgen van deelname aan een wedstrijd die buiten het UCI reglement om georganiseerd wordt. Dit zal gegarandeerd leiden tot moeilijkheden, onzekerheden en vervelende verrassingen. Verder heeft McQuaid het over het ontbreken van een gegarandeerde deelname op basis van objectieve en neutrale criteria die vantevoren duidelijk vastgelegd zijn, net als de regels voor een eventuele uitsluiting tot verdere deelname die volledig door de organisator bepaald worden.

  De UCI prijst de kwaliteiten van A.S.O. wat betreft de materiële organisation (da's ook voor het eerst!) maar geeft aan dat er veel onzeker is wat betreft verzekeringen en de verantwoordelijkheden van ploegen en renners in het geval van een ongeluk of iedere andere vorm van schade.

  Over de regels die van toepassing zijn op deze wedstrijd geeft McQuaid niet alleen dat deze voor iedere wedstrijd anders kunnen zijn of ieder jaar kunnen verschillen maar ook dat de organisator als enige deze regels bepaalt tijdens de wedstrijd en dus beslissing kan nemen puur op basis van persoonlijke interpretatie.

  Het lijkt er dus op dat de UCI nog steeds duidelijk wil maken dat het hier een illegale wedstrijd betreft, maar de manier waarop de UCI met de ploegen en de renners communiceert begint weer wat normaler te worden zonder de dreigementen van de afgelopen week. Blijft dus nog over de rechtszaak die de UCI is begonnen tegen de FFC en haar voorzitter en tegen Eric Boyer als voorzitter van de AIGCP.

  "Oude" bekenden

  Deze proloog was tevens de gelegenheid om naast de renners ook weer een aantal "oude" bekenden van de Tour de France terug te zien ... Gio Lippens van de NOS, verschillende mensen van de wielerploegen AG2R-La Mondiale en Caisse d'Epargne, mensen van A.S.O., enzovoorts ...

  Bij deze bedank ik trouwens Caisse d'Epargne voor de lift terug naar Parijs :-).

  Verder wens ik Oscar Pereiro Sio beterschap voor zijn bronchitis waar hij op dit moment last van heeft!

  De proloog van Parijs-Nice in Amilly op foto en video

  In de loop van deze week vindt u hier al mijn foto's en filmpjes van de proloog van Paris-Nice 2008.

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > nog geen reacties | 5355x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?