home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
nog 49 dagen te gaan tot de start van de Tour de France 2021, bekijk in de ltussentijd de UCI wielerkalender 2021!
RSS |

Het parcours van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps/Google Earth, etappeprofielen en tijd- en routeschema's

Toegevoegd: zaterdag 09 maart 2019 om 0:03:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  Het parcours van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps/Google Earth, etappeprofielen en tijd- en routeschema'sDe 77ste editie van Paris-Nice die deze zondag van start gaat bestaat uit 8 etappes (waarvan 1 tijdrit) voor een totale afstand van 1.207,5 km in 11 verschillende departementen (de Gard is het departement wat het kortst bezocht zal worden: slechts een aantal kilometers tijdens de tijdrit donderdag) en maar liefst 24 beklimmingen, waaronder de Col de Turini in de koninginnerit op zaterdag.

  In dit artikel vindt u de gebruikelijke presentatie van het parcours van Paris-Nice 2019 op Open Street Maps/Google Earth kaarten.


  Laten we niet langer wachten om de 8 etappes van deze editie van Parijs-Nice in detail te bekijken:

  1/ zondag 10 maart 2019 - Saint-Germain-en-Laye > Saint-Germain-en-Laye - 138,5 km

  Zoals nu gebruikelijk is sinds 2010 gaat Paris-Nice 2019 van start in het departement Yvelines, en om precies te zijn in Saint-Germain-en-Laye. De etappe zal finishen in dezelfde stad, maar de totale afstand van deze etappe is toch maar liefst 138,5 kilometer, op een parcours wat volledig in het departement Yvelines ligt.

  In Saint-Germain-en-Laye zal de finish hoogstwaarschijnlijk - zoals vaak voor de eerste etappe van Paris-Nice - een massasprint zijn en de kans is dus groot dat de eerste gele trui drager een sprinter zal zijn.

  Deze etappe is een vrij vlakke etappe maar bevat wel twee beklimmingen, in het begin van de etappe de Côte de Beynes, waarvan de top bereikt zal worden na 20,5 kilometer, en de Côte de Beule op 27,5 kilometer van de finish, beide van de 3de categorie. De renners vinden daarnaast op hun weg twee tussensprints, in het laatste deel van de etappe, in Les Flambertins en in Saint-Germain-en-Laye op slechts 3 kilometer van de finish in deze zelfde stad.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 1ste etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 1ste etappe van Parijs-Nice 2019

  1/ Saint-Germain-en-Laye > Saint-Germain-en-Laye

  [X] Close

  1/ Saint-Germain-en-Laye > Saint-Germain-en-Laye

  [X] Close

  2/ maandag 11 maart 2019 - Les Bréviaires > Bellegarde - 163,5 km

  Nog altijd in de Yvelines gaat de tweede etappe van start in Les Bréviaires. De renners blijven nog wat langer in de Yvelines door wat heen en weer te rijden tot aan de Côte de Senlisse van de 3de categorie en ze vinden een tweede beklimming, de Côte des Granges-le-Roi, ook van de 3de categorie, op hun weg net nadat ze het departement Essonne zijn binnen gereden. De rest van deze etappe vindt plaats op vrij vlakke wegen, tot aan de finish in Bellegarde, 163,5 km na de start van de etappe. Na de sprint halverwege de etappe in Méréville betwisten ze een tweede tussensprint bij de eerste doorkomst over de finishlijn, want de etappe eindigt met een slotcircuit in de vorm van een driehoek rondom de stad waar de finish plaats vindt.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 2de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 2de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 2de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 2de etappe van Parijs-Nice 2019

  2/ Les Bréviaires > Bellegarde

  [X] Close

  2/ Les Bréviaires > Bellegarde

  [X] Close

  3/ dinsdag 12 maart 2019 - Cepoy > Moulins (Yzeure) - 200 km

  De 3de etappe gaat van start ten noorden van de stad Montargis, in Cepoy. Het betreft hier een etappe zonder beklimmingen, met alleen een tussensprint in het begin (na 24,5 km) van de etappe in Châtillon-Coligny en één helemaal aan het einde van de etappe (op 18 km van de finish), in Bagneux, voor de finish in Moulins (Yzeure).

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 3de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 3de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 3de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 3de etappe van Parijs-Nice 2019

  3/ Cepoy > Moulins (Yzeure)

  [X] Close

  3/ Cepoy > Moulins (Yzeure)

  [X] Close

  4/ woensdag 13 maart 2019 - Vichy > Pélussin - 212 km

  Na een korte verplaatsing na de finish de dag ervoor, gaan de renners in Vichy van start voor de 4de etappe van deze Paris-Nice 2019. We zouden tijdens deze etappe wel eens de eerste uitdagingen kunnen zien tussen de favorieten van de wedstrijd want het is de eerste etappe met verschillende beklimmingen gedurende de hele etappe.

  Het begint al snel met de Côte de Cheval-Rigon (3de categorie) waarvan de top bereikt zal worden na 18,5 kilometer. Na de tussensprint in Saint-Priest-la-Prugne en de bevoorradingszone in Salt-en-Donzy, is met name het slotstuk van de etappe interessant met 4 beklimmingen over een afstand van een vijftigtal kilometers.

  Ten zuiden van Givors vinden we allereerst de Côte de Trèves (2de categorie) en vlakbij de Rhône, na de doorkomst door Condrieu, komen de renners op een parcours wat is gemaakt om de finale moeilijker te maken. Ze beklimmen zo de Côte de Condrieu die geklasseerd is in de 1ste categorie, niet vanwege de lengte van de klim (1,9 km) maar vanwege het gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%, waarna de renners terugkeren richting de Rhône om vervolgens de Côte de Saint-Michel-sur-Rhône (2de categorie) te beklimmen, net voordat ze op het slotcircuit terecht komen.

  Koers richting het westen en vervolgens het zuiden om zo een eerste keer over de finishlijn in Pélussin te komen, waarna de renners verder gaan naar het oosten en vervolgens het noorden om te beginnen met de laatste klim van de dag, de Côte de Chavanay van de 2de categorie.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 4de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 4de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 4de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 4de etappe van Parijs-Nice 2019

  4/ Vichy > Pélussin

  [X] Close

  4/ Vichy > Pélussin

  [X] Close

  5/ donderdag 14 maart 2019 - Barbentane > Barbentane - individuele tijdrit - 25,5 km

  Na een lange verplaatsing richting de Bouches-du-Rhône vindt in en rondom Barbentane de enige individuele tijdrit van Paris-Nice 2019 plaats, over een afstand van 25,5 km met een hellinkje in het begin van de tweede helft van deze individuele krachtsinspanning.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 5de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 5de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 5de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 5de etappe van Parijs-Nice 2019

  5/ Barbentane > Barbentane

  [X] Close

  5/ Barbentane > Barbentane

  [X] Close

  6/ vrijdag 15 maart 2019 - Peynier > Brignoles - 176,5 km

  De 6de etappe gaat ook van start in het departement Bouches-du-Rhône, in Peynier, maar al snel rijden de renners de Var binnen die ze vervolgens niet meer verlaten, tot aan de finish van deze etappe.

  Terwijl de eerste helft van de etappe een heuvelachtig profiel toont wordt het pas echt zwaar na de bevoorradingszone in Tourves. Al snel in de tweede helft van de etappe volgen de beklimmingen van de Côte de la Sainte-Baume (2de categorie) en van de Côte de Mazaugues (3de categorie) elkaar op, gevolgd door de tussensprint op de top van de Col de la Bigue. Op 17 kilometer van de finish is de top van de Côte de Sainte-Philomène (2de categorie) de laatste beklimming van deze etappe. Na de tussensprint in Camps-la-Source hebben de renners nog maar 4 kilometer te doen tot aan de finish in Brignoles. En dat allemaal om zo te finishen op slechts zo'n veertig kilometers vanaf de start in Peynier ...

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 6de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 6de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 6de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 6de etappe van Parijs-Nice 2019

  6/ Peynier > Brignoles

  [X] Close

  6/ Peynier > Brignoles

  [X] Close

  7/ zaterdag 16 maart 2019 - Nice > Col de Turini - La Bollène-Vésubie - 181,5 km

  De etappe op zaterdag, de 7de van deze Paris-Nice 2019, is de koninginnerit, die start in Nice. In deze etappe vinden we maar liefst 5 beklimmlingen (waarvan 3 van de 2de, één van de 3de en één van de 1ste categorie) maar ook de slotklim, ook van de 1ste categorie, naar de Col de Turini. Dit is een klim van 14,9 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% die nooit eerder beklommen werd tijdens Paris-Nice maar wel al drie keer in de geschiedenis van de Tour de France.

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 7de etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 7de etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 7de etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 7de etappe van Parijs-Nice 2019

  7/ Nice > Col de Turini

  [X] Close

  7/ Nice > Col de Turini

  [X] Close

  8/ zondag 17 maart 2019 - Nice > Nice - 110 km

  Zoals gebruikelijk de laatste jaren, is de laatste etappe van Paris-Nice 2019 een korte etappe, van 110 kilometer, met start en finish in Nice. Het betreft hier overigens exact dezelfde etappe als die van vorig jaar. Deze vindt volledig plaats in het bergachtige gebied boven Nice en dat is te zien in het profiel van deze etappe.

  Er staan namelijk maar liefst 6 beklimmingen op het programma tijdens deze 110 kilometer! De eerste is de Côte de Levens (2de categorie, 6,2 km à 5,6%). Na de sprint in Levens, gaan ze dan verder richting de Côte de Châteauneuf (2de categorie, 5,3 km à 4,3%), de Col de Calaïson (2de categorie, 6,3 km à 4,5%) en de Côte de Peille (1ste categorie, 6,6 km à 6,8%).

  Na de afdaling richting de kust betwisten de renners de laatste tussensprint van Paris-Nice 2019 in La Turbie waarna ze verder gaan met de klim van de Col d'Eze (1ste categorie, 1,6 km à 8,1%) en het circuit rondom de Observatoire de la Côte d'Azur die eindigt met de klim van de Col des Quatre Chemins (2de categorie, 5,5 km à 5,5%). En vervolgens rijden de renners richting Nice waar de koers zoals gebruikelijk eindigt op de Promenade des Anglais!

  Hieronder vindt u het tijd- en routeschema, het etappeprofiel en de kaart op Open Street Maps het parcours van de 8ste etappe van Paris-Nice 2019. Klik op de afbeeldingen om deze te openen.
  Het tijd- en routeschema van de 8ste etappe van Parijs-Nice 2019 De kaart met het parcours van de 8ste etappe van Parijs-Nice 2019 op Open Street Maps Het profiel van de 8ste etappe van Parijs-Nice 2019

  8/ Nice > Nice

  [X] Close

  8/ Nice > Nice

  [X] Close

  Het parcours van Parijs-Nice 2019 in Google Earth

  U heeft hierboven het parcours van de etappes van Paris-Nice 2019 kunnen ontdekken op Open Street Maps, en ook de etappeprofielen en de tijd- en routeschema's. Als u het volledige parcours van Paris-Nice 2019 ineens wilt bekijken of een virtuele vogelvlucht wenst te maken over één of meerdere etappes bijvoorbeeld, vindt u hieronder een link waarmee u het parcours van Paris-Nice 2019 kunt downloaden in Google Earth, op basis van een KML bestand:

  >> Download het parcours van Parijs-Nice 2019 in Google Earth

  Het parcours van Parijs-Nice 2019 in Google Earth

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 6455x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice| Parijs-Nice 2019| Open Street Maps/Google Maps/Google Earth | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. Merci encore une fois pour ce travail précis et précieux.
  Cordialeùent

  | Pierre LACOUE | zaterdag 09 maart 2019 om 17:50:16

 2. Merci Pierre :).

  Pour compléter les informations ci-dessus, il y a aussi la fiche de la course Paris-Nice dans le calendrier cycliste UCI où on trouve entre autres la liste des partants et au fur et à mesure les classements d'étape et des photos de l'arrivée :).

  | Thomas Vergouwen | zondag 10 maart 2019 om 11:44:51

 3. Merci Thomas pour votre travail. çà me permet d'être sur les routes de paris Nice au bon endroit et à la bonne heure.C'est mon ami de Melun qui ma inscrit sur votre site,il était cadre à Orange.

  | Hamann Christian | zaterdag 16 maart 2019 om 22:04:17

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus vier ?