zondag 05 maart 2017 om 17u57

De weersomstandigheden voor de eerste etappe van Paris-Nice 2017 hebben gezorgd voor een enorme uitdunning van het peloton en ondanks de aanwezigheid van verschillende sprinters in de groep die deze uitdunning overleefd had, was het uiteindelijk een duosprint die de etappeoverwinning moest beslissen, dankzij een verrassingsaanval van Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in het klimmetje richting de finishlijn. Hij werd uitsluitend gevolgd door Arnaud Démare (FDJ) en de laatstgenoemde wist vervolgens de etappe te winnen en dus de eerste gele trui van de wedstrijd te pakken.

De samenvatting van de etappe tussen Bois d'Arcy en Bois d'Arcy

Het grootste deel van de eerste etappe van Paris-Nice 2017 met start en finish in Bois d'Arcy vond plaats onder erbarmelijke weersomstandigheden, over een afstand van 148,5 kilometer (twee rondjes op een circuit ten westen van de stad).

De start van de eerste etappe van Parijs-Nice 2017 in de regen
De kopgroepHet begon meteen met een grote stortbui aan de werkelijke start van de etappe en op kilometer 5 wist een groep van 4 renners weg te rijden van het peloton, met Kristijan Koren (Cannondale Drapac Professional Cycling Team), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) en Gatis Smukulis (Delko Marseille Provence KTM) en dit was meteen de kopgroep van de dag!

Zij wisten al snel een grote voorsprong op te bouwen, tot een maximum van 6 minuten, op een peloton wat helemaal uiteen viel vanwege de weersomstandigheden. Na zo'n 80 kilometer werd de kopgroep teruggepakt door een groep van 23 renners waarin we met name de belangrijkste sprinters terugvonden: Alexander Kristoff (Team Katusha Alpecin), André Greipel (Lotto-Soudal), Marcel Kittel (Quick-Step Floors), Arnaud Démare (FDJ) en Bryan Coquard (Direct Energie).

In de tweede beklimming van de enige officiële klim van de dag ging Romain Hardy ervandoor om de punten te pakken zoals hij het ook al had gedaan bij de eerstre doorkomst hier; de renner van de Fortuneo-Vital Concept ploeg is dus vanavond de eerste drager van de bolletjestrui. De groep met de favorieten Richie Porte (BMC Racing Team) en Alberto Contador (Trek-Segafredo) kwam hier 55 seconden later aan en terwijl Romain Bardet (AG2R La Mondiale) de aansluiting had weten te maken met deze groep kwam de Franse renner ten val. Hij wist echter nogmaals terug te komen en volgens Vincent Lavenu, de manager van zijn ploeg, was deze valpartij zonder belangrijke gevolgen, maar dat moest toen nog bevestigd worden door de dokter van de ploeg. Echter, om de tweede keer terug te komen in deze groep en zo als 17de over de streep te komen op 47 seconden van de winnaar, reed de Franse renner met de auto's mee en na de finish werd hij hiervoor gestraft door een schorsing voor de rest van de koers. Eén van de favorieten van de wedstrijd ziet zo dus deze 75ste editie van Paris-Nice ten einde komen meteen na de eerste etappe ...

Arnaud Démare (FDJ)Terwijl we ondanks alles toch een massasprint verwachten tussen de sprinters die de weersomstandigheden overleefd hadden, werd de beslissende factor uiteindelijk het klimmetje in de laatste kilometer van de etappe. Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) besloot hier namelijk aan te valen, op iets meer dan één kilometer van de finish, en alleen Arnaud Démare (FDJ) wist hem te volgen. In de laatste tientallen meters van de etappe probeerde Julian Alaphilippe het onmogelijke en ondanks deze gedurfde actie liet Démare zien wie er het sterkste was en de sprinter van de FDJ ploeg wist de eerste etappe van Paris-Nice 2017 zo uiteindelijk vrij eenvoudig te winnen!

De videosamenvatting van de eerste etappe van Parijs-Nice 2017: Bois d'Arcy > Bois d'Arcy

De klassementen van Parijs-Nice 2017 na de eerste etappe

Hieronder vindt u de klassementen na deze eerste etappe:

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Etappeklassement

Arnaud Démare (FDJ)Dit is de top 10 van deze eerste etappe:

1/ Arnaud Démare (FDJ) - 3h22'43"
2/ Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)
3/ Alexander Kristoff (Team Katusha Alpecin) - +0'09"
4/ Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)
5/ Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept)
6/ Daniel Martin (Quick-Step Floors)
7/ Tony Gallopin (Lotto-Soudal)
8/ Marco Haller (Team Katusha Alpecin)
9/ Sergio Henao (Team Sky)
10/ Rudy Molard (FDJ)

Algemeen klassement

Arnaud Démare (FDJ)Met deze etappeoverwinning is Arnaud Démare (FDJ) logischerwijze de eerste drager van de gele trui:

1/ Arnaud Démare (FDJ) - 3h22'33"
2/ Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) - +0'04"
3/ Alexander Kristoff (Team Katusha Alpecin) - +0'15"
4/ Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) - +0'16"
5/ Tony Gallopin (Lotto-Soudal) - +0'17"

Puntenklassement

Arnaud Démare (FDJ)In het puntenklassement van de groene trui staat Arnaud Démare ook aan de leiding:

1/ Arnaud Démare (FDJ) - 15 punten
2/ Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) - 12 punten
3/ Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) - 10 punten
4/ Alexander Kristoff (Team Katusha Alpecin) - 9 punten
5/ Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) - 7 punten

Bergklassement

Romain Hardy (Fortuneo Vital Concept)In het klassement van de bolletjestrui vinden we dus Romain Hardy aan de leiding, aangezien hij het maximaal aantal punten wist te pakken bij de twee doorkomsten op de top van de Côte de Senlisse:

1/ Romain Hardy (Fortuneo-Vital Concept) - 8 punten
2/ Sylvain Chavanel (Direct Energie) - 2 punten
3/ Luke Rowe (Team Sky) - 2 punten
4/ Kristijan Koren (Cannondale Drapac Professional Cycling Team) - 1 punt
5/ Jelle Wallays (Lotto-Soudal) - 1 punt

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors)Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) wist deze etappe dus niet te winnen maar hij kan zich troosten met de witte trui van het jongerenklassement:

1/ Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) - 3h22'43"
2/ Davide Formolo (Cannondale Drapac Professional Cycling Team) - +1'04"
3/ Simon Yates (Orica-Scott)
4/ Sven Erik Byström (Team Katusha Alpecin) - +1'57"
5/ Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott) - +2'56"

Het vervolg: de tweede etappe - Rochefort-en-Yvelines > Amilly - 195 km

Morgen gaat de tweede etappe van start in Rochefort-en-Yvelines. Bekijk alle details over het parcours van deze tweede etappe van Parijs-Nice 2017 op Google Maps!

foto's: © A.S.O. / Alex Broadway

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 3406x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2017

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. belle victoire pour Arnault je crois que nous allons avoir un beau paris nice en esperant une victoire final d'un Français

    | serry | zondag 05 maart 2017 om 18u38

  2. J'estime la mise hors course de Romain BARDET excessive et surtout injuste. certes, il y a un règlement, connu de tous les acteurs, mais ,ici, il n'y a eu aucun incident technique ni éventuel "coup de pompe" concernant Romain. Il a été victime d'une chute et marqué physiquement à un moment crucial de la course. Il ne me semble pas qu'il se soit abusivement accroché à sa voiture d'équipe et s'il a profité de l'aspiration de voitures dans le trafic c'est que justement il y avait un trafic dont on ne peut le rendre responsable. Cette mise hors course nuit fortement à sa carrière de champion, ruine tous son travail de préparation, anéantit les objectifs - fondés - de son équipe et met à mal l'intérêt sportif de cette belle épreuve qu'est Paris-Nice-. Un prétendant à la victoire finale éliminé de la sorte, c'est pour moi un désastre sur le plan sportif...et humain.

    | P 22 | maandag 06 maart 2017 om 13u00

  3. Bonjour @P 22,

    Même si la mesure est drastique, les règles sont là pour être respectées. Il y a bien eu d'aide "abusive" et on le voit d'ailleurs dans la réaction de Romain Bardet ainsi que le manager de son équipe qui admettent avoir commis une erreur et en assumer les conséquences, tout aussi difficiles qu'elles soient pour lui et son équipe :

    | Thomas Vergouwen | maandag 06 maart 2017 om 14u27

  4. Je salue la sportivité et l'honnêteté intellectuelle de Romain et de son manager sportif. Des images ont dû m'échapper...même si j'ai bien remarqué que la chaîne et le dérailleur de son vélo de secours avaient un urgent et répétitif besoin de lubrification !
    Je regrette donc cette "grossière erreur" qui change la donne...dès le début de cette grande course.
    L'abandon de Nacer Bouhani, lui et même si je le trouve particulièrement regrettable et préoccupant ne me surprend pas : il ne connaît pas le début de saison espéré, loin s'en faut. Il doit maintenant préparer Milan San Remo très sereinement. Il sait faire !!! Par contre, Arnaud Demare, lui, "pète" la forme et ça promet...

    | P 22 | maandag 06 maart 2017 om 17u40

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vijf ?