home | Nederlands | English | Français
> blog
> foto's
> UCI wielerkalender
> aan u de Tour!
> video's
> gastenboek
> zoekmachine
> mijn CV
> >> copyright <<volg velowire op Instagram
   
 • Laatst toegevoegde foto's:
RSS |

André Greipel grijpt de macht in de eerste etappe van de Tour Down Under 2012 (Prospect > Clare)

Toegevoegd: dinsdag 17 januari 2012 om 9:36:00
 • < Blog | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati | printer friendly version

  André Greipel grijpt de macht in de eerste etappe van de Tour Down Under 2012 (Prospect > Clare)Sinds vanochtend is de 2012 editie van de UCI WorldTour officieel van start gegaan met de eerste etappe van de Tour Down Under tussen Prospect en Clare en deze etappe werd gewonnen door André Greipel (Lotto-Belisol) die ook al de Down Under Classic had gewonnen.
  Een langdurige ontsnappingspoging en een valpartij in de laatste kilometer waren de opvallendste gebeurtenissen in deze etappe die gewonnen werd door de gorilla.

  De samenvatting van de etappe Prospect > Clare van de Tour Down Under 2012

  De etappe ging vandaag van start in Prospect, ten noorden van Adelaide (zie Het parcours van de Tour Down Under 2012 op Google Maps/Google Earth), onder een verzengende hitte (met temperaturen boven de 40°C!) en met een indrukwekkende wind.

  Meteen na de start werd de kopgroep van deze etappe gevormd door Rohan Dennis (UniSA Australia), Marcello Pavarin (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Martin Kohler voor BMC Racing Team en Eduard Vorganov (Katusha Team).

  Terwijl hun voorsprong opliep tot een maximum van 11'40", wist de Zwitserse renner Martin Kohler de punten te pakken in de eerste sprint in Kapunda, halverwege het parcours, voor Rohan Dennis en Marcello Pavarin. De top van de eerste klim van deze Tour Down Under, tussen Kapunda en Tarlee, werd als eerste bereikt door Marcello Pavarin, de Italiaanse renner van Vacansoleil. Hij pakte dus de punten voor Martin Kohler en Eduard Vorganov.

  Wanneer de kopgroep bijna teruggepakt wordt door het peloton, pakt Martin Kohler wederom de punten in de tweede tussensprint in Riverton. Vervolgens besluit Rohan Dennis het nog even alleen te proberen om te voorkomen opgeslokt te worden door het peloton. Alhoewel zijn voorsprong al snel boven de minuut uit komt, leek het van te voren al bekend dat deze poging op niets uit zou lopen en het was dus weinig verrassend dat hij even na de 3 andere renners uit de kopgroep uiteindelijk ook werd teruggepakt door het peloton wat duidelijk een massasprint in gedachten had voor de finish in Clare.

  Will Clarke (UniSA-Australia), de renner die één jaar lang deel uitmaakte van de Leopard-Trek ploeg, probeerde het vervolgens ook nog eens solo maar dat bleef ook zonder succes en alles leek er dus op dat er een probleemloze massasprint op het programma stond, zoals we min of meer gewend zijn in de Tour Down Under.

  Een zware valpartij in de laatste kilometer veroorzaakte echter behoorlijk wat chaos in het peloton en niet minder dan 29 renners lagen op de grond waarvan sommigen met zware blessures (met name Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol) en Frédéric Guesdon (FDJ BigMat) die afgevoerd zijn naar het ziekenhuis).

  Sommige sprinters wisten echter de valpartij, die volgens sommigen veroorzaakt werd door een toeschouwer die op de weg stond en volgens anderen door twee renners die in elkaar haakten, te ontwijken. Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) was de eerste die de sprint aanzette maar hij had daarbij niet gerekend op de brute kracht van de Duitser André Greipel van Lotto-Belisol die uiteindelijk de sprint won van de Italiaan en van Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat). De wind heeft de gemiddelde snelheid van deze etappe behoorlijk beïnvloed want in plaats van de bijna 4 uur die gepland waren voor deze etappe, duurde deze maar liefst 4u33'40"!

  De klassementen van de Tour Down Under na de eerste etappe

  De top 10 van de etappe 1/ Prospect > Clare

  André GreipelHieronder vindt u de top 10 van de eerste etappe van de Tour Down Under 2012:

  1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 4h33'30"
  2/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD)
  3/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat)
  4/ Fabio Sabatini (Liquigas-Cannondale)
  5/ Daniele Bennati (RadioShack-Nissan)
  6/ Christopher Sutton (Sky Pro Cycling)
  7/ Jonathan Cantwell (Team Saxo Bank)
  8/ Xavier Florencio (Katusha)
  9/ Mark Renshaw (Rabobank)
  10/ Manuel Belletti (AG2R La Mondiale)

  Het algemeen klassement

  André GreipelDankzij de bonificatieseconden heeft André Greipel op de eerste plaats in het algemeen klassement een voorsprong van 4 seconden op Petacchi en Kohler staat 3rd doordat hij de twee tussensprints wist te winnen.

  1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 4h33'30"
  2/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - +0'04"
  3/ Martin Kohler (BMC Racing Team)
  4/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat) - +0'06"
  5/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - +0'07"

  Bergklassement

  Na één klimmetje ziet het bergklassement er als volgt uit:

  1/ Marcello Pavarin (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 3 punten
  2/ Martin Kohler (BMC Racing Team) - 2 punten
  3/ Rohan Dennis (UniSA-Australia) - 1 punt

  Sprintersklassement

  Voor de sprinters ziet de top 5 van het klassement er na de eerste etappe als volgt uit:

  1/ André Greipel (Lotto-Belisol) - 15 punten
  2/ Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) - 14 punten
  3/ Yauheni Hutarovich (FDJ BigMat) - 13 punten
  4/ Fabio Sabatini (Liquigas-Cannondale) - 12 punten
  5/ Daniele Bennati (RadioShack-Nissan) - 11 punten

  De beelden van de etappe 1/ Prospect > Clare van de Tour Down Under 2012

  Hieronder vindt u de beelden van de laatste kilometers van deze etappe:

  door Thomas Vergouwen
  Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

  > 3 reacties | 1395x bekeken

  dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under| Tour Down Under 2012 | deel op Facebook | delicious | twitter | Google | technorati

Reacties

Er zijn 3 reacties!
 1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-andre-greipel-enchaine-et-prend-la-victoire-dans-la-1-ere-etape-du-tour-down-under-2012-97306134.html

  | Roland TISSIER | dinsdag 17 januari 2012 om 16:06:20

 2. Notons la possible fin de carrière pour Frédéric Guesdon avec cette lourde chute, malheureusement :/ Jolie remontée de Greipel qui a failli être embarqué sous le kilomètre dans cette chute.

  Par contre, c'est vraiment un spectateur qui provoque cette chute? Sur la vidéo, je n'arrive pas bien à cerner, j'ai la sensation que c'est dû à un contact entre vélos. Peut être un mouvement de vague pour éviter les familles sur le côté?

  | Mrmoving | woensdag 18 januari 2012 om 7:34:23

 3. @Mrmoving : non, effectivement, les premières informations parlaient d'un spectateur à l'origine de la chute, mais ce n'était pas ça ! En effet, comme on le voit assez bien dans la vidéo à environ 30 secondes, ce sont en fait deux coureurs qui se sont accrochés et qui ont été à l'origine de la chute d'une petite trentaine de coureurs.
  C'est ensuite qu'il y a eu un accrochage avec une spectatrice qui a une fracture du pied si je ne me trompe pas, mais rien de bien grave ... Elle n'y était pour rien ! C'était probablement simplement dû à de la nervosité, à la haute vitesse et au fait que le final était en léger descente ...

  | Thomas Vergouwen | woensdag 18 januari 2012 om 23:00:02

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer acht ?