zondag 16 maart 2014 om 20u38

De laatste etappe van Paris-Nice 2014, de 72ste editie van de Race naar de zon, was een korte etappe met start en finish in Nice, maar zeker geen eenvoudige etappe want in de 128 kilometer van deze etappe stonden maar liefst 5 beklimmingen op het programma.

Een grote kopgroep met 17 renners tekende deze etappe maar uiteindelijk werd het toch een sprintfinish, met 22 renners van het eerste peloton die streden om de etappewinst die uiteindelijk ging naar de Franse kampioen, Arthur Vichot (FDJ.fr).

Le De samenvatting van de 8ste etappe van Parijs-Nice 2014: Nice > Nice

Om 13u35 ging deze laatste etappe van Paris-Nice 2014 van start en gingen 151 renners op weg voor 128 kilometers in de heuvelachtige streek ten noorden van Nice.

De Giant-Shimano ploeg aan de leiding in het pelotonAangezien John Degenkolb (Team Giant-Shimano) maar 2 punten voorsprong had op zijn belangrijkste concurrent in het puntenklassement, Carlos Betancur (AG2R La Mondiale), was het weinig verrassend dat de Nederlandse ploeg van de Duitse sprinter de leiding nam in het peloton in de aanloop naar de eerste tussensprint in Plan-du-Var en door daar de 3 punten te pakken wist John Degenkolb zich vrijwel zeker van zijn winst in dit klassement.

Een deel van de kopgroepPas op kilometer 24 vormde zich vervolgens de kopgroep van de dag, met maar liefst 17 renners. In deze groep vonden we Xabier Zandio (Team Sky), Steele Von Hoff (Garmin-Sharp), Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Jérôme Pineau (IAM Cycling), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE), Elia Favili (Lampre-Merida), Francesco Gavazzi (Astana), Moreno Hofland (Belkin), Matthew Busche en Danilo Hondo (Trek Factory Racing), Jérôme Cousin (Europcar), Imanol Erviti (Movistar), Alexander Kristoff (Team Katusha), Jérôme Coppel, Michel Koch en Marco Marcato (Cannondale) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement).

Een deel van de kopgroepOp de top van de eerste klim van de dag, de Côte de Duranus, wist Francesco Gavazzi de punten te pakken, voor Xabier Zandio en Marco Marcato en de voorsprong van de kopgroep is dan bijna één minuut.

In de klim van de Côte de Châteauneuf probeert Jérôme Pineau zich dana los te maken uit de kopgroep maar nog voordat de top bereikt wordt is de groep van 17 weer compleet en Danilo Hondo pakt dan de punten, voor Coppel en Favilli. In de afdaling rijdt de renner van de IAM ploeg echter wederom aan kop, ditmaal in gezelschap van Zandio, Keukeleire en Favilli (foto).

Als ze hun weg vervolgen op de volgende klim, richting de Col de Calaïson, krijgen zij echter wederom gezelschap van de andere renners van de kopgroep, met uitzondering van Moreno Hofland, waardoor een kopgroep van 16 renners gevormd wordt. Jérôme Pineau komt dan als eerste boven op deze klim en in de klim naar de Côte de Peille valt de kopgroep dan wederom uit elkaar, allereerst met alleen Coppel en Busche aan kop, al snel vergezeld door Cousin, Van Avermaet en even later ook Zandio, waarmee zij een kopgroep van 5 renners vormen.
Lieuwe Westra en Vincenzo Nibali (Astana), Simon Spilak (Katusha) en Wilco Kelderman (Belkin) proberen dan het gaatje dicht te rijden maar alhoewel zij inderdaad terug weten te komen op deze groep worden ze uiteindelijk teruggepakt door het peloton in de afdaling. Op de top pakte Gavazzi de punten, voor Nibali en Spilak.

Yury TrofimovHet peloton gaat dan gegroepeerd verder in de afdaling maar even later gaan Jérôme Cousin (Europcar), Yury Trofimov (Katusha) en Luis Angel Maté Mardones (Cofidis) ervandoor en vanuit deze groep valt Luis Angel Maté Mardones & Jérôme Cousin Trofimov uiteindelijk aan en gaat er alleen vandoor terwijl de twee andere renners teruggepakt worden door het peloton in het rondje rondom Eze.

Aan de voet van de klim naar de Col d'Eze heeft Trofimov dan nog altijd 25 seconden voorsprong op dit peloton. Zijn avontuur komt echter in deze klim ten einde en iedereen komt dan weer samen nog voordat de top bereikt wordt. De punten zijn dan voor Fränk Schleck (Trek Factory Racing), die voor de Argentijn Eduardo Sepulveda (Bretagne-Séché Environnement) en de Wereldkampioen Rui Costa (Lampre-Merida) boven komt. Simon Spilak gaat er dan vandoor om de sprint in Eze te winnen en krijgt vervolgens gezelschap van Fränk Schleck met wie hij samen de afdaling naar de finish inzet. Bij het inrijden van de laatste kilometer hebben zij nog 3 seconden voorsprong op de groep met de gele trui maar uiteindelijk pakt deze groep het leidersduo nog voor de finish terug.

Uiteindelijk wordt de etappeoverwinning dus beslist in een sprint, tussen 22 renners, en de Franse kampioen, Arthur Vichot (FDJ.fr), weet deze sprint te winnen!

De foto's van de 8ste en laatste etappe van Parijs-Nice 2014

U kunt een selectie van 46 foto's van deze laatste etappe van Paris-Nice 2014 bekijken in de bijbehorende fotorubriek:

>> De foto's van de laatste etappe van Parijs-Nice 2014 met start en finish in Nice

De slotklassementen van Parijs-Nice 2014

Uiteindelijk zagen we weinig veranderingen in de klassementen van Paris-Nice 2014 na deze laatste etappe, met de slotoverwinning voor Carlos Betancur (AG2R La Mondiale).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de etappe 8/ Nice > Nice

Arthur VichotHieronder vindt u de top 10 van deze laatste etappe:

1/ Arthur Vichot (FDJ.fr) - 3h06'56"
2/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)
3/ Cyril Gautier (Team Europcar)
4/ Damiano Caruso (Cannondale)
5/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team)
6/ Fränk Schleck (Trek Factory Racing)
7/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp)
8/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
9/ George Bennett (Cannondale)
10/ Eduardo Sepulveda (Bretagne-Séché Environnement)

Algemeen klassement

Het slotpodium van Parijs-Nice 2014In het algemeen klassement van Paris-Nice 2014 is Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) de eindwinnaar. Arthur Vichot (FDJ.fr) weet een plaatsje op het podium te bemachtigen dankzij zijn etappeoverwinning en de bijbehorende 10 bonusseconden. Rui Costa (Lampre-Merida), de ongelukkige Wereldkampioen in deze Paris-Nice (in de slotkilometer van deze laatste etappe kwam hij ten val, na de afgelopen dagen twee maal tweede te zijn geëindigd), eindigt op de tweede plaats in deze wedstrijd.

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 35h11'45"
2/ Rui Costa (Lampre-Merida) - +0'14"
3/ Arthur Vichot (FDJ.fr) - +0'20"
4/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - +0'21"
5/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) - +0'25"

Puntenklassement

John DegenkolbIn het puntenklassement blijft John Degenkolb (Team Giant-Shimano) aan de leiding, dankzij de punten die hij pakte in de eerste tussensprint en de Duitse renner gaat dus naar huis met de groene trui.

1/ John Degenkolb (Team Giant-Shimano) - 44 punten
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 42 punten
3/ José Joaquin Rojas (Movistar Team) - 40 punten
4/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - 34 punten
5/ Arthur Vichot (FDJ.fr) - 33 punten

Bergklassement

Pim LigthartSi Pim Ligthart (Lotto-Belisol) pakte vandaag geen punten voor het bergklassement maar de Nederlandse renner zag zijn positie in het bergklassement niet bedreigd en ging dus naar huis met de bolletjestrui van Paris-Nice 2014:

1/ Pim Ligthart (Lotto-Belisol) - 44 punten
2/ Mathias Frank (IAM Cycling) - 25 punten
3/ Sylvain Chavanel (IAM Cycling) - 20 punten
4/ Francesco Gavazzi (Astana Pro Team) - 19 punten
5/ Fränk Schleck (Trek Factory Racing) - 16 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Carlos BetancurDoor de wedstrijd te winnen wordt Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) uiteraard ook de beste jongere aangezien hij 24 jaar is en dus nog kans maakte op de witte trui van dit klassement.

1/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - 35h11'45"
2/ Sébastien Reichenbach (IAM Cycling) - +0'46"
3/ Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) - +1'05"
4/ Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) - +1'37"
5/ Bob Jungels (Trek Factory Racing) - +2'05"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

5 reacties | 10011x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2014 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 5 reacties!
  1. Arthur VICHOT, en voici un bon pour les classiques qui arrivent.

    | JCA | maandag 17 maart 2014 om 08u29

  2. Vichot promet pour les classiques qui vont arriver, ce maillot tricolore lui a fait du bien.
    Par contre, je ne comprend pas pourquoi Europcar et Gautier n'apparaissent pas dans le classement UCI !

    | Aurélien M. | maandag 17 maart 2014 om 10u27

  3. C'est tres bien pour les Francais qui montrent qu'ils ont de plus en plus de possibilites sur les classiques, alors qu'il y a encore 5 ans, avoir un Francais dans le top 10 etait un exploit.

    Cependant il faut etre realiste, cette annee la plupart des grands noms sont en Italie cette semaine, y compris nos probables meilleures chances Francaises sur les courses a etape (sauf les AG2R). Difficile d'en tirer un enseignement pour la suite de la saison donc. Ca fait du bien de voir une equipe Francaise gagner cette course pour la premiere fois depuis plus de 20 ans, et ca fait du bien de voir que la Sky ne gagne pas tout toute l'annee.

    | Yoshi45 | maandag 17 maart 2014 om 17u38

  4. it was so good to see betancur win paris nice i have watched for sometime the ag2r team challenge in races. especially in the mountains and stage races they fight hard and you see they have talent more so in climbs but they would get so far and then fade this is a most important win for them as a team and i hope they go on to compete in future races well done carlos and ag2r

    | shaun | maandag 17 maart 2014 om 17u58

  5. il faut d'abord voir un coureur Français à la gagne au général ou d'étape. Qu'une équipe française avec un Colombien gagne Paris Nice, pour moi, cela en secondaire. Combien de fans se rappellent dans quelle équipe courait Hinault en 1980, année où il est champion du monde. Moi, non et j'étais à Sallanches.

    | so da | maandag 17 maart 2014 om 20u11

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer vijf ?