zaterdag 20 april 2024 om 00u31

Op zondag 21 april 2024 vindt de 110e editie van Luik-Bastenaken-Luik plaats, ook wel bekend als La Doyenne. Vraag je je ondanks het aantal edities nog steeds af waarom deze bijnaam? Als we je vertellen dat de allereerste editie plaatsvond in 1892, meer dan 130 jaar voor Luik-Bastenaken-Luik 2024, begrijp je ongetwijfeld waarom we op deze manier over dit Monument praten!

10 jaar geleden, ter gelegenheid van de 100e editie van de wedstrijd, publiceerde ik de geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik, dus aarzel niet om het nog eens te lezen!

Vorig jaar werd het parcours enigszins aangepast, met de beroemde côtes de la Redoute, des Forges en de la Roche-aux-Faucons nog steeds in de finale, maar na de beklimming van de Redoute vonden de renners de nieuwe côte de Cornémont, die misschien niet in aanmerking komt voor de beklimmingsprijs, maar toch een beetje pit toevoegde aan de finale.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 verandert dit jaar opnieuw een beetje, maar dit keer in het eerste deel, voor de aankomst in Bastenaken.

In dit artikel lees je meer over deze veranderingen, alle details van het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 met de routekaart op OpenStreetMap, die ook gedownload kan worden in Google Earth, het wedstrijdprofiel en het tijd- en routeschema.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 op een OpenStreetMap kaart

Na de start vanaf de Quai des Ardennes in Luik (waar ook de finish zal plaatsvinden) om 10u10 (de publiciteitskaravaan vertrekt om 8u40!), zal de eigenlijke start gegeven worden op de N30, op 3 km van het verzamelpunt, rond 10u15.

Via Sougné-Rémouchamps en Aywaille zal de wedstrijd dan zuidwaarts gaan, richting Manhay, waar het parcours zal verschillen van vorig jaar. In plaats van richting La Roche-en-Ardenne gaan de renners richting Baraque Fraiture en volgen dan een iets oostelijkere route dan gebruikelijk. De eerste moeilijkheid, en de enige voor de terugreis vanuit Bastogne, komt op 76,2 kilometer van de start: dit keer is het niet de Côte de La Roche-en-Ardenne, maar de Côte de Bonnerue (2,5 km aan 5,9%).

Na het passeren van Bastogne bij het Rond-point La Doyenne (deze rotonde staat het hele jaar in het teken van La Doyenne), waar de gebruikelijke route wordt gevolgd, beklimmen de renners vervolgens de Côte de Saint-Roch (1 km aan 11,2%) en veel verder de Côte de Mont-le-Soie, 93 km van de finish (1,7 km aan 7,9%).

De renners komen dan op het beroemde drieluik, dat in een tiental kilometers de Côte de Wanne (3,6 km aan 5,1%), Côte de Stockeu (1 km aan 12,5%) waar ze de Stèle Eddy Merckx passeren (5-voudig winnaar van het evenement, waaronder 3 op een rij in 1971/1972/1973) en Côte de la Haute-Levée (2,2 km aan 7,5%) aandoet.

Een vijftiental kilometer verder vinden ze de gebruikelijke Col du Rosier (4,4 km aan 5,9%), dan de Côte de Desnié (1,6 km aan 8,1%) en dan de beroemde Côte de la Redoute met nog 34 km te gaan (2 km aan 8,9%), de Côte des Forges (1,3 km aan 7,8%) en de Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km aan 11%), waarvan de top op 13,3 km van de finish ligt. De finish is vervolgens op de Quai des Ardennes in Luik, net als de start.

De finish is gepland tussen 16.10 en 16.46 uur.

Hieronder vindt u het tijd- en routeschema en het parcours op een OpenStreetMap-kaart en het profiel van Luik-Bastenaken-Luik 2024. Klik op de afbeeldingen om ze te openen.
Het profiel van Luik-Bastenaken-Luik 2024 Het tijd- en routeschema van Luik-Bastenaken-Luik 2024 Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024

De route van Luik-Bastenaken-Luik 2024 in Google Earth

Als u het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 liever in Google Earth ziet, om er bijvoorbeeld virtueel overheen te vliegen, nodig ik u uit om het parcours in Google Earth te downloaden door op de volgende link te klikken:

>> Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2024 downloaden in Google Earth (KML-bestand)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De lijst met de starters van Luik-Bastenaken-Luik 2024 en hun rugnummers

Op het moment van publicatie van dit artikel was de startlijst voor Luik-Bastenaken-Luik 2024 nog niet gepubliceerd. Dit zal gebeuren na de ploegleidersvergadering. Wanneer het zover is, zal deze geplaatst worden op de Luik-Bastenaken-Luik 2024 pagina in de UCI wielerkalender.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 9500x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer zes ?