zaterdag 18 mei 2013 om 17u41

De 14de etappe van deze Giro d'Italia 2013 zou vandaag Sestrière hebben moeten beklimmen, gevolgd door de slotklim van Jafferau. Zoals eerder vandaag aangekondigd, is het parcours echter gewijzigd met de annulering van de klim van Sestrière vanwege de sneeuw die daar vandaag viel.

De samenvatting van de 14de etappe van de Ronde van Italië 2013 - Cervere > Bardonecchia

Het parcours werd hiermee 12 kilometer langer maar toch een stukje minder zwaar. 4 renners gingen niet van start vanmiddag in Cervere: Daniele Bennati en Karsten Kroon van Team Saxo-Tinkoff, Gert Steegmans (Omega Pharma-QuickStep) en Jack Bobridge (Blanco Pro Cycling Team), terwijl de 183 andere renners van start gingen onder - weinig verrassend in deze Giro - de regen. Weersomstandigheden die niet echt aanspoorden om een kopgroep te vormen. Na zo'n vijftien kilometer werd deze dan toch gevormd met Sonny Colbrelli (Bardiani Valvole-CSF Inox), Luca Paolini (Katusha), Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step) en Daniele Pietropolli (Lampre-Merida, foto).

Daniele PietropolliDeze 4 renners slaan al snel een behoorlijk gaatje en de voorsprong is dan ook al opgelopen tot 8 minuten na 62 kilometer in de wedstrijd, een paar kilometer voor de sprint in Pinerolo die werd gewonnen door Sonny Colbrelli.

Als gevolg van een valpartij moeten Alessandro Vanotti (Astana) en Enrico Battaglin (Bardiani Valvole-CSF Inox) dan de wedstrijd verlaten en terwijl de voorsprong van de kopgroep verder oploopt geeft ook David Millar (Garmin-Sharp) op. Na 113 kilometer bereikt de voorsprong de maximale waarde van 9 minuten en 50 seconden.

Alhoewel het peloton vanaf dat moment een beetje tijd terugwint is de voorsprong nog altijd 8'10" bij het uitrijden van Susa, op 40 kilometer van de finish. De kopgroep lijkt dus in deze opzet door te kunnen gaan tot de finish maar een lekke band voor Matteo Trentin zorgt ervoor dat het aantal renners in deze kopgroep terugvalt naar 3.

Aan de voet van de slotklim, Jafferau, in Bardonecchia, wint Sonny Colbrelli wederom de tussensprint van dit leiderstrio en de renner van de Bardiani Valvole-CSF Inox ploeg besluit dan zijn kans alleen te wagen maar hij wordt al snel teruggepakt door de twee andere renners uit de kopgroep.

Op 5 kilometer van de top van Jafferau heeft het peloton nog 4 minuten goed te maken op de kopgroep, terwijl Matteo Trentin er nog steeds tussenin zit op 2 minuten van het leiderstrio, voordat hij teruggepakt wordt in de klim naar Jafferau.

In de laatste kilometers op de hellingen van Jafferau komt het peloton echter snel terug op de kopgroep en dat is het teken voor Luca Paolini om aan te vallen, gevolgd door Sonny Colbrelli. Vanuit het peloton is het dan de beurt aan Vincenzo Nibali (Astana), de roze trui drager, om aan te vallen, daarin gevolgd door Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) en alle inspanningen van de renners aan kop van de wedstrijd bleken dan voor niets te zijn geweest. Dit duo zet namelijk koers naar de finishlijn en Mauro Santambrogio toont zich uiteindelijk de sterkste en wint zo deze etappe, met een gewijzigd parcours!

De etappe van morgen zou normaal gesproken de Col du Mont Cenis, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier beklimmen, maar ook daar zijn vragen ontstaan over of dat wel mogelijk is. Volgens Le Dauphiné heeft de prefect van Savoie vrijdagavond al aangekondigd dat de Mont Cenis en dde Galibier niet beklommen kunnen worden maar de organisator hoopt nog op een wonder voor de start ... to be continued dus!

Videosamenvatting

Hieronder kunt u de videosamenvatting van deze etappe bekijken:

De klassementen van de Giro d'Italia 2013 na de 14de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de etappe 14/ Cervere > Bardonecchia van de Ronde van Italië 2013

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) - 4h42'55"
2/ Vincenzo Nibali (Astana)
3/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +0'08"
4/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +0'25"
5/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +0'29"
6/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'33"
7/ Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
8/ Robert Kiserlovski (Radioshack-Leopard)
9/ Sonny Colbrelli (Bardiani Valvole-CSF Inox) - +0'56"
10/ Damiano Caruso (Cannondale Pro Cycling) - +0'58"

Algemeen klassement

Dankzij zijn aanval aan het eind van de etappe weet Vincenzo Nibali (Astana) zijn voorsprong op Cadel Evans (BMC Racing Team) en op de renners achter de Australische renner nog wat verder uit te bouwen. Deze gaat namelijk van 0'41" naar 1'26" en het verschil wordt nog groter met de andere renners, terwijl Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) binnenkomt in de top 5 van het algemeen klassement:

1/ Vincenzo Nibali (Astana) - 57h20'52"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'26"
3/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'46"
4/ Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) - +2'47"
5/ Michele Scarponi (Lampre-Merida) - +3'53"

Puntenklassement

Mauro Santambrogio komt ook binnen in de top 5 van het puntenklassement, op de 3de plaats, terwijl Rigoberto Uran (Team Sky) op de 5de plaats binnenkomt:

1/ Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) - 109 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 83 punten
3/ Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) - 77 punten
4/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling Team) - 72 punten
5/ Rigoberto Uran (Team Sky) - 65 punten

Bergklassement

Niet veel wijzigingen in het bergklassement aangezien alleen de slotklim uiteindelijk invloed had op dit klassement. We merken echter wel op dat Mauro Santambrogio ook hier binnenkomt in de top 5:

1/ Stefano Pirazzi (Bardiane Valvole-CSF Inox) - 47 punten
2/ Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela) - 26 punten
3/ Robinson Chalapud (Colombia) - 23 punten
4/ Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) - 18 punten
5/ Maxim Belkov (Katusha) - 18 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

In het jongerenklassement zien we aan de ene kant Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) dichtbij de eerste plaats komen terwijl aan de andere kant de renners steeds verder uit elkaar komen te liggen in de top 5:

1/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - 57h26'24"
2/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +0'07"
3/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +7'51"
4/ Darwin Atapuma (Colombia) - +10'53"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +24'18"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 6186x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel.