zondag 07 april 2013 om 20u00

Spartacus heeft zijn beloften waargemaakt. Ondanks dat het vandaag een koers met verrassingen was wist de Zwitserse renner Fabian Cancellara zich op het juiste moment vooraan de wedstrijd te plaatsen en door in de sprint de jonge Belg Sep Vanmarcke te verslaan kon hij vanavond naar huis met zijn derde souvenir kei!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van Parijs-Roubaix 2013

Ondanks dat de zon al alom aanwezig was aan de start van de 111de editie van Paris-Roubaix, kwamen de renners pas laat naar de handtekeningencontrole vanochtend.

De grote favoriet van de wedstrijd, Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard), was de laatste die de deelnemerslijst tekende, met de blik al gericht naar het vélodrome in Roubaix.

Na verschillende mislukte pogingen meteen na de start was het op kilometer 18, in Noyon, aan Eloy Teruel (Movistar Team) om een kopgroep te vormen met 13 renners, samen met Gert Steegmans (Omega Pharma-QuickStep), Bjorn Thurau (Europcar), Bob Jungels (Radioshack-Leopard), Gatis Smukulis (Katusha), Jacob Rathe (Garmin-Sharp), Jens Debusschere (Lotto-Belisol), Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Michael Morkov (Team Saxo-Tinkoff), Evaldas Siskevicius (Sojasun), Guillaume Boivin (Cannondale Pro Cycling), Clément Koretzky en Benjamin Le Montagner (Bretagne-Séché Environnement).

De kopgroep in Saint-QuentinHun voorsprong bleef echter beperkt en stabiliseerde zich rond de 35 seconden, waarschijnlijk vanwege de hoge snelheid aan het begin van de wedstrijd. De kopgroep liet maar liefst 49,9 kilometer onder de wielen doorglijden in het eerste uur van de wedstrijd en het peloton flitste met dezelfde snelheid voorbij.
Bij doorkomst in Saint-Quentin zijn er nog maar 25 seconden over van deze voorsprong en even later nog maar 10 renners in de kopgroep aangezien Siskevicius, Teruel en Le Montagner hun inspanningen aan de kop van de wedstrijd opgeven. Het avontuur komt vervolgens al snel ook ten einde voor de andere renners van de kopgroep, behalve Koretzky en Veuchelen die nog even proberen alleen weg te blijven. Op kilometer 73, nog voordat ze de eerste kasseistrook oprijden wordt ook dit leidersduo echter weer opgeslokt door het peloton.

Le peloton groupéVerschillende ontsnappingspogingen volgen dan maar het peloton is weer volledig samen als de eerste kasseistrook op het programma staat in Troisvilles. Op deze kasseistrook is het de beurt aan Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep), Marcel Sieberg (Lotto-Belisol) en Bert de Backer (Team Argos-Shimano) maar hun poging is ook al weer ten einde wanneer ze de 3de kasseistrook oprijden.

Even nadat Stuart O'Grady (Orica-GreenEDGE), Matthew Hayman (Team Sky) en wederom Gert Steegmans en Clément Koretzky hun kans wagen in een nieuwe kopgroep komt Yoann Offredo ongelukkig ten val. De renner van de FDJ ploeg die zijn terugkeer maakt in het profpeloton dit jaar is namelijk het slachtoffer van een korte onoplettendheid Stuart O'Grady, Gert Steegmans, Matthew Hayman & Clément Koretzkyop het moment dat hij achter zich kijkt en vooruit recht op een middenberm en het bijbehorende verkeersbord afrijdt. De wedstrijd komt hiermee voor hem ten einde en de renner uit de regio Parijs wordt afgevoerd naar het ziekenhuis waar men hem verzorgt voor een wond aan de kin en voor zijn rechterelleboog ...

Het peloton wordt dan aangevoerd door de Radioshack-Leopard ploeg en laat de kopgroep dan een gaatje slaan, met een maximum van 2 minuten. Op het moment dat ze de befaamde Trouée d'Arenberg oprijden is hun voorsprong nog altijd 1'20" terwijl Taylor Phinney (BMC Racing Team) in zijn eentje het hele peloton uit elkaar trekt en zo ook dichterbij de kopgroep komt. Op zo'n 75 kilometer van de finish gaan Matthew Hayman en Gert Steegmans dan als een leidersduo verder, terwijl de twee andere renners die voorheen in de kopgroep reden gezelschap krijgen van Michael SchärMichael Schär (BMC Racing Team) en de laatstgenoemde rijdt uiteindelijk alleen het gaatje dicht naar het leidersduo op 58 kilometer van de finish terwijl Damien Gaudin (Europcar) dan de tegenaanval al heeft ingezet en uiteindelijk rijdt de winnaar van Cholet-Pays de Loire 2013 het gaatje dicht.

Bij het binnenrijden van de kasseistrook van Mons-en-Pévèle, op 48 kilometer van de finish blijkt echter dat dit allemaal voor niets is geweest want een klein peloton komt uiteindelijk weer samen aan de kop van de wedstrijd. In de kilometers en kasseistroken die volgen splitst deze groep zich weer op in 3 kleine groepjes met Stijn Vandenbergh, Damien Gaudin, Sep Vanmarcke (Blanco Pro Cycling Team) en Sebastian Langeveld aan kop, terwijl Luca Paolini (Katusha), Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) hen op een paar meter volgen, zij zelf dan weer gevolgd door Fabian Cancellara, Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Bernhard Eisel (Team Sky) en Lars Boom (Blanco Pro Cycling Team).

Op zo'n dertig kilometer van de finish komen de twee eerste groepjes weer samen en Cancellara toont dan maar weer eens dat hij de bijnaam Spartacus niet voor niets heeft als hij de aanval inzet om weer richting de kopgroep met 8 renners te rijden. Op het moment dat hij weer bij hen uitkomt besluiten Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke dan dat zij niet zo snel op willen geven aan de Zwitserse renner en zij rijden dus uit de kopgroep weg. Op kasseistrook nummer 6 zet Spartacus wederom de aanval in, met Zdenek Stybar in zijn wiel en op 21 kilometer van de finish hebben we zo wederom een kopgroep met vier renners.

Sep Vanmarcke & Fabian CancellaraIn de Carrefour de l'Arbre, die vaak een belangrijke invloed heeft op het verloop van de wedstrijd komt Stijn Vandenbergh dan in contact met een toeschouwer die weer eens niet goed opletter en komt ten val, waarmee hij zijn plaats in de kopgroep kwijt raakt. Stybar raakt ook zijn plaats in de kopgroep kwijt, als hij uitglijdt op een kei. Alleen Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke blijven dan aan kop van de wedstrijd over.

Blijkbaar is Spartacus niet zeker van zijn zaak met de jonge Belg aan zijn zijde, aangezien hij zijn sprinterscapaciteiten niet kent. Op 4 kilometer van de finish zet de Zwitserse renner dus de aanval in maar het lukt hem niet om zich van Vanmarcke los te schudden. Paris-Roubaix 2013 eindigt dus in een duo-sprint en in dit spelletje komt Fabian Cancellara als winnaar uit de bus, waarmee hij zijn 3de overwinning pakt in de Hel van het Noorden en de tweede dubbeslag Ronde van Vlaanderen / Parijs-Roubaix, na 2010.

Het klassement van Parijs-Roubaix 2013

Fabian CancellaraHieronder vindt u de top 10 van Paris-Roubaix 2013:

1/ Fabian Cancellara (Radioshack-Leopard) - 5h45'33"
2/ Sep Vanmarcke (Blanco Pro Cycling Team)
3/ Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) - +0'31"
4/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
5/ Damien Gaudin (Europcar)
6/ Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep) - +0'39"
7/ Sebastian Langeveld (Orica-GreenEDGE)
8/ Juan Antonio Flecha ((Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
9/ Alexander Kristoff (Katusha) - +0'50"
10/ Sébastien Turgot (Europcar)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De foto's en videobeelden van Parijs-Roubaix 2013

U kunt een selectie van 66 foto's van Paris-Roubaix 2013 vinden in de bijbehorende fotorubriek:

>> De foto's van Parijs-Roubaix 2013

Een filmpje met beelden van de wedstrijd op de kasseien volgt ook nog!

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 6827x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Roubaix | Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Was weer een pracht koers! Heb jij ook genoten?
    Ben benieuwd naar je foto's.

    | Tonn Vergouwen | zondag 07 april 2013 om 23u21

  2. Bonjour !
    Vraiment un super dimanche !
    J'ai emprunté le parcours (pavés) à partir du Carrefour de l'Arbre jusqu'au parc du pêcheur en vélo, une heure avant le passage des coureurs sous les applaudissements de quelques spectateurs...
    Le plus drôle, c'est qu'en quittant GRUSON, juste avant d'attaquer la montée du pont qui enjambe l'autoroute, je suis tombé sur une band joyeuse de supporters Flamands (un peu alcoolisés) qui dansaient autour de leur camping-car...une ambiance superbe !..Lorsqu'ils m'ont vu arrivé..."Vélo", Vélo, Vélo !....j'ai fait semblant de sprinter en passant devant eux...ils m'ont accompagné jusqu'en haut du pont en chantant avec leurs drapeaux jaune au lion au vent...et en me poussant jusqu'à deux motards pliés en deux qui surveillaient le pont tout là-haut. C'est aussi ça le Paris-Roubaix "la FÊTE" !

    | HONORÉ BONNET | maandag 08 april 2013 om 12u14

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf keer vijf ?