vrijdag 08 maart 2013 om 21u37

Hij was één van de favorieten en hij liet vandaag zien dat dat niet voor niets was: Richie Porte (Team Sky) kwam alleen boven op de Montagne de Lure, het kleine zusje van de Mont Ventoux, en pakt zo ook meteen de gele trui.

De laatste keer dat Paris-Nice de Montagne de Lure bezocht, in 2009, pakte Alberto Contador de gele trui (terug) op de top door de etappe te winnen, maar ondanks zijn 1'13" voorsprong in het algemeen klassement won hij de wedstrijd uiteindelijk niet. Porte heeft op dit moment 32 seconden voorsprong op Talansky. Zou hij meer geluk hebben?

De samenvatting van de etappe 5/ Châteauneuf-du-Pape > Montagne de Lure

176 kilometer stonden op het programma in de etappe van de dag tussen Châteauneuf-du-Pape en de top van de Montagne de Lure met, naast de slotklim van de 1ste categorie, een klim van de 2de categorie aan het begin van de etappe en 3 klimmetjes van de 3de categorie.

170 renners begonnen aan de etappe op zoek naar een overwinning op de Provençaalse klim, Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) verscheen niet aan de start want hij voelde zich niet lekker:

Jens VoigtDe eerste serieuze aanval van de dag kwam van de oudste renner van het peloton, Jens Voigt (Radioshack-Leopard), op kilometer 14. De Duitse renner kreeg al snel gezelschap van Cyril Lemoine (Sojasun), Paolo Longo Borghini (Cannondale) en Thierry Hupond (Argos-Shimano) en 10 kilometer na de aanval van Voigt was hun voorsprong al opgelopen tot 2'50" en deze bleef verder oplopen om de 5 minuten te bereiken aan de voet van de Col de Murs.

Cyril LemoineOp de top van deze eerste klim hadden ze er nog een minuut bijgeschreven toen Cyril Lemoine als eerste boven kwam, voor Thierry Hupond. In het peloton wist de bolletjestruidrager, Johann Tschopp (IAM Cycling) het laatste punt te pakken wat werd toegekend op deze klim.

Toen Gaëtan Bille (Lotto-Belisol) en Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) de wedstrijd verlieten, begon de voorsprong terug te lopen voordat deze weer opnieuw opliep, tot 5'40" bij de tussensprint in Saint-Saturnin-lès-Apt, gewonnen door Paolo Longo Borghini voor Voigt en Hupond.

Thierry HupondAan de voet van de tweede klim van de dag, de Côte d'Oppedette, bereikt de voorsprong opnieuw de 6 minuten en een nieuw maximum wordt bereikt tijdens deze klim, met 6'35". Op de top begint Thierry Hupond als eerste de afdaling, voor Cyril Lemoine, Jens Voigt en Longo Borghini en 6'25" voor het peloton waar Tschopp wederom het laatst overgebleven punt pakt.

Hupond komt wederom als eerste boveen op de Côte de Saint-Martin-les-Eaux, ditmaal voor Voigt en Lemoine en het resultaat is identiek op de Col de la Mort d'Imbert waar Jonathan Tiernan-Locke (Team Sky) de wegen van Paris-Nice 2013 verlaat.

Iets minder dan 15 kilometer verderop, bij de tussensprint in Forcalquier, zijn de punten voor het klassement met de groene trui wederom voor Paolo Longo Borghini, wederom voor Voigt en Hupond. De voorsprong van de kopgroep, op 27 kilometer van de finish, is dan 3 minuten.

In de aanloop naar de Côte des Mourres zien we de laatste opgave van de dag, die van Sébastien Hinault (IAM Cycling), en even later is het wederom Thierry Hupond die de punten pakt, ditmaal voor Voigt en Longo Borghini.

Christophe Le MévelWanneer de voorsprong van de kopgroep onder de twee minuten komt aan de voet van de slotklim besluit Jens Voigt aan te vallen om zo te proberen alleen als eerste boven te komen. Achter hem en de andere renners die in de kopgroep zaten valt het peloton dan uiteen, terwijl de renners van de Sky ploeg het peloton aanvoeren. Dankzij hun krachtsinspanningen in de groep met de gele trui wordt Voigt overigens teruggepakt op 7,5 kilometer van de finish en even verderop is het de beurt aan Christophe Le Mével (Cofidis solutions crédits) om aan te vallen. De Franse renner blijft echter niet lang vooruit want Michele Scarponi (Lampre-Merida) gaat naar hem op zoek en neemt zijn plaats vooraan de race over.

Door herhaaldelijke aanvallen van de gele trui drager, Andrew Talansky (Garmin-Sharp), verliest deze groep een aantal renners maar behalve een uitputtingsslag voor hemzelf bereikt Talansky hier weinig mee en lukt het hem niet weg te komen.

Denis MenchovDenis Menchov (Katusha) lukt dit wel en Talansky valt dan voor de 3de maal aan om te proberen de Russische renner weer in te halen. Voordat hij hierin slaagt ziet hij echter een Australische renner, Richie Porte, de kopman de Sky ploeg in Paris-Nice 2013, voorbij komen. Hem lukt het tot aan de finish vooruit te blijven en zo komt hij alleen boven voor de etappeoverwinning, 26 seconden voor Denis Menchov en 33 voor Andrew Talansky. Tegelijkertijd pakt de Australische renner zo de gele trui die Talansky dus van zijn schouders af heeft zien glijden, voor 32 seconden.Richie Porte

De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de 5de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor etappe 5/ Châteauneuf-du-Pape > Montagne de Lure

Hieronder vindt u de top 5 van deze 5de etappe van Paris-Nice 2013:

1/ Richie Porte (Team Sky) - 4h50'54"
2/ Denis Menchov (Katusha) - +0'26"
3/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - +0'33"
4/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team)
5/ Diego Ulissi (Lampre-Merida)

Algemeen klassement

Richie PorteIn het algemeen klassement van Paris-Nice 2013 neemt Richie Porte dus de gele trui over van Andrew Talansky:

1/ Richie Porte (Team Sky) - 24h26'08"
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - +0'32"
3/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'42"
4/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - +0'49"
5/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'52"

Puntenklassement

Andrew TalanskyAndrew Talansky (Garmin-Sharp) verliest dus zijn gele trui aan Richie Porte maar neemt de groene trui van het puntenklassement over van Elia Viviani (Cannondale) die afzakt naar de 2de plaats.

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 61 punten
2/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 50 punten
4/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 45 punten
5/ Richie Porte (Team Sky) - 43 punten

Bergklassement

Johann TschoppOndanks dat Thierry Hupond vandaag goede zaken deed voor het bergklassement dankzij de punten die hij pakte op de verschillende bergen, blijft Johann Tschopp (IAM Cycling) aan de leiding in dit klassement:

1/ Johann Tschopp (IAM Cycling) - 31 punten
2/ Thierry Hupond (Argos-Shimano) - 24 punten
3/ Richie Porte (Team Sky) - 17 punten
4/ Thomas Voeckler (Europcar)
5/ Cyril Lemoine (Sojasun) - 14 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Bij de jongeren behoudt Andrew Talansky de eerste plaats aangezien Richie Porte inmiddels te oud is om tot de jongeren gerekend te worden:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 24h26'40"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'20"
3/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'22"
4/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +2'21"
5/ Romain Bardte (AG2R La Mondiale) - +3'06"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 4387x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is één keer drie ?