donderdag 07 maart 2013 om 22u37

De etappe van de dag in Paris-Nice 2013 had vandaag een profiel wat zou hebben kunnen zorgen voor een behoorlijke strijd voor de etappeoverwinning. De kopgroep van 7 en vervolgens 4 renners lukte het echter niet om vooruit te blijven en een groep van 37 renners kwam uiteindelijk samen bij de finish aan voor een massasprint.

De sprint in Saint-Vallier werd gewonnen door Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) terwijl de gele trui op de schouders blijft van Andrew Talansky (Garmin-Sharp).

De samenvatting van de etappe 4/ Brioude > Saint-Vallier

199,5 kilometer scheidden vandaag de start in Brioude van de finish in Saint-Vallier in de 4de etappe van Paris-Nice 2013 en de renners hadden niet minder dan 7 bergen te beklimmen.

Alhoewel oorspronkelijk alle 176 overblijvende renners van start gingen net voor 11u00 's ochtends, moest Angelo Tulik de wegen van Paris-Nice 2013 ziek verlaten in de eerste kilometers:
Gianni MeersmanNa 8 kilometer zette een trio renners de eerste echte serieuze aanval in. Javier Moreno (Movistar Team), Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) en Johann Tschopp (IAM Cycling) kregen vervolgens gezelschap van Thomas Voeckler (Europcar) in de eerste klim van de dag, de Côte de Lachaud. Op de top pakt Tschopp dan de punten, voor Voeckler.

In de afdaling van de eerste klim waarvan de top zich al na 11,5 kilometer bevond, moet Moreno de andere renners dan laten gaan en gaat een leiderstrio verder, zonder echter een gemakkelijke klus te hebben om hun voorsprong uit te breiden.

Romain SicardBovenop de tweede berg, de Côte de Condat is het wederom Tschopp die als eerste aan de afdaling begint, ditmaal net voor Meersman en 45 seconden later door Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) en Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) en 1'05" later door het peloton. In de afdaling zetten nog twee renners de achtervolging in, Warren Barguil (Argos-Shimano) en Michael Morkov (Astana) en deze twee renners rijden al snel het gaatje met de eerste achtervolgingsgroep dicht.

Thomas VoecklerDe tussensprint in La Chaise-Dieu wordt vervolgens gewonnen door Thomas Voeckler, voor Tschopp en Meersman, gevolgd door de achtervolgingsgroep op 1'15" en op 4 minuten door het peloton. Snel daarna krijgt het leiderstrio gezelschap van de achtervolgingsgroep en de kopgroep breidt zich zo uit tot 7 renners met een voorsprong van zo'n 3 minuut 30 op het peloton.

Johan TschoppJohan Tschopp pakt vervolgens wederom de punten voor het bergklassement op de Côte de la Chomasse, voor Barguil en Meersman terwijl Elia Favilli (Lampre-Merida) de wedstrijd verlaat. De Zwitserse renner gaat dan verder in zijn zoektocht naar punten voor het bergklassement want op de Côte de Laprat komt hij wederom als eerste boven, voor Barguil, en na de opgave van Jakob Fuglsang (Astana) doet hij dit weer op de Col du Rouvey, voor Voeckler.

Bij de tweede tussensprint in Saint-Romain-d'Ay op 42 kilometer van de finish zijn de punten en de bonusseconden dan wederom voor Thomas Voeckler want hij komt als eerste over de lijn, voor Sicard en Dupont en de voorsprong, die redelijk stabiel was op waarden boven de 3 minuten tot dan toe, gaat dan onder de 1 minuut 30 en deze blijft teruglopen dankzij een versnelling van het peloton onder aanvoering van de Lampre-Merida ploeg.

De klim van de Côte de Talencieux luidt dan het einde in van de puntensprokkeling van Johann Tschopp want als Thomas Voeckler versnelt kan alleen Hubert Dupont hem volgen. Dit nieuw leidersduo komt dus als eerste boven, met de punten voor Voeckler, op 12 seconden gevolgd door Tschopp en Meersman en op 35 seconden door het peloton. Deze 4 renners komen uiteindelijk nog bij elkaar voordat ze opgeslokt worden door het peloton op 14 kilometer van de finish.

Michele ScarponiTerwijl het peloton in tweeën splitst vinden er verschillende aanvallen plaats aan de kop van de race in de klim van de Côte de la Sizeranne maar deze blijven zonder succes. Michele Scarponi (Lampre-Merida) komt dan als eerste boven, voor Richie Porte (Team Sky) en Andreas Klöden (Radioshack-Leopard).

Michael AlbasiniSylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) probeert dan in de finale aan kop weg te komen maar dat lukt hem niet. Het eerste peloton blijft dus samen in de aanloop naar de finish in Saint-Vallier en een sprintfinish wordt dus voorbereid, ondanks de mislukte poging van Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team) in de laatste kilometer van de etappe.
In deze sprint toont Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) zich de snelste en verslaat zo Maxim Iglinskiy (Astana) en Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep). De gele trui drager, Andrew Talansky (Garmin-Sharp), eindigt op de 6de plaats in dezelfde tijd als de winnaar en behoudt dus zijn mooie shirt.

De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de 4de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het resultaat van de etappe 4/ Brioude > Saint-Vallier

Michael AlbasiniHieronder vindt u de top 5 van deze 4de etappe:

1/ Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) - 4h55'41"
2/ Maxim Iglinskiy (Astana)
3/ Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep)
4/ Enrico Gasparotto (Astana)
5/ Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team)

Het algemeen klassement

Andrew TalanskyNa deze 4de etappe blijft de top 5 van het algemeen klassement van Paris-Nice vrijwel ongewijzigd, met alleen Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) die binnenkomt in de top 3, en deze ziet er nu als volgt uit:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 19h35'17"
2/ Andriy Grivko (Astana) - +0'03"
3/ Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) - +0'04"
4/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep)
5/ Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) - +0'05"

Puntenklassement

Elia VivianiDankzij de punten die ze vandaag pakten bij de aankomst in Saint-Vallier, komen Andrew Talansky (Garmin-Sharp) en Peter Velits binnen in de top 5 van het puntenklassement, waarvan de groene trui nog altijd gedragen wordt door Elia Viviani (Cannondale):

1/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten
2/ Borut Bozic (Astana) - 43 punten
3/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 41 punten
4/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 38 punten
5/ Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) - 36 punten

Bergklassement

Johann Tschopp (IAM Cycling) pakte op de verschillende bergen van de etappe vandaag behoorlijk wat punten en bereikte zo zijn doel om de bolletjestrui van het bergklassement te pakken. De vorige drager van de bolletjestrui, Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) zakt terug naar de 5de plaats terwijl verschillende renners de top 5 binnenkomen:

1/ Johann Tschopp (IAM Cycling) - 29 punten
2/ Thomas Voeckler (Europcar) - 17 punten
3/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 11 punten
4/ Andriy Grivko (Astana) - 9 punten
5/ Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 8 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Aan kop van het jongerenklassement zijn er geen wijzigingen met Andrew Talansky (Garmin-Sharp) en Tejay van Garderen (BMC Racing Team) op de twee eerste plaatsen. Nairo Quintana (Movistar Team) en Egor Silin (Astana) verlaten echter de top 5 en laten hun plaatsen over aan Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) die terugkomt in de top 5 en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) die de nieuwe top 5 afsluit:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 14h39'36"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'16"
3/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'18"
4/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team)
5/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale) - +0'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3217x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Bjr,vos commantaires sont tres bien rediger,j aime de m informer sur votre site et cela depuis bien longtemps.Tres sportivement ,Jean-Luc.

    | Jean-Luc Soeur | vrijdag 08 maart 2013 om 07u05

  2. Bonjour Jean-Luc,

    Merci pour votre commentaire, ça fait très plaisir de savoir mes articles appréciés et ça encourage de continuer :-).

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 08 maart 2013 om 23u50

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer drie ?