woensdag 06 juni 2012 om 16u48

De korte derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012, waarin twee Spanjaarden zich van voren hebben laten zien, eindigde uiteindelijk in een sprint ... deze sprint werd echter hevig verstoord door een massale valpartij in de laatste 500 meter. De jonge Edvald Boasson Hagen komt uiteindelijk als winnaar uit de bus van deze 3de etappe. In het algemeen klassement zijn er geen wijzigingen terwijl het bergklassement opnieuw Giovanni Bernaudeau de leiderspositie over ziet nemen

De samenvatting van de 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012: Givors > La Clayette

Een etappe van 167 kilometer tussen Givors en La Clayette stond vandaag op het programma als 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 met 3 klimmetjes in de eerste helft van de etappe (de Côte de Saint-André van de 3de categorie en de Côtes de Crêtes en de Vindry van de 4de categorie). Het weer was niet geweldig vandaag met regen aan de start en een grijze lucht gedurende vrijwel de gehele etappe.

Na de 3 opgaves in de etappe van gisteren (zie de samenvatting van de 2de etappe voor meer informatie), verschenen 172 renners aan de start van de etappe in Givors en Egoi Martinezmeteen na de start gingen twee Spaanse renners er vandoor: Luis Angel Maté Mardones (Cofidis) en Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi) en na een klein tiental kilometers was hun voorsprong al opgelopen rond de 5 minuut 30.

Deze twee renners verdeelden dus het grootste aantal punten op de top van de verschillende klimmetjes maar Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) pakte de resterende punten op de top van de Côte de Saint-André (waar de voorsprong was opgelopen naar 6 minuten; de renner van de Europcar ploeg kwam hiermee opnieuw aan de leiding in het bergklassement) terwijl Luis Angel Maté MardonesLuis Angel Maté en Egoi Martinez er in eerste en tweede positie doorkomen, net als op de Côte des Crêtes en op de Côte de Vindry waar Bernaudeau wederom 1 punt pakt en daarmee zijn voorsprong op Blel Kadri (AG2R La Mondiale) verhoogt naar 2 punten.

Terwijl het peloton in een vrij laag tempo verder rijdt doen de twee renners aan kop hetzelfde en hun voorsprong stabiliseert zich hiermee rond de 3 minuut 30 gedurende lange tijd. De gemiddelde snelheid in de eerste 3 uur van de etappe was slechts 35,5 kilometer per uur. Het leek wel of iedereen zijn krachten wilde sparen voor de tijdrit tussen Villié-Morgon en Bourg-en-Bresse van morgen ...

FDJ-BigMatDankzij het sleurwerk van de FDJ BigMat en Argos-Shimano ploegen wordt de voorsprong van het leidersduo dan enigszins teruggebracht (naar 2'40" op 50 kilometer van de finish), aangezien deze twee ploegen er van uit gaan dat een massasprint mogelijk is voor respectievelijk Nacer Bouhanni en John Degenkolb.

Op 25 kilometer van de finish hebben de twee renners nog altijd een voorsprong van 1'25" maar deze voorsprong blijft afnemen en bereikt de minuut op 20 kilometer van de finish. Op 16 kilometer van de finish worden de twee renners aan kop eindelijk teruggepakt door het peloton en het zoeken van een goed plaatsje aan kop van het peloton kan dus beginnen ...

In de laatste twee kilometer ziet John Degenkolb dan al zijn hoop op een sprintoverwinning in rook opgaan met een lekke band ... Philippe Gilbert (BMC Racing Team) besluit dan op 1,5 km van de finish dat de overwinning sowieso niet zo eenvoudig geschonken zal worden aan een sprinter en de Belgisch kampioen valt dus alleen aan ... net voor de laatste rechte lijn naar de finish wordt hij echter teruggepakt ... en even daarna treedt een massale valpartij op die de sprint verstoord, sprint die uiteindelijk gewonnen wordt door Edvald Boasson Hagen (Team Sky).

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2012 na de 3de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor 3/ Givors > La Clayette

Edvald Boasson HagenHieronder vindt u de top 10 van de sprint van deze derde etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 :

1/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 4h22'13"
2/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep)
3/ Borut Bozic (Astana)
4/ Roger Kluge (Argos-Shimano)
5/ Murilo Fischer (Garmin-Barracuda)
6/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan)
7/ Davide Cimolai (Lampre-ISD)
8/ Michael Matthews (Rabobank)
9/ Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale)
10/ Jonathan Cantwell (Team Saxo Bank)

Het algemeen klassement

Bradley WigginsGeen wijzigingen in het algemeen klassement van het Critérium du Dauphiné 2012 na deze 3de etappe:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 13h07'55"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'01"
3/ Andriy Grivko (Astana) - +0'02"
4/ Carlos Barredo (Rabobank)
5/ Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep)

Het puntenklassement

Tony GallopinDankzij zijn 6de plaats in de etappe van de dag pakte Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) voldoende punten voor het puntenklassement om Cadel Evans (BMC Racing Team), die tot op heden de groene trui droeg, voorbij te gaan:

1/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - 51 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 41 punten
3/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 36 punten
4/ Gerald Ciolek (Omega Pharma-QuickStep) - 36 punten
5/ Julien Simon (Saur-Sojasun) - 35 punten

Het bergklassement

Giovanni BernaudeauAangezien Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) dus de resterende punten pakte achter de kopgroep op 2 van de 3 klimmetjes van de dag, komt hij wederom aan de leiding voor Blel Kadri (AG2R La Mondiale) die gisteren de bergtrui van hem over nam:

1/ Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) - 38 punten
2/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 36 punten
3/ Christophe Kern (Team Europcar) - 31 punten
4/ Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne) - 29 punten
5/ David Moncoutié (Cofidis, le crédit en ligne) - 29 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Tony GallopinNaast het puntenklassement blijft Tony Gallopin ook aan de leiding in het jongerenklassement. De witte trui zal in de tijdrit morgen gedragen worden door Rein Taaramae (Cofidis):

1/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - 13h08'07"
2/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne) - +0'03"
3/ Wilco Kelderman (Rabobank) - +0'08"
4/ Cyril Gautier (Team Europcar) - +0'20"
5/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3138x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie keer zes ?