dinsdag 05 juni 2012 om 16u28

De 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 werd vandaag getekend door de eerste opgaves en een kopgroep met 4 renners. De inspanningen van deze groepen waren uiteindelijk alleen maar nuttig voor Blel Kadri die hiermee een groot aantal punten pakte voor het bergklassement (en waarmee hij aan de leiding kwam in dit klassement) aangezien uiteindelijk alle renners uit deze groep teruggepakt werden op zo'n 5 kilometer van de finish. Uiteindelijk werd de etappeoverwinning beslist in een massasprint en deze sprint werd gewonnen door Daniel Moreno.

De samenvatting van de etappe 2/ Lamastre > Saint-Félicien van het Critérium du Dauphiné 2012

Vandaag stonden met name de Col de Montivernoux (in werkelijkheid ging de klim verder tot aan de Mont Gerbier de Jonc), de Col de Clavière en de Col de Lalouvesc op het programma van de 2de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 tussen Lamastre en Saint-Félicien (naast deze 3 beklimmingen van de tweede categorie beklommen de renners ook de Col de Rochepaule van de 3de en de Col de Fontaille van de 4de categorie).

Bradley WigginsVerschillende ontsnappingspogingen waaronder een kopgroep van 10 renners met daarin onder anderen de gele trui drager, Bradley Wiggins (Team Sky), bleven zonder succes en het was uiteindelijk pas op kilometer 39 dat er echt iets interessants gebeurde. Allereerst met de opgave van Pierrick Fédrigo (FDJ BigMat) na zijn valpartij gisteren. In deze zelfde valpartij was ook Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) betrokken en hij eindigde de etappe als laatste op 23'54" en alhoewel er gisteren gedacht werd dat hij een gebroken rib had, wees de röntgenfoto uit dat het slechts kneuzingen waren en de Spaanse renner verscheen dus vanochtend gewoon aan de start en heeft de etappe ook weer uitgereden.

Christophe KernDaarnaast besloten vrijwel op hetzelfde moment Christophe Kern (Team Europcar), Blel Kadri (AG2R La Mondiale), Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) en David Moncoutié (Cofidis) aan te vallen en deze renners lukte het uiteindelijk om echt een gaatje te slaan. Op kilometer 50 was hun voorsprong al opgelopen tot 3'35"

Terwijl Blel Kadri de punten pakte op de Col de Montivernoux, breidde de kopgroep zijn voorsprong nog wat verder uit, tot 3'45" op kilometer 82,5.

Pim LigthartDe tweede opgave van de dag was die van de Nederlandse Kampioen, Pim Ligthart (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), die gisterenavond op Twitter nog aangaf betrokken te zijn geweest bij een valpartijtje zonder erg en zin had om vandaag weer een kans te krijgen.

Blel KadriKadri blijft vervolgens puntjes sprokkelen voor het bergklassement op de Col de Clavière en even later blijkt ook Juan José Haedo (Saxo Bank) uit koers te stappen.
Onder leiding van Team Sky van gele trui drager Bradley Wiggins blijft de voorsprong teruglopen en wanneer Rémi Pauriol (FDJ BigMat) en Brice Feillu (Saur-Sojasun) de tegenaanval inzetten, daarbij steun krijgend van Thomas Voeckler (Team Europcar) en Mikael Chérel (AG2R La Mondiale), pakt Blel Kadri nog eens 10 punten op de top van de Col de Lalouvesc, de zwaarste klim van de etappe van vandaag.

In de afdaling van deze col worden de 4 renners die de tegenaanval hadden ingezet echter alweer teruggepakt maar is de voorsprong van de kopgroep wel teruggelopen tot 35 seconden.

Anthony RouxOp het moment dat de renners door Saint-Félicien komen, vlakbij de finishlijn (voor een slotlusje rondom deze stad), op zo'n 25 kilometer van de finish, is de voorsprong weer enigszins gestegen naar 40 seconden en op initiatief van Wesley Sulzberger (Orica-GreenEDGE), zetten dan 5 renners de tegenaanval in: naast de Australische renner zijn dat Steve Morabito (BMC Racing Team), Kévin Reza (Team Europcar), Anthony Roux (FDJ BigMat) en Maxime Médérel (Saur-Sojasun). Alhoewel de meeste renners van deze groep teruggepakt worden net na de laatste klim van de dag, de Col de Fontaille, besluit Anthony Roux alleen verder te gaan en het gaatje met de 4 renners an kop dicht te rijden op zo'n 6 kilometer van de finish. Zodra hij zich bij hen voegt valt Roux meteen aan en hij wordt daarin alleen gevolgd door Blel Kadri, terwijl de andere 3 renners van de kopgroep teruggepakt worden door het peloton.
Op de top van de laatste col pakte Christophe Kern overigens de punten, voor Blel Kadri (2 punten).

Het nieuwe leidersduo houdt het ook niet lang vol en alle inspanningen van Anthony Roux bleken dus voor niets te zijn geweest. Op 5 kilometer van de aankomst is de volgende renner die de aanval inzet Mikael Chérel, maar ook hij wordt teruggepakt op 3 kilometer van de finish ...

In de laatste kilometer probeert Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep) dan de etappeoverwinning te pakken door een lange solosprint in te zetten maar hij wordt al snel ingehaald door Daniel Moreno samen met het hele peloton en de Spaanse renner weet uiteindelijk ook de massasprint nog te winnen. Na twee Australische etappeoverwinningen was het dus vandaag de beurt aan een Spanjaard om een etappe te winnen in de 64ste editie van het Critérium du Dauphiné.

In het algemeen klassement verandert er weinig maar de onstnapping van de dag maakte het Blel Kadri wel mogelijk de bolletjestrui te pakken.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2012 na de 2de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 2de etappe Lamastre > Saint-Félicien

Daniel MorenoHieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Daniel Moreno (Katusha Team) - 4h02'38"
2/ Julien Simon (Saur-Sojasun)
3/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan)
4/ Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale)
5/ Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol)
6/ Luis Léon Sanchez (Rabobank)
7/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
8/ Janez Brajkovic (Astana)
9/ Bradley Wiggins (Team Sky)
10/ Thomas Voeckler (Team Europcar)

Algemeen klassement

Bradley WigginsWeinig veranderingen dus in de top 5 van het algemeen klassement na deze tweede etappe:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 4h34'04"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'01"
3/ Andriy Grivko (Astana) - +0'02"
4/ Carlos Barredo (Rabobank)
5/ Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep) - +0'04"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Cadel EvansCadel Evans (BMC Racing Team) blijft aan de leiding in het puntenklassement, net voor Tony Gallopin (Radioshack-Nissan):

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 41 punten
2/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - 36 punten
3/ Julien Simon (Saur-Sojasun) - 35 punten
4/ Daniel Moreno (Katusha Team) - 33 punten
5/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 24 punten

Bergklassement

Blel KadriBlel Kadri pakt dus de bolletjestrui van het bergklassemetn, met één puntje voorsprong op Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) die deze trui gisteren in de kopgroep pakte maar die vandaag moeite had het peloton bij te houden in de slotkilometers van de etappe:

1/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 36 punten
2/ Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) - 35 punten
3/ Christophe Kern (Team Europcar) - 31 punten
4/ Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne) - 28 punten
5/ David Moncoutié (Cofidis, le crédit en ligne) - 28 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3656x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. Brad Wiggins looking good, but Cadel Evans is clearly saying that he is going to be the man on great form for the Tour. Could be Cadel's 2nd Tour victory?

    | curleyman | woensdag 06 juni 2012 om 10u04

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?