dinsdag 25 mei 2010 om 23u54

De individuele tijdrit van San Vigilio di Marebbe naar Plan de Corones (Kronplatz) van vandaag was nogal bijzonder. De 12,9 kilometer liepen niet alleen bergop maar 5,3 kilometer van het parcours gingen ook nog eens over onverharde weg. De maximale helling was maar liefst 24% met een gemiddelde van 8,4%.

Stefano Garzelli was de snelste in deze klim waar een grote husseling in het algemeen klassement werd verwacht. Voor de roze trui David Arroyo valt het tijdsverlies echter reuze mee en hij blijft dus voorlopig nog leider in het algemeen klassement. De grote verliezer onder de favorieten was echter Carlos Sastre ...

De samenvatting van de tijdrit, 16de etappe van de Giro d'Italia 2010

Marco Frapporti (Colnago - CSF Inox) vertrok als eerste vanochtend om 10u30 en hij liet de eerste tijd registreren op 48'33".

Hij werd aangemoedigd door maar liefst 100.000 mensen die langs de kant van de weg in de klim stonden.

Damien MonierDe renners vertrokken in drie grote blokken. In het eerste blok werd de beste tijd bij de finish gerealiseerd door Damien Monier (Cofidis) met 44'15". Om 12u50 was de Estlandse renner Kalle Kriit (Cofidis) de eerste renner van het tweede blok.

Sylvester SzmydIn het tweede blok werd de beste tijd genoteerd voor Sylvester Szmyd (Liquigas-Doimo) met 43'40" voor het vertrek van het laatste blok van 52 renners met Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne) om 15u10.

Ondertussen wisten Branislau Samoilau (Quick Step), met 43'33", Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne), met 43'04" en Stefano Garzelli met 41'28" de beste tijd bij de finish te verbeteren. De laatste slaagt erin de eerste plaats te behouden en deze etappe dus te winnen met een gemiddelde snelheid van 18,665 km/u.

De laatste renner aan de start was de roze trui, David Arroyo (Caisse d'Epargne), om 16u28. Bij de tijdmeting halverwege het parcours werd de beste tijd genoteerd voor Cadel Evans (BMC Racing Team) met 21'11", 12 seconden sneller dan Garzelli. Bij de finish had de Australische renner echter 54 seconden verloren op Garzelli en eindigde hij dus tweede op 42 seconden van de Italiaan.

De Formule 1 rijder van Ferrari, Fernando Alonso, was komen kijken naar deze bijzondere tijdrit en hij volgde Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) op de motor. Zijn aanmoedigingen waren echter niet voldoende voor zijn landgenoot om een goede tijd te noteren want Sastre eindigt 19de op 2'31" achter Garzelli. Onder de favorieten is dit dus de renner die de meeste tijd verliest in deze individuele tijdrit.

Pat McQuaidPat McQuaid, voorzitter van de Union Cycliste Internationale (UCI), die ook aanwezig was bij deze etappe van de Giro d'Italia 2010 stond lang stil bij de recente uitlatingen van Floyd Landis en bij een gift van Lance Armstrong (Team Radioshack) aan de UCI alvorens te praten over de Giro, wederom in het anti-doping context: De UCI is heel blij met de Giro dit jaar. De bloedtests die voor de Giro zijn uitgevoerd worden steeds normaler (...) Ik vond het gevecht tussen Evans en Basso op de Zoncolan mooi om te zijn. Het zijn twee renners die 100% zuiver zijn en goede reclame zijn voor onze sport (...) De wielersport is erg veranderd in de afgelopen 3 of 4 jaar en het biologisch paspoort van de UCI zorgt ervoor dat de renners die EPO gebruikt worden gegarandeerd opgespoord worden (...) Ik kan niet garanderen, niemand kan garanderen, dat iedereen zuiver is in deze wedstrijd of nog algemener dat een willekeurige sport 100% zuiver is (...) als je echter kijkt naar de renners die winnen, je ziet jonge renners zoals Peter Sagan of Richie Porte die een nieuwe filosofie aanhangen. Iedereen ziet dat er iets veranderd is

John GadretAchter Cadel Evans plaatst de Franse renner John Gadret van de AG2R La Mondiale ploeg zich mooi 3de op 54 seconden van de winnaar van deze tijdrit. De veldritspecialist en op de weg erkend als goed klimmer, liet weten: Ik kan het nog steeds niet geloven. Toen ik over de streep kwam was ik tweede maar ik dacht dat andere renners er wel overheen zouden komen en uiteindelijk was dat er maar één! (Cadel Evans)
Ik ben heel blij! Ik wist dat dit soort klimmetjes mij goed ligt maar ik ging er niet vanuit dat ik renners als Basso
(6de op 1'10"), Nibali (4de op 1'01"), Vinokourov (8ste op 1'37") , ... zou verslaan
(...) Ik bekijk de etappes nu dag voor dag zoals ik tot op heden ook al heb gedien en we zien wel wat het oplevert
. Gadret staat op dit moment 17de in het algemeen klassement op 21'07" van David Arroyo.

De videobeelden van de 16de etappe van de Giro d'Italia 2010

> Bekijk de finish van Stefano Garzelli en de start en finish van Cadel Evans

> Bekijk de samenvatting van de etappe

De klassementen na de 16de etappe van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor de tijdrit op Plan de Corones

Stefano GarzelliBehalve Carlos Sastre vinden we alle favorieten in de top 10 van deze etappe:

1/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 41'28"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'42"
3/ John Gadret (AG2R La Mondiale) - +0'54"
4/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +1'01"
5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +1'07"
6/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +1'10"
7/ Rigoberto Uran (Caisse d'Epargne) - +1'36"
8/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +1'37"
9/ Dario Cataldo (Quick Step) - +1'41"
10/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - +1'46"

Het algemeen klassement

David ArroyoDe beste jongere van deze Giro d'Italia 2010, Richie Porte (Team Saxo Bank), eindigde vandaag 17de op 2'17" en hij laat hiermee zijn tweede plaats in het algemeen klassement over aan Ivan Basso (Liquigas-Doimo). Zoals ik gisteren al aangaf heeft de Italiaan dus nog volop kans om op te klimmen naar de eerste plaats ...

1/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - 68h32'26"
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - +2'27"
3/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - +2'36"
4/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +3'09"
5/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +4'36"
6/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - +4'53"
7/ Alexandre Vinokourov (Astana) - +5'12"
8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - +5'25"
9/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +8'57"
10/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +9'13"

Puntenklassement

Met zijn tweede plaats vandaag verstevigt Cadel Evans (BMC Racing Team) zijn leiderspositie in het puntenklassement:

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 106 punten
2/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 91 punten
3/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) - 78 punten
4/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 74 punten
5/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 68 punten

Bergklassement

Wederom dankzij zijn tweede plaats vandaag, plaatst Cadel Evans (BMC Racing Team) zich op hetzelfde niveau als Ivan Basso (Liquigas-Doimo) in het bergklassement:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo) - 25 punten
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 25 punten
4/ Ludovic Turpin (AG2R La Mondiale) - 20 punten
5/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) - 17 punten
6/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 17 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Geen grote veranderingen in de top 5 van jongeren:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 68h35'02"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +6'21"
3/ Dario Cataldo (Quick Step) - +11'34"
4/ Bauke Mollema (Rabobank) - +12'40"
5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +22'38"

Foto Stefano Garzelli (illustratie artikel en etappe-klassement): Niklas Jakobsen; foto beschikbaar volgens de Creative Commons licentie

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 9756x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-stefano-garzelli-le-plus-rapide-vers-plan-de-corones-kronplatz-51079021.html

    | Roland TISSIER | woensdag 26 mei 2010 om 07u58

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zeven ?