donderdag 20 mei 2010 om 17u28

In deze vlakke etappe leidde een aanval van Rick Flens tot de vorming van een 3 man sterke kopgroep. In de laatste klim van de dag werd deze groep teruggepakt en de etappe-overwinning werd uiteindelijk betwist tussen de renners van een nieuwe kopgroep van 10 renners. Filippo Pozzato bleek uiteindelijk de snelste te zijn en pakte zo de eerste Italiaanse etappe-overwinning.

De samenvatting van de 12de etappe van de Giro d'Italia 2010

169 renners kwamen vanochtend aan de start in Città Sant'Angelo: Wouter Weylandt (Quick Step) en Dominik Roels (Team Milram) kwamen niet aan het vertrek van deze 12de etappe van de Giro d'Italia 2010 om 12u07.

Na een val van David Loosli (Lampre-Farnese Vini) en Xavier Tondo (Cervélo TestTeam), viel de Nederlander Rick Flens (Rabobank) op kilometer 5 aan. Rick FlensDe [[Rabobank]renner, die al in de aanval was in de tweede en de zevende etappe ging er eerst alleen vandoor en 9 kilometer verder zetten Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) en Olivier Kaisen (Omega Pharma) de achtervolging in.

De voorsprong van Flens loopt dan op tot 9'37" na 31 kilometer en hij besluit dan de twee renners die de tegenaanval hadden ingezet op te wachten. Op kilometer 42 kwamen ze samen en hun voorsprong was toen nog 6'20".

De HTC-Columbia ploeg maar ook de renners van de Cervélo TestTeam die we zelden van voren zagen sinds de start van deze Giro, controleerden vanaf dat moment de voorsprong van het leiderstrio en hielden het tussen de 5 en 6 minuten.

In de tussensprint in Monte San Giusto, laten de twee andere renners uit de kopgroep de puntjes over voor Rick Flens, voor Olivier Kaisen en Yuriy Krivtsov. Vooraan in het peloton, wat op 4'52" doorkomt, valt Jérôme Pineau (Quick Step) -die 3de staat in het puntenklassement- aan om te proberen de puntjes van de 4de plaats te pakken, maar hij wordt uiteindelijk nog net ingehaald door een renner van Liquigas-Doimo, waarschijnlijk Fabio Sabatini.

Olivier KaisenIn de klim van Macerata is het de beurt aan Olivier Kaisen om de puntjes te pakken, voor Krivtsov en Flens. De achterstand van het peloton is daar teruggelopen tot 3'18" en deze bleef dalen.

Bij de eerste doorkomst over de finishlijn in Porto Recanati is de voorsprong van de 3 kopmannen op het peloton onder aanvoering van de Garmin-Transitions renners nog maar 1'27".

Yuriy KrivtsovOp het moment dat de kopgroep bijna teruggepakt wordt probeert Yuriy Krivtsov een laatste keer aan te vallen, maar Francesco Failli (Acqua & Sapone) rijdt weg uit het peloton en haalt hem eenvoudig in. Alessandro Bisolti (Colnago - CSF Inox) en Marco Pinotti (HTC-Columbia) komen er ook eenvoudig bij uitrijden, net als Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom), Jérôme Pineau (Quick Step) en 5 anderen.

Op de top van de Potenza Picena pakt Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) de punten voor Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) en Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo).

Op 3 kilometer van de finish had de groep met Stefano Garzelli, Ivan Basso, Vincenzo Nibali, Alexandre Vinokourov, Thomas Voeckler, Damiano Cunego, Michele Scarponi, Jérôme Pineau, Marco Pinotti en Filippo Pozzato 16 seconds voorsprong en in de laatste kilometer valt Vincenzo Nibali als eerste aan, gevolgd door Alexandre Vinokourov.
De kazakh lukt het echter niet voor te blijven want Filippo Pozzato pakt uiteindelijk de allereerste Italiaanse etappezege in deze Giro d'Italia 2010, net voor Thomas Voeckler en Jérôme Pineau.

De videobeelden van de 12de etappe

> Klik hier om de beelden van de laatste kilometer van de 12de etappe van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

> Klik hier om een samenvatting van de 12de etappe van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

De klassementen na de 12de etappe van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van Città Sant'Angelo > Porto Recanati

Filippo PozzatoDe top 10 van deze etappe ziet er als volgt uit:

1/ Filippo Pozzato (Katusha Team) - 5h15'50"
2/ Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom)
3/ Jérôme Pineau (Quick Step)
4/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone)
5/ Alexandre Vinokourov (Astana)
6/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo)
7/ Marco Pinotto (HTC-Columbia)
8/ Michele Scarponi (Androni Giocattoli-Diquigiovanni)
9/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini)
10/ Ivan Basso (Liquigas-Doimo)

Het algemeen klassement

Richie PorteWeinig verandering in het algemeen klassement maar de favorieten pakken wat tijd terug die ze gisteren verloren waren op de jonge Richie Porte (Team Saxo Bank) :

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 50h46'16"
2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +1'42"
3/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'56"
4/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +3'54"
5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
6/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale) - +5'16"
7/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +5'34"
8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +7'09"
9/ Laurent Didier (Team Saxo Bank) - +7'24"
10/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +8'14"

Puntenklassement

Jérôme PineauIn het puntenklassement neemt Jérôme Pineau (Quick Step) de leiding over van Tyler Farrar dankzij de punten die hij pakte met zijn 5de plaats in de tussensprint en zijn 3de plaats bij de finish van deze etappe:

1/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 66 punten
2/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 59 punten
3/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 59 punten
4/ Filippo Pozzato (Katusha Team) - 57 punten
5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 52 punten
6/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - 47 punten
7/ Robert Förster (Team Milram) - 47 punten
8/ Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) - 40 punten
9/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 39 punten
10/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - 39 punten

Bergklassement

Geen belangrijke wijzigingen in het bergklassement:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - 16 punten
3/ Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 15 punten
4/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - 10 punten
5/ Paul Voss (Team Milram) - 10 punten
6/ Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) - 10 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere klassement

De situatie blijft ook hetzelfde in het klassement van de beste jongere met Richie Porte (Team Saxo Bank) aan de leiding en Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) die de witte trui draait zolang Porte in het roze rijdt:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 50h46'16"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'56"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
4/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +8'35"
5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +12'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 1458x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-giro-2010-filippo-pozzato-prend-la-1-ere-victoire-d-etape-italienne-50777558.html

    | Roland TISSIER | donderdag 20 mei 2010 om 17u51

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus acht ?