zondag 25 april 2010 om 16u55

De Doyenne des classiques, Luik-Bastenaken-Luik, was vandaag de laatste van de voorjaarsklassiekers.

In Ans kwam Alexandre Vinokourov (Astana) als eerste over de streep, met een comfortabele voorsprong op Alexandr Kolobnev (Team Katusha).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Samenvatting van Luik-Bastenaken-Luik 2010

De 258 kilometers van deze klassiekers werden onder een stralend zonnetje afgelegd met een gemiddelde snelheid van 38,9 km/u.

Al snel na het vertrek (na 4 kilometer), vormden 7 renners een kopgroep: Thomas de Gendt (Topsport Vlaanderen-Mercator), Maxime Bouet (AG2R La Mondiale), Alan Perez (Euskaltel-Euskadi), Jussi Veikkanen (Française des Jeux), Dries Devenijns (Quick Step), Niki Terpstra (Team Milram) en Mauro Finetto (Liquigas-Doimo). Op 180 kilometer van de aankomst is hun voorsprong op zijn hoogst op zo'n 8 minuten Maxime Boueten zo'n 10 kilometer verderop reed Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) het gaatje met de 7 koplopers dicht.

Jens VoigtTerwijl Maxime Bouet achterblijft in de Côte de Stockeu en nadat hij weer naar hen teruggereden was wederom in de klim van de Col du Rosier, deed de Duitser Jens Voigt (Team Saxo Bank) een verwoede poging om naar de kopgroep te rjden maar op het moment dat hij bij Jussi Veikkanen aankomt -die ook uit de kopgroep weggezakt was- wordt het gat weer groter en uiteindelijk worden de twee renners teruggepakt door het peloton.

In de aanloop naar de Mont Theux is het de beurt aan Maxime Monfort (HTC-Columbia) om aan te vallen vanuit het peloton, maar het lukt hem niet naar de kopgroep te rijden die op dat moment uit elkaar valt en uiteindelijk volledig teruggepakt wordt door het peloton, met uitzondering van Dries Devenijns. Op 39 kilometer van de aankomst wordt ook hij teruggepakt door het peloton wat hierdoor weer volledig bij elkaar is.

Bram TankinkIn de klim van de Côte de Redoute is een aanval van Carlos Barredo (Quick Step) de aanleiding voor de vorming van een nieuwe kopgroep die echter snel weer teruggepakt wordt.

Na een aanval van Bram Tankink (Rabobank) is het de beurt aan Serguei Ivanov (Team Katusha) om aan te vallen, maar in de aanloop naar de Côte de la Roche aux Faucons wordt de Rus ook teruggepakt. Andy Schleck, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2009 is de volgende die zijn kans waagt, samen met de belangrijkste favoriet voor de overwinning, Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto).
Als zij Tankink inhalen heeft zich inmiddels een groep met favorieten gevormd achter hen, met daarin met name Cadel Evans (BMC Racing Team), Alberto Contador (Astana), Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne), Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) en Frank Schleck (Team Saxo Bank).

Op 20 kilometer van de aankomst zet de dubbele winnaar van de Tour de France, Alberto Contador, dan zijn aanval in om vrij eenvoudig terug te rijden naar Schleck en Gilbert.
Alexandr KolobnevAls zij een paar kilometer verder teruggepakt wordt komt een nieuwe aanval van Alexandre Vinokourov (Astana), gevolgd door Alexandr Kolobnev (Team Katusha) met achter hen een groep favorieten met Andy Schleck, Alberto Contador, Alejandro Valverde en Philippe Gilbert.
Als Philippe Gilbert aanvalt kan Andy Schleck niet volgen en achter het leidersduo rijdt daardoor het duo Gilbert en Valverde, een stukje verderop gevolgd door Andy Schleck en Cadel Evans. De Wereldkampioen, eerder deze week nog winnaar van de Waalse Pijl, rijdt uiteindelijk het gat met het tweede duo dicht terwijl het leidersduo op dat moment 14 seconden voorsprong heeft op deze 3 renners en 40 seconden op het peloton.

Aan de voet van de laatste klim, de Côte de Saint-Nicolas op 5 kilometer van de finish, hebben de twee renners aan kop hun voorsprong uitgebouwd tot 30 seconden en in de klim halen de 3 achtervolgers deze achterstand niet echt in. De twee Alexandr(e)s beginnen dan voorzichtig aan de overwinning te denken: Vinokourov waagt als eerste zijn kans door aan te vallen op zo'n 6 kilometer van de aankomst, maar hij rijdt niet echt weg van Kolobnev.

Philippe GilbertOp hetzelfde punt zet de grote favoriet Philippe Gilbert alles op alles door ook aan te vallen. Het lukt hem echter niet het gat met Vinokourov en Kolobnev dicht te rijden.

Alejandro ValverdeAls Alexandre Vinokourov op 500 meter van de finish aanvalt lukt het Kolobnev niet meer om hem te volgen en Vino gaat dus alleen op weg naar zijn tweede overwinning van Luik-Bastenaken-Luik (na 2005). Kolobnev finisht tweede terwijl Alejandro Valverde de sprint voor de derde plaats wint van Philippe Gilbert en Cadel Evans. Waarschijnlijk had hij gehoopt zichzelf een leuker verjaardagscadeau te geven!!

Het klassement van Luik-Bastenaken-Luik 2010

Alexandre VinokourovDe top 10 van de 96ste editie van de Doyenne des classiques, Luik-Bastenaken-Luik 2010 is als volgt:
1/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 6h37'48"
2/ Alexandr Kolobnev (Katusha Team) - +00'06"
3/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +01'04"
4/ Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) - +01'04"
5/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +01'04"
6/ Andy Schleck (Team Saxo Bank) - +01'07"
7/ Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) - +01'07"
8/ Chris Horner (Team Radioshack) - +01'07"
9/ Frank Schleck (Team Saxo Bank) - +01'07"
10/ Alberto Contador (Astana) - +01'07"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2819x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-alexandre-vinokourov-astana-remporte-liege-bastogne-liege-2010-49272836.html

    | Roland TISSIER | maandag 26 april 2010 om 07u03

  2. Alexandre , tu es un très grand coureur cycliste professionnel et je t'admire et te respecte ; le meilleur moyen de dégager les medisants c'est de le faire "à la pédale" et tu l'as fait ; chapeau Monsieur Vino !!!

    | dom doonen | maandag 26 april 2010 om 20u29

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer negen ?