woensdag 21 april 2010 om 21u15

Vandaag vond tussen Charleroi en Huy de 74ste editie van de Waalse Pijl (Flèche Wallonne) plaats. Door een perfecte controle over zijn race met een aanval op het juiste moment wist de Wereldkampioen, Cadel Evans (BMC Racing Team), deze Belgische klassieker op zijn naam te schrijven.
De regenboogtrui stond dus op het podium met zijn overwinning terwijl de blauw-wit-rode trui van Dimitri Champion (AG2R La Mondiale) gedurende vrijwel de hele race vooraan te zien was geweest. Champion wist op deze manier de Prix des monts te winnen.

Een samenvatting van de Waalse Pijl 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


5 renners aan kop

Zoals aangekondigd op de startlijst kwamen 197 renners vanochtend naar de start voor 25 ploegen (een aantal renners wist niet naar Charleroi te komen vanwege een geannuleerde vlucht; Carlos Sastre [Cervélo TestTeam] was één van hen, samen met een groot deel van de Cofidis ploeg, terwijl Alberto Contador [Astana] en Alejandro Valverde [Caisse d'Epargne] bijvoorbeeld met de auto naar België waren afgereisd). Uiteindelijk wisten 142 van hen de finishsstreep te bereiken.

Dimitri ChampionVrijwel meteen na het vertrek probeerden verschillende renners uit het peloton weg te rijden, maar tot op kilometer 44 bleven alle pogingen zonder succes. Op dat moment staat Giuseppe Palumbo (Acqua & Sapone), die later op moest geven, aan de basis van een kopgroep van 5 man met David Loosli (Lampre-Farnese Vini), Dimitri Champion (AG2R La Mondiale), Benjamin Gourgue (Landbouwkrediet) en Stéphane Augé (Cofidis).
Deze 5 renners weten al snel hun voorsprong te vergroten, tot 8'25" bij de eerste doorkomst over de finishlijnen bovenaan de Mur de Huy.

Vanaf dat moment wordt de voorsprong kleiner dankzij de inspanningen van de renners van Team Katusha en Caisse d'Epargne; op de top van de Côte de Peu d'Eau is deze teruggelopen tot 5'15".

Een tegenaanval

Christophe MoreauIn de volgende beklimming, de Côte de Haut-Bois, zetten 7 renners de tegenaanval in: Laurent Didier en Jens Voigt voor de Saxo Bank ploeg, Thomas de Gendt (Topsport Vlaanderen-Mercator), Daniele Righi voor Lampre-Farnese Vini, Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto), Christophe Moreau voor Caisse d'Epargne en Christopher Froome voor Team Sky.
Voor de voormalig kampioen van Frankrijk van de Caisse d'Epargne ploeg houdt het avontuur op wanneer hij de kopgroep moet verlaten vanwege een lekke band.

Bram TankinkIn de beklimming van de Côte de Bohisseau vindt een eerste selectie plaats in de twee groepen en op 40 kilometer van de aankomst zijn alleen David Loosli en Dimitri Champion nog maar aan kop, op korte afstand gevolgd door Bram Tankink (Rabobank), Jurgen van de Walle (Quick Step), Blel Kadri (AG2R La Mondiale) en Eduard Vorganov (Team Katusha).

Wanneer deze groep achtervolgers bij de 2 renners uit de kopgroep uitkomt, moeten Kadri en Augé de anderen al snel laten gaan en de favorieten beginnen zich op dat moment vooraan het peloton te nestelen. Even later worden de 4 renners uit de kopgroep ook teruggepakt door het peloton. Tankink probeert het dan nog alleen maar houdt het ook niet lang meer vol.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De finale: Evans heeft alles onder controle!

Op 28 kilometer van de finish bovenop de bekende Mur de Huy, vormt zich een nieuwe kopgroep van 4 renners: wederom David Loosli en Bram Tankink, ditmaal samen met Frank Schleck (Team Saxo Bank) en Roman Kreuziger (Liquigas-Doimo).

Verschillende tegenaanvallen worden allemaal teniet gedaan en de Astana ploeg heeft op dat moment de leiding in het peloton voor haar kopman Alberto Contador die had laten weten naar de Belgische klassiekers te komen om zich te testen, met de hoop in de toekomst zijn erelijst er te kunnen uitbreiden.
Alexandr KolobnevOp 4 kilometer van de finish weten 3 andere renners zich toch bij de kopgroep te voegen en met Igor Anton (Euskaltel-Euskadi), Benoît Vaugrenard (Française des Jeux) en Alexandr Kolobnev, bestaat deze dan dus uit 7 renners. Deze kopgroep wist echter het peloton niet lang voor te blijven en zelfs Kolobnev die het nog even alleen probeerde werd op 2 kilometer van de finish teruggepakt.

De finale van de race begint dan dus echt en Andreas Klöden (Team Radioshack) begaat daarin dezelfde fout als Cadel Evans vorig jaar door te vroeg aan te vallen. Cadel EvansWanneer Igor Anton en Alberto Contador vervolgens tegelijkertijd hun ultieme inspanning verrichten blijft de Duitser al snel achter en de twee Spaanse renners blijven vrijwel de gehele klim aan kop. De Wereldkampioen, Cadel Evans, volgt op korte afstand en op slechts 70 meter van de finish plaatst hij dan zijn beslissende aanval ... waarmee hij bovenop de Mur als winnaar over de streep komt!

Joaquim Rodriguez (Katusha Team) weet Contador op het laatste moment nog voorbij te rijden en de tweevoudig winnaar van de Tour de France eindigt dus op de 3de plaats.

John Lelangue, de manager van BMC Racing Team, had dus gelijk toen hij voor de race in een interview met de officiële site letour.fr over Cadel Evans zei: hij heeft hier vorig jaar een mooie race gereden maar hij viel toen wellicht iets te vroeg aan. We hebben het er veel over gehad dit weekend en we hebben de beklimming verschillende keren gereden. De beklimming van de Mur is moeilijk voor te bereiden. Je moet niet te vroeg versnellen want dan kun je vast komen te zitten, maar je moet je ook weer niet te laat bloot geven.
Cadel Evans was namelijk in de Waalse Pijl 2009 als 5de geëindigd op 7 seconden na als eerste te hebben aangevallen in de beklimming van de Mur de Huy.

Het klassement van de Waalse Pijl 2010

Cadel EvansKijkend naar de top 10 van het klassement van de Waalse Pijl 2010 zien we dat de favorieten er allemaal bij waren in de slotklim:
1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 4h39'24"
2/ Joaquim Rodriguez (Katusha Team)
3/ Alberto Contador
4/ Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) - +0'06"
5/ Damiano Cunego (Lampre-Farnese Vini) - +0'09"
6/ Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) - +0'11"
7/ Chris Horner (Team Radioshack) - +0'11"
8/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'11"
9/ Andy Schleck (Team Saxo Bank) - +0'11"
10/ Ryder Hesjedal (Garmin-Transitions) - +0'11"

De beelden van de laatste kilometers van de Waalse Pijl 2010

Hieronder ziet u een filmpje van de laatste kilometers van de Flèche Wallonne 2010:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 2608x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Merci Thomas pour ces images..surtout que je n ai pas pu regarder la course..!! contente pour Cadel...pas toujours Alberto el pistolero.J adore les vues du ciel sur les coureurs...génial!!!

    | vaucaire Nath | woensdag 21 april 2010 om 22u03

  2. http://www.cyclisme-roltiss-over.com/article-cadel-evans-bmc-racing-team-remporte-la-fleche-wallonne-2010-49053607.html

    | Roland TISSIER | donderdag 22 april 2010 om 07u29

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer negen ?