zondag 13 maart 2016 om 21u34

De laatste etappe van Paris-Nice 2016 was spannend tot het eind, met name dankzij Alberto Contador (Tinkoff) die opnieuw probeerde weg te rijden van zijn belangrijkste tegenstanders in het bergachtig achterland van Nice maar die uiteindelijk eindigt op 4 seconden achter Geraint Thomas (Team Sky) in het algemeen klassement. De etappeoverwinning was voor Tim Wellens (Lotto-Soudal) die zo de kleuren van Lotto-Fix ALL kon laten zien op de finishlijn in Nice.

De samenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2016 - Nice > Nice

De etappe was kort, 134 kilometer, met start en finish op de Promenade des Anglais in Nice die op het programma stond van deze laatste dag van Paris-Nice 2016 vandaag, met maar liefst 6 beklimmingen in deze relatief korte afstand.

Na een tiental kilometers in de race zagen we de kopgroep van de dag gevormd worden en daarin vonden we onder anderen Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), waardoor het weinig verrassend was dat Antoine Duchesne (Direct Energie) voor de derde opeenvolgende dag ook in de kopgroep mee zat, want de Canadese renner wist dat de Belg wilde proberen zijn bolletjestrui van het bergklassement af te pakken deze laatste dag van de race. Naast deze twee concurrenten voor het bergklassement vonden we er ook Matteo Bono en Tsgabu Grmay voor Lampre-Merida, Tim Wellens (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (AG2R La Mondiale), Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Robert Kiserlovski (Tinkoff), David de la Cruz (Etixx-QuickStep), de jonge Odd Christian Eiking (FDJ), Jesus Herrada Lopez (Movistar Team), Tanel Kangert (Astana), Dylan van Baarle (Cannondale), Fabio Felline en Gregory Rast voor Trek-Segafredo, Sylvain Chavanel (Direct Energie), Bram Tankink (Team Lotto NL-Jumbo), Oliver Naesen (IAM Cycling) en Chris Anker Sörensen (Fortuneo-Vital Concept).

Antoine Duchesne voor Thomas de Gendt - © A.S.O. / G. DemouveauxOp de top van de eerste klim, de Côte de Duranus die ditmaal in omgekeerde richting werd beklommen dan in de etappe van gisteren, pakte Antoine Duchesne de waardevolle punten voor zijn bolletjestrui, voor Thomas de Gendt en met 3 minuten voorsprong op het peloton onder leiding van Team Sky begonnen deze 19 renners aan kop aan de afdaling.
In de klim van de Côte de Levens kreeg de kopgroep gezelschap van Yury Trofimov (Tinkoff) en vervolgens van Lilian Calmejane (Direct Energie) en Sep Vanmarcke (Team Lotto NL-Jumbo) en op de top was het wederom in de volgorde Duchesne / De Gendt dat de kopgroep boven kwam.

Matt Brammeier (Dimension Data) was vervolgens de laatste renner die zich bij de kopgroep voegde voordat deze op de top van de Côte de Châteauneuf aankwam waar Antoine Duchesne liet zien dat hij nog altijd niet tevreden was met het aantal punten wat hij bijeen gesprokkeld had voor het bergklassement en hij pakte opnieuw de punten voor De Gendt. Hij heeft dan 71 punten tegen 44 voor zijn concurrent De Gendt. Wetend dat degene die als eerste boven komt op de 3 overblijvende beklimmingen nog 27 punten kan pakken is de strijd nog niet over voor de Canadese renner want zijn Belgische concurrent zou nog altijd hetzelfde aantal punten kunnen bereiken!

Op de Col de Calaison komt Antoine Duchesne dus wederom als eerste boven, voor Thomas de Gendt, wanneer het peloton 3'35" later boven komt. Alhoewel de missie dus geslaagd is voor Duchesne raakt hij niet als eerste het contact kwijt met de kopgroep in de klim van de Côte de Peille. Vanmarcke en Rast zien de groep ervandoor gaan op het moment dat Alberto Contador (Tinkoff) aanvalt terwijl op initiatief van Tanel Kangert een klein groepje zich vooraan los maakt van de kopgroep, met Gautier, Wellens, Grmay, de la Cruz en Herrada.

Alberto Contador - © A.S.O. / G. DemouveauxAlberto Contador bouwt dan zijn voorsprong op de groep met de gele trui (Geraint Thomas [Team Sky]) verder uit en op weg naar de kopgroep vindt hij zijn twee ploegmaten Kiserlovski en Trofimov samen met Antoine Duchesne en Matteo Bono. Ondanks de hulp van zijn twee ploegmaten raakte Alberto Contador, die zijn voorsprong had uitgebouwd tot één minuut op de groep met Thomas, opnieuw tijd kwijt op deze groep onder leiding van 4 renners van Team Sky en voor de Col d'Eze werd de Spaanse renner dus weer teruggepakt.

In deze klim valt Contador dan opnieuw aan, eerst alleen en vervolgens samen met Romain Bardet (AG2R La Mondiale) die ook zijn kans waagde maar zij krijgen niet de gelegenheid ervandoor te gaan. In de tussentijd, voorin de race, gaat Tim Wellens er dan alleen vandoor halverwege de klim. Vanuit de groep met de gele trui valt Alberto Contador dan opnieuw aan, ditmaal samen mmet zijn ploegmaat Rafal Majka en terwijl verschillende renners zich bij hen voegen, waaronder Richie Porte (BMC Racing Team), is dat niet het geval voor de gele trui drager. Dit groepje rijdt dan het gaatje dicht met Wellens en op 13 kilometer van de finish blijft nog een leiderstrio over, met Contador, Porte en Wellens, met een voorsprong van 30 seconden op Geraint Thomas, genoeg om Contador virtueel in het geel te zien.

Op 2 kilometer van de finish is deze voorsprong echter al behoorlijk terug gezakt en het leiderstrio heeft dan nog maar 8 seconden voorsprong wanneer Geraint Thomas uit zijn groepje wegrijdt om alleen de achtervolging voort te zetten. Het leiderstrio gaat dan verder naar de finishlijn en Tim Wellens zet op het juiste moment zijn sprint in om zo de etappe te winnen, één seconde voor Contador en Porte. Geraint Thomas komt als 11de over de finishlijn met een achterstand van 5 seconden. Voor deze etappe waren ze gescheiden door 15 seconden in het algemeen klassement en de 5 seconden verschil aan de finish en de 6 bonusseconden waren dus niet voldoende voor Contador om Thomas te verslaan, die de wedstrijd wint met 4 seconden voorsprong!

De slotklassementen van Parijs-Nice 2016

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 7de etappe Nice > Nice

Tim Wellens - © A.S.O. / G. DemouveauxHieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Tim Wellens (Lotto-Soudal) - 3h16'09"
2/ Alberto Contador (Tinkoff)
3/ Richie Porte (BMC Racing Team)
4/ Tony Gallopin (Lotto-Soudal) - +0'05"
5/ Simon Yates (Orica-GreenEDGE)
6/ Arnold Jeannesson (Cofidis, solutions crédits)
7/ Rui Costa (Lampre-Merida)
8/ Jesus Herrada Lopez (Movistar Team)
9/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
10/ Jon Izaguirre (Movistar Team)

Het uiteindelijke algemeen klassement van Parijs-Nice 2016

Het podium van Parijs-Nice 2016 - © A.S.O. / G. DemouveauxHieronder vindt u de top 5 van het uiteindelijke algemeen klassement van Paris-Nice 2016:

1/ Geraint Thomas (Team Sky) - 27h26'40"
2/ Alberto Contador (Tinkoff) - +0'04"
3/ Richie Porte (BMC Racing Team) - +0'12"
4/ Ilnur Zakarin (Team Katusha) - +0'20"
5/ Jon Izaguirre (Movistar Team) - +0'37"

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

Geen wijziging in de leider van het puntenklassement waar de groene trui wordt gewonnen door de Australische renner die het grootste deel van de week in het geel heeft doorgebracht, Michael Matthews (Orica-GreenEDGE):

1/ Michael Matthews (Oria-GreenEDGE) - 53 punten
2/ Alberto Contador (Tinkoff) - 23 punten
3/ Ben Swift (Team Sky) - 22 punten
4/ Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) - 18 punten
5/ Geraint Thomas (Team Sky) - 18 punten

Bergklassement

Antoine Duchesne - © A.S.O. / G. DemouveauxVoor het bergklassement was Antoine Duchesne (Direct Energie) dus verplicht om voor de derde opeenvolgende dag in de kopgroep mee te gaan om zijn bolletjestrui te verdedigen tegen Thomas de Gendt (Lotto-Soudal).

1/ Antoine Duchesne (Direct Energie) - 78 punten
2/ Jesus Herrada Lopez (Movistar Team) - 51 punten
3/ Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) - 49 punten
4/ Arnaud Courteille (FDJ) - 20 punten
5/ Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM) - 18 punten



Het podium van Parijs-Nice 2016 - © A.S.O. / G. Demouveaux


Alle foto's in dit artikel zijn © A.S.O. / G. Demouveaux

De videosamenvatting van de 7de etappe van Parijs-Nice 2016

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 4019x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2016

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Amazing how Team Sky just keeps plugging in new guys. What a team!

    | Dave | maandag 14 maart 2016 om 01u41

  2. Once again Sky Corporation kills racing stone dead!

    | rob wright | maandag 14 maart 2016 om 10u41

  3. bientôt l'été et le tour de France va arrivé. je vous souhaites que du bonheur...et que le meilleur de l'équipe de France du tour de France :2016.gagne ....et que les collègues de l'équipe de France,gardes le moral ........cars je sent que des choses positives...bonne chance et a tres bientôt sur le site de vélowire.....le:14.03.2016.a:10.h.30.20.lb.

    | bauso | maandag 14 maart 2016 om 10u51

  4. vivement que le mois de juillet 2016. arrive pour suivre le tour de France 2016..sur la tv ....tout en souhaitant bonne chance a toute l'équipe de France et l'équipe des sponsorts.de la caravane publisitaire.....de se fabuleux tour de France.2016.je vous envois mes amitiées a toute l'équipe de France sans oublier seux qui vonts faires toutes les étapes en gardants le courage et l'espoir de pouvoirs gagner ce tres beaux tour de France...sarrians,le 15.03.2016.a:11.h.26.33.lb.

    | bauso | dinsdag 15 maart 2016 om 11u26

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zes ?