dinsdag 08 maart 2016 om 19u04

Weinig verrassend eindigde de tweede etappe van Paris-Nice 2016 in Commentry vandaag in een sprint. Na de langste etappe van deze 74ste editie van de Race naar de zon leek Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits) recht op de overwinning af te rijden. Door naar links af te wijken van zijn rechte lijn maakte hij het Michael Matthews (Orica-GreenEDGE), de gele trui drager, echter onmogelijk om zijn sprint normaal uit te voeren en de Franse renner gooide hiermee al zijn kansen op de etappeoverwinning weg want hij werd gedeklasseerd naar de laatste plaats in zijn groep (en dus 3de van de etappe), terwijl de overwinning naar Matthews ging.

De samenvatting van de 2de etappe van Parijs-Nice 2016: Contres > Commentry

213,5 kilometer stonden op het programma van de tweede etappe van Paris-Nice 2016 vandaag en daarmee was het de langste etappe van deze race.

Terwijl de finish vandaag plaats vond op het "Place du 14 Juillet" in Commentry was het eerder aan de start in Contres waar het weer leek op dat van de maand juli (nou ja, de zon was aanwezig, de temperatuur nog niet helemaal!). Aan de finish was de lucht grijs en stond er een koud windje.

De kopgroep in VatanVoordat ze daar aan kwamen zagen we, net als gisteren, een kopgroep van 4 renners die gevormd werd in de eerste kilometer, op initiatief van Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) die gezelschap kreeg van Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Matthias Brändle (IAM Cycling) en Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM). Na zo'n twintig kilometer hadden deze 4 renners aan kop hun voorsprong al uitgebouwd tot het maximum van 10'25".

Onder controle van de Orica-GreenEDGE, van de gele trui drager, en Etixx-QuickStep ploegen begon het peloton toen beetje bij beetje terein terug te winnen op de 4 kopmannen en na 80 kilometer in de etappe was de voorsprong voor het eerst minder dan 5 minuten. Toen deze rond de 3 minuten kwam vond een soort jojo-effect plaats want de kopgroep bouwde eerst zijn voorsprong weer uit om deze vervolgens weer in te leveren.

Toen de voorsprong onder de minuut kwam, op zo'n dertig kilometer van de finish, gaf Tsgabu Grmay als eerste de krachtsinspanning op en bij de eerste doorkomst over de finishlijn had de Etiopische renner al een achterstand op het peloton en uiteindelijk kwam hij aan het einde van de etappe over de finishlijn 15'44" later dan de winnaar.

Bij de eerste doorkomst over de finishlijn was de voorsprong van het leiderstrio nog maar 35 seconden en even later raakten Siskevicius en Brändle Delaplace kwijt na een versnelling en ging hun avontuur dus als duo verder, maar op zo'n twaalf kilometer van de finish kwam dit ook voor hen ten einde.

In de laatste 10 kilometer kwam Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) ten val in een ongeluk met een toeschouwer en werd hij afgevoerd, waarschijnlijk met een gebroken sleutelbeen.

Verder gebeurde er niets in de laatste 10 kilometer en dus eindigde deze etappe in een sprint in Commentry. De sprint werd oorspronkelijk gewonnen door Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits), maar de Franse renner week af van zijn rechte lijn in de sprint en begaf zich verder naar links, op de weg van Michael Matthews. Na de finish werd Bouhanni daarom gedeklasseerd door de jury en de etappeoverwinning werd toegekend aan Matthews die daarmee ook nog een paar belangrijke bonusseconden pakte voor het algemeen klassement waarin hij dus aan de leiding blijft!

172 renners eindigden deze etappe want Jérôme Coppel (IAM Cycling) ging niet van start, Juan José Lobato (Movistar Team) verliet de etappe voor het einde en Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) verliet de wedstrijd dus na zijn valpartij.

De klassementen na de 2de etappe van Parijs-Nice 2016

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Klassement van de 2de etappe: Contres > Commentry

Michael Matthews betwist de overwinning van Nacer BouhanniHieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 5h04'26"
2/ Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo)
3/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits)
4/ Alexander Kristoff (Team Katusha) +0'01"
5/ Arnaud Démare (FDJ)
6/ Ben Swift (Team Sky)
7/ André Greipel (Lotto-Soudal)
8/ Wouter Wippert (Cannondale Pro Cycling Team)
9/ Adrien Petit (Direct Energie)
10/ Jonas Vangenechten (IAM Cycling)

Algemeen klassement

Michael Matthews in het geelWeinig verandering dus in het algemeen klassement, behalve natuurlijk dat Michael Matthews zijn leiderspositie nog wat verder uitbouwt:

1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 9h41'46"
2/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - +0'14"
3/ Patrick Bevin (Cannondale Pro Cycling Team) - +0'19"
4/ Jon Izaguirre (Movistar Team)
5/ Geraint Thomas (Team Sky)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Puntenklassement

In het puntenklassement blijft de Australische renner ook aan de leiding, maar de bijbehorende groene trui zal nog altijd gedragen worden door Arnaud Démare:

1/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE) - 38 punten
2/ Arnaud Démare (FDJ) - 21 punten
3/ Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits) - 18 punten
4/ Ben Swift (Team Sky) - 17 punten
5/ Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) - 12 punten

Bergklassement

Het bergklassement is nog niet officieel bekend gemaakt maar volgens mijn gegevens zou dit er als volgt uit moeten zien:

1/ Jon Izaguirre (Movistar Team) - 4 punten
2/ Anthony Delaplace (Fortuneo-Vital Concept) - 4 punten
3/ Geraint Thomas (Team Sky) - 2 punten
4/ Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence-KTM) - 2 punten
5/ Angelo Tulik (Direct Energie) - 2 punten

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 2076x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2016

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. bouani a mérité le déclassement , ce coureur est un sprinter "DANGEREUX " .....ce n'est pas la première qu'il pouesse les autres coureurs à la chute .....il devrait être suspendu .....5 à 6 mois afin qu'il comprenne qu'il n'est plus sur un ring.....je ne suis pasle chauvinisme ni le " cocorico " dans le sport....dans une autre profession il serait "foutu " à la porte il doit s'estimer heureux par la légèreté de la sanction !!!

    | MELSEN Patrick | dinsdag 08 maart 2016 om 19u56

  2. Bouhanni terecht gedeclasseerd. Diskwalificatie zou op zijn plaats geweest zijn! Hij moet onderhand toch weten dat hij nu sprintende wielrenner is en niet meer in de box-ring actief is.

    | Tonn | dinsdag 08 maart 2016 om 21u13

  3. volledig met u eens Tonn

    | MELSEN Patrick | dinsdag 08 maart 2016 om 23u55

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus vier ?