zondag 06 april 2014 om 16u58

Vandaag vond dan eindelijk de Ronde van Vlaanderen - of "Hoogmis" zoals deze wedstrijd in België ook wel wordt genoemd - plaats: de 98ste editie verliep tussen Brugge en Oudenaarde.

Een wedstrijd die werd getekend door valpartijen maar spannend tot het einde, en dat is waarom deze Belgische klassiekers zo populair zijn! Na 259,8 kilometer kwam Fabian Cancellara uiteindelijk als eerste over de lijn. De Zwitserse renner wint zo voor de 3de keer de Ronde van Vlaanderen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de Ronde van Vlaanderen 2014

De start van de Ronde van Vlaanderen 2014 vond plaats in Brugge vanochtend om 10u15.

Ondanks verschillende pogingen meteen na de start was het wachten tot iets meer dan 35 kilometer na de start om een groepje van 11 renners er vandoor te zien gaan, met in deze groep Stig Broeckx (Lotto-Belisol), Davide Appollonio (AG2R La Mondiale), Taylor Phinney (BMC Racing Team), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Aliaksandr Kuchynski (Katusha), Romain Zingle (Cofidis, solutions crédits), James Vanlandschoot en Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert) en zijn neef Raymond Kreder (Garmin-Sharp), Andrea Palini (Lampre-Merida) en Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Een dertigtal kilometers verderop is hun voorsprong al opgelopen tot 5 minuten wanneer we vernemen dat Johan Vansummeren (Garmin-Sharp), de winnaar van Paris-Roubaix in 2011, in botsing was gekomen met een dame die samen met twee anderen op een vluchtheuvel middenop de weg stond. De dame bevond zich niet op de weg en probeerde niet dichterbij te komen maar dit is wederom een voorbeeld wat aangeeft dat wanneer u een wielerwedstrijd ter plaatse gaat bekijken de beste plaats langs de kant van de weg is en dat zonder u op de weg te begeven. De dame en Vansummeren werden beiden afgevoerd naar het ziekenhuis en de dame bevindt zich in kritieke toestand. Laten we hopen dat zij zich zal herstellen van dit ongeluk.
(de beelden in onderstaand filmpje zijn schokkend; wat ook schokkend is is dat de twee anderen zich totaal niet bekommeren om de twee slachtoffers van dit ongeval!)



Vanwege een lekke band valt Davide Appollonio weg uit de kopgroep terwijl een lekke band voor Daryl Impey leidt tot een extra krachtinspanning maar hij weet het gaatje met de kopgroep weer dicht te rijden. Wesley Kreder en Andrea Palini krijgen geen lekken band maar kunnen het tempo van de kopgroep niet volgen op de Molenberg en de kopgroep wordt zo uitgedund tot 8 renners.

Ondertussen blijven nieuwe valpartijen zich voordoen in het peloton en bij één van deze valpartijen was wederom een vrouwelijke toeschouwer betrokken. Ditmaal leek het dat Yaroslav Popvych (Trek Factory Racing) de bocht niet helemaal goed volgde op de kasseien van de Paddestraat maar de jas van deze toeschouwster stak toch ook echt uit op de weg.

In dde kopgroep verliezen we dan wederom renners, allereerst Raymond Kreder en vervolgens Jelle Wallays in de klim van de Valkenberg waardoor deze kopgroep teruggebracht wordt tot 6 renners. Hun voorsprong ligt dan rond de 3 minuten 30 en de 6 renners aan kop blijven goed samenwerken.

Op iets meer dan 75 kilometer van de finish zet Damien Gaudin (AG2R La Mondiale) dan als eerste de achtervolging van de kopgroep in terwijl Manuel Quinziato (BMC Racing Team) wacht op de klim van de Kanarieberg zo'n 5 kilometer verderop om de achtervolging in te zetten. In tegenstelling tot Gaudin ziet de Italiaanse renner dan andere renners met hem uit het peloton wegrijden: Bernhard Eisel (Team Sky) en Matteo Trentin (Omega Pharma-QuickStep).
In de tweede klim van de Oude Kwaremont zet Trentin dan een extra versnelling in en hij krijgt even later gezelschap van Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) die een mooie jump plaatste vanuit het peloton om zo terug te komen op de oorspronkelijke kopgroep.

In de klim van de Steenbeekdries is het dan de beurt aan Dries Devenyns en Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep) en Edvald Boasson Hagen (Team Sky) om aan te vallen en zich vooraan de wedstrijd te plaatsen. In de klim van de Taaienberg zet Greg van Avermaet de tegenaanval in en komt uit bij deze 3 renners aan kop en even later wordt deze groep van favorieten uitgebreid met Tom Boonen, Niki Terpstra en Zdenek Stybar (Omega Pharma-QuickStep), Fabian Cancellara, Peter Sagan (Cannondale), Sep Vanmarcke (Belkin), John Degenkolb (Team Giant-Shimano), Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) en Sébastien Minard (AG2R La Mondiale).

Greg van Avermaet valt dan opnieuw aan in de klim van de Kruisberg, daarin alleen gevolgd door Stijn Vandenbergh. Gedurende lange tijd doet de renner van BMC Racing Team dan al het werk aan kop zonder dat Vandenbergh hem afloste aangezien hij verschillende ploegmaten in de groep met favorieten achter hen had zitten.

Terwijl verschillende aanvallen elkaar dan opvolgen in de groep met favorieten rijdt een deel van het peloton het gaatje dicht om zo een groep van een veertigtal renners te vormen achter de twee renners aan kop. Op iets meer dan 15 kilometer van de finish, in de klim van de Oude Kwaremont, is de poging van Fabian Cancellara dan de juiste want, in gezelschap van Sep Vanmarcke, rijdt hij het gat dicht met Stijn Vandenbergh in de klim van de Paterberg want de lange renner van de Omega Pharma-QuickStep ploeg weet Van Avermaet daar niet te volgen.
Net na de klim van deze laatste van de 17 bergen van deze Ronde van Vlaanderen 2014 weet dit trio dankzij de inspanningen van de Zwitser Fabian Cancellara dan terug te komen op Greg van Avermaet om zo een nieuwe kopgroep van 4 renners te volgen en zij hebben op dat moment een dertigtal seconden voorsprong op hun eerste achtervolgers.

In de laatste kilometers kijken de 4 renners aan kop een beetje de kat uit de boom en vallen aan maar steeds zonder succes. Ze rijden dus met zijn 4-en naar de finish en pas op 200 meter van de finish valt Cancellara aan om zo voor de 3de keer de Ronde van Vlaanderen te winnen, na 2010 en 2013.

Bij de dames wist Ellen van Dijk (Boels Dolmans Cycling Team) de Ronde van Vlaanderen te winnen door alleen over de lijn te komen, even later gevolgd door haar ploegmaat Elizabeth Armitstead en Emma Johansson (Orica-AIS).

Het klassement van de Ronde van Vlaanderen 2014

Hieronder vindt u de top 10 van deze Ronde van Vlaanderen 2014:

1/ Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) - 6h15'25"
2/ Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
3/ Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling Team)
4/ Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-QuickStep)
5/ Alexander Kristoff (Katusha) - +0'20"
6/ Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep)
7/ Tom Boonen (Omega Pharma-QuickStep) - +0'28"
8/ Geraint Thomas (Team Sky)
9/ Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert)
10/ Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De beelden van de finish

Hieronder vindt u de beelden van Sporza van de finish van de Ronde van Vlaanderen 2014:

This text will be replaced

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3306x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Une très belle édition, j'ai trouvé la course animé du début de la retransmission (sur Eurosport) à la fin de la course, indécise jusqu'au bout.

    | Olivier73 | zondag 06 april 2014 om 20u28

  2. En effet, très belle course, avoir modifié le final pour ne pas offrir de répit à été véritablement un plus, et du coup, plus aucune surprise dans le top 10.
    Dommage pour nos Français, mais Gaudin et Turgot sont vraiment trop justes cette année, tout comme Chavanel. Quant à Ladagnous, je ne me prononce pas. J'espère qu'ils me feront mentir à Paris-Roubaix.

    | Aurélien M. | dinsdag 08 april 2014 om 09u25

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vier ?