dinsdag 21 januari 2014 om 11u14

De eerste etappe van de Tour Down Under 2014 vond vandaag plaats tussen Nuriootpa en Angaston en deze etappe op een dubbel circuit eindigde in een sprint, met een overwinning van Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) als resultaat. De renner die onlangs wederom Australisch kampioen werd (hij was dit eerder al in 2012) heeft al tweemaal het algemeen klassement van de Tour Down Under gewonnen, in 2006 and in 2012.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De samenvatting van de 1ste etappe van de Tour Down Under 2014: Nuriootpa > Angaston

138 renners verschenen vandaag aan de start in Nuriootpa, ten noorden van Adelaide. Zoals u wellicht gelezen heeft in de samenvatting van de People's Choice Classic, waren Thomas Voeckler (Team Europcar) en Giovanni Visconti (Movistar Team) geschrapt op de deelnemerslijst na een valpartij, de ene tijdens een training en de andere tijdens de wedstrijd en zij doen daardoor niet mee aan deze eerste wedstrijd van de UCI WorldTour van het seizoen. Hieraan voegde Chris Sutton (Team Sky) zich nog toe, aangezien hij ook ten val kwam tijdens de People's Choice Classic, waarbij hij zijn pols brak. Hij werd vervangen door Nathan Earle, maar de andere twee renners werden niet vervangen, waardoor het aantal renners teruggebracht werd tot 138 in plaats van 140.

Na 2 kilometer kwam de eerste aanval van deze Tour Down Under, zoals gebruikelijk, van een renner van de UniSA Australia ploeg, Neil van der Ploeg, en hij kreeg gezelschap van Will Clarke (Drapac Professional Cycling). Dit leidersduo sloeg al snel een behoorlijk gaatje, tot aan 3'35" na 24 kilometer.

Bij de eerste doorkomst over de finishlijn, na iets meer dan 36 kilometer, was de voorsprong stabiel rond de 3'20" en alhoewel deze kort onder de 3 minuten kwam liep de voorsprong vervolgens opnieuw op boven de 3 minuten, naar 3'10" bij de tweede doorkomst over de finishlijn. Onder leiding van de Lotto-Belisol en Orica-GreenEDGE ploegen kwam het peloton vervolgens beetje bij beetje terug op dit leidersduo en toen hij op het punt stond om teruggepakt te worden besloot Will Clarke nog eens aan te vallen, zonder al te veel hoop uiteraard maar hiermee bleef hij nog wel een paar kilometers meer vooruit.

Voordat hij op de klim van Menglers Hill kwam werd de Australische renner echter teruggepakt en na een mislukte poging van Adam Hansen (Lotto-Belisol), wisten Yukiya Arashiro en Björn Thurau (Team Europcar) zich uiteindelijk los te maken van het peloton in deze klim en in de afdaling en in de aanloop naar de finish bleef dit duo aan kop.

Op minder dan twee kilometer van de finish viel Björn Thurau vervolgens aan maar onder leiding van de sprinterstrein van de Lotto-Belisol ploeg werd de renner van de Europcar ploeg teruggepakt op 700 meter van de finish. De massasprint begon vervolgens met opeenvolgende aanvallen van Rory Sutherland (Tinkoff-Saxo), André Greipel (Lotto-Belisol) en ten slotte Simon Gerrans die de Duitse renner versloeg en zo uiteindelijk de overwinning pakte in deze eerste etappe.

Het resultaat van de 1ste etappe van de Tour Down Under 2014

Hieronder vindt u de top 10 van deze eerste etappe:

1/ Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE) - 3h20'34"
2/ André Greipel (Lotto-Belisol)
3/ Steele Von Hoff (Garmin-Sharp)
4/ Diego Ulissi (Lampre-Merida)
5/ Maxime Bouet (AG2R La Mondiale)
6/ Francesco Gavazzi (Astana)
7/ Simon Geschke (Team Giant-Shimano)
8/ Rafael Valls Ferri (Lampre-Merida)
9/ Cadel Evans (BMC Racing Team)
10/ Robert Gesink (Belkin Pro Cycling Team)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De video van de finish van de eerste etappe van de Tour Down Under 2014

Hieronder vindt u de video van de finish van de eerste etappe van de Tour Down Under 2014, met de reactie van Simon Gerrans:


bron foto illustratie van dit artikel: © John Veage - Santos Tour Down Under

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 3347x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour Down Under | Tour Down Under 2014

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer zes ?