zondag 13 oktober 2013 om 18u02

In de laatste wedstrijd in lijn van het seizoen in Frankrijk ging een groep van 4 renners er al snel vandoor maar uiteindelijk wist alleen Aleksejs Saramotins (IAM Cycling) alleen vooruit te blijven. Ook hij was echter machteloos tegenoveer een peloton wat de wedstrijd graag in een sprint zag eindigen en de renner van de Zwitserse ploeg werd uiteindelijk ook teruggepakt. Verschillende nieuwe ontsnappingspogingen mislukten vervolgens, met uitzondering van die van Jetse Bol (Belkin) die nog altijd alleen vooruit was toen hij op de Avenue de Grammont in Tours terecht kwam, maar de Nederlandse renner kon ook niet opvechten tegen het peloton en uiteindelijk wist John Degenkolb (Argos-Shimano) Paris-Tours 2013 in de sprint te winnen!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE

De samenvatting van Parijs-Tours 2013

Onder ijzige temperaturen kwamen 191 renners de startlijst tekenen in Authon-du-Perche, voordat zij van start gingen in de 107de editie van Paris-Tours over 235 kilometer.

De kopgroepDe eerste poging kwam van tien renners maar dit bleek niet de juiste ontsnapping te zijn en deze kopgroep werd dus teruggepakt door het peloton. Yannick Martinez (La Pomme Marseille), ook al aanwezig in de eerste kopgroep, was de enige van deze groep die ook in de groep van 4 renners mee wist te komen net daarna en hij werd daar vergezeld door Sebastian Lander (BMC Racing Team), Aleksejs Saramotins (IAM Cycling) en Julien Duval (Roubaix-Lille Métropole). Hun voorsprong ging over de 10 minuten maar na de bevoorradingszone begon het peloton weer tijd terug te winnen op de kopgroep, met name dankzij de inspanningen van de FDJ.fr ploeg, en zo'n zestig kilometer van de finish hadden ze nog maar 4 minuten terug te winnen op de kopgroep.

Toen de 4 renners aan kop begonnen aan de klim van de Côte de Crochu, de eerste uit een reeks van 3 klimmetjes die de finale vormen van Paris-Tours, was hun voorsprong op het peloton nog maar 1'22". Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep) probeerde daar weg te komen van het peloton maar zijn poging bleek niet succesvol. Deze zorgde er echter wel voor dat er een selectie plaats vond in het peloton waar verschillende renners moeite bleken te hebben de snelheid bij te houden.

Verschillende andere aanvallen aan de kop van het peloton bleven ook zonder succes, terwijl een aanval van Julien Duval in de kopgroep ervoor zorgde dat Sebastian Lander uit deze groep weg viel. Aleksejs Saramotins nam een voorbeeld aan de Fransman en ging er alleen voor aan kop van dde wedstrijd op zo'n twintig kilometer van de finish terwijl een achtervolgingsgroep het gaatje met hem probeerde dicht te rijden. Het peloton gaf echter haar pogingen om deze Letse renner terug te pakken niet op en aan de voet van de Côte de Beau Soleil kwam ook zijn avontuur tot een einde. Een aanval van Marco Marcato (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) werd gevolgd door Sep Vanmarcke (Belkin) en John Degenkolb (Team Argos-Shimano) en in de afdaling krijgt dit leiderstrio gezelschap van Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep), Michael Morkov (Team Saxo-Tinkoff), Jetse Bol (Belkin) en Arnaud Démare die de laatste klim, de Côte de l'Epan, samen beginnen.
Als Greg van Avermaet (BMC Racing Team) zich bij deze groep aansluit besluit Jetse Bol aan te vallen en de Nederlandse renner pakte al snel een paar seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Hij had nog steeds een paar seconden voorsprong toen hij uit kwam rijden op de Avenue de Grammont in Tours maar dit was niet genoeg om alleen tegen het peloton bestand te zijn. In de 700 laatste meters werd de Nederlandse renner dus teruggepakt en de wedstrijd eindigde in een massasprint waarin John Degenkolb de snelste bleek te zijn, door meer dan één fietslengte voor Michael Morkov (Team Saxo-Tinkoff) te eindigen. Dit was dus de eerste keer sinds 3 jaar dat Paris-Tours eindigde in een massasprint, waarmee nu 5 van de laatste 17 edities zijn geëindigd in een sprint!