dinsdag 04 juni 2013 om 19u34

De etappe van vandaag kende een vrij klassiek verloop in het professioneel wielrennen want de twee bergjes in deze etappe konden niet voorkomen dat de sprinters in het peloton aan de finish in Tarare kwamen. Er werd dus al vroeg een kopgroep gevormd die tegen het einde teruggepakt werd. Ondanks verschillende pogingen in de laatste kilometers kwam het peloton uiteindelijk aan voor een massasprint en Edvald Boasson-Hagen bleek de snelste van allemaal te zijn.

Geen veranderingen in het algemeen klassement, voor de tijdrit morgen ...

De samenvatting van de 3de etappe van het Critérium du Dauphiné 2013: Ambérieu-en-Bugey > Tarare

In de 3de etappe in het Critérium du Dauphiné 2013 vandaag stonden de renners 167 kilometers te wachten aan de start in Ambérieu-en-Bugey. Chris-Anker Sorensen (Team Saxo-Tinkoff) verscheen niet aan de start want hij had een darmontsteking en 173 renners vertrokken dus richting Tarare.

Na een aanval van Fumiyuki Beppu (Orica-GreenEDGE) werd de kopgroep van de dag al gevormd na één kilometer, met Jacob Rathe (Garmin-Sharp), Sander Cordeel (Lotto-Belisol) en Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en na 20 kilometer in de etappe bereikte hun voorsprong al de maximumwaarde van 6'50" voordat deze zich stabiliseerde rond de 6 minuten.

In de aanloop naar de 100ste kilometer in de etappe van vandaag begon deze voorsprong echter snel terug te lopen en toen de renners van de FDJ ploeg het voorin het peloton overnamen van Europcar viel deze voorsprong terug naar 1'55" bovenop de Col des Echarmeaux waar Flecha als eerste de afdaling begon. De Spaanse renner kwam ook als eerste over de streep in de tussensprint in Cublize.

Op het moment dat het peloton echt dichtbij de kopgroep kwam op 17 kilometer van de finish besloot Sander Cordeel aan te vallen maar op 13 kilometer van de finish was het avontuur ook voor hem voorbij en het peloton begon dus in zijn geheel aan de klim van de Col des Sauvages.

In deze klim viel Laurent Didier (Radioshack-Leopard) aan en hij kreeg gezelschap van Bart de Clercq (Lotto-Belisol) die er vervolgens alleen vandoor ging om als eerste boven te komen, 12 seconden voor Kevin Seeldrayers (Astana) die daar aan kop van het peloton reed.

In de laatste kilometers komt Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-QuickStep) naar de Belgische renner van het Kazakhstaanse team rijden maar op 2 kilometer van de finish komt het peloton weer bij hen uit. Een nieuwe poging mislukt vervolgens ook en Edvald Boasson Hagen (Team Sky) wint uiteindelijk de sprint voor Michael Matthews (Orica-GreenEDGE).

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2013 na de 3de etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE

Het etappeklassement van de 3de etappe: Ambérieu-en-Bugey > Tarare

Hieronder vindt u de top 10 van deze etappe:

1/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 4h03'32"
2/ Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
3/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep)
4/ Thor Hushovd (BMC Racing Team)
5/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling)
6/ Reinardt Janse van Rensburg (Team Argos-Shimano)
7/ Nacer Bouhanni (FDJ)
8/ Paul Voss (Team NetApp-Endura)
9/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep)
10/ Francesco Gavazzi (Astana)

Het algemeen klassement

Geen grote wijzigingen in het algemeen klassement aangezien de Canadese renner David Veilleux (Europcar) de etappe finishte op de 78ste plaats in de eerste groep van 118 renners.

1/ David Veilleux (Europcar) - 12h00'22"
2/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - +1'56"
3/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard) - +1'57"
4/ Alejandro Valverde (Movistar Team)
5/ Warren Barguil (Team Argos-Shimano)

Morgen worden de tijden weer op scherp gezet in de tijdrit tussen Villars-les-Dombes en haar Parc des Oiseaux.

Puntenklassement

Een paar kleine wijzigingen in het puntenklassement waar Gianni Meersman nog steviger de leiding neemt.

1/ Gianni Meersman (Omega Pharma-QuickStep) - 34 punten
2/ Elia Viviani (Cannondale Pro Cycling) - 21 punten
3/ David Veilleux (Europcar) - 20 punten
4/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 15 punten
5/ Reinardt Janse van Rensburg (Team Argos-Shimano) - 13 punten

Bergklassement

De twee bergen van de 3de categorie van de etappe van vandaag hadden geen invloed op de top 5 van dit klassement en morgen blijft dit klassement ook ongewijzigd.