maandag 06 mei 2013 om 17u42

Het was niet zeker of de 3de etappe van deze Giro d'Italia 2013 zou eindigen in een sprint, aangezien de laatste klim vrij dicht bij de finish lag en deze een vrij technische afdaling kende waarvoor goede dalerscapaciteiten nodig waren. En inderdaad, we zagen geen massasprint aan de finish vandaag want Luca Paolini kwam alleen aan, met 16 seconden voorsprong op de belangrijkste favorieten van deze 96ste Ronde van Italië!

De samenvatting van de 3de etappe van de Ronde van Italië 2013: Sorrento > Marina di Ascea

Meteen na de start van deze etappe in Sorrento waren er verschillende ontsnappingspogingen en na 2 kilometer was het dan de juiste, met Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli-Venezuela), Jarlinson Pantano (Colombia), Dirk Bellemakers (Lotto-Belisol), Bert de Backer (Team Argos-Shimano), Manuele Boaro (Team Saxo-Tinkoff), Willem Wauters (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Fabio Taborre (Vini Fantini-Selle Italia).

Bij de tussensprint in Salerno, na 71 kilometer in de wedstrijd schommelde de voorsprong van deze 7 renners rond de 6'40" en deze liep zelfs nog op tot een maximum van 7 minuten. Deze eerste sprint werd gewonnen door Fabio Taborre, terwijl in Agropoli, waar de tweede tussensprint plaatsvond, Bert de Backer als eerste over de lijn kwam.

Aan de voet van de klim van San Mauro Cilento, waarvan de top zich op 69 kilometer van de finish bevond, had de kopgroep nog altijd een voorsprong van iets meer dan 6 minuten op het peloton. In deze klim moest Bert de Backer de kopgroep laten gaan en deze groep verloor wat van zijn voorsprong op het peloton aangezien het peloton toen nog op een vlak stuk reed. Na de klim bleek het peloton echter toch wat tijd hebben ingehaald want op zo'n vijftig kilometer van de finish, op het moment dat Bert de Backer teruggepakt werd door het peloton, is de voorsprong nog maar 4'26".

Fabio Taborre besluit dan aan te vallen en laat de 5 andere renners van de kopgroep achter zich, op het moment dat zij nog een voorprong hebben van iets meer dan 4 minuten op het peloton. De aanval van Taborre was niet tot mislukking gedoemd zoals we wel eens poging zien aan het begin van een Grote Ronde, want de Italiaanse renner die tijdens de 7de etappe van deze Giro d'Italia 2013 op zijn geboortegrond zal rijden sloeg al snel een gaatje wat boven de minuut lag aan de voet van de tweede klim van deze etappe, Sella di Catona.

Ryder HesjedalWanneer de Garmin-Sharp ploeg zich vooraan het peloton presenteert, en met name Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro vorig jaar, op 30 kilometer van de finish verdwijnt de voorsprong van 1'40" als sneeuw voor de zon en na eerst de 5 overgebleven renners van de oorspronkelijke kopgroep te hebben teruggepakt wordt ook Fabio Taborre teruggepakt op 25 kilometer van zijn doel.

Nadat de Canadese renner van de Garmin-Sharp ploeg er even alleen vandoor probeert te gaan is het peloton weer volledig samen op kilometer 200, op 22 kilometer van de finish dus.

Op de top pakt Giovanni Visconti (Movistar Team) dan de punten voor het puntenklassement en daar begint dan de zeer technische afdaling naar de finish in Marina di Ascea. Ryder Hesjedal probeert nogmaals aan te vallen en hij weet dan weg te komen met Valerio Agnoli (Astana) en Luca Paolini (Katusha Team). Wanneer deze 3 renners teruggepakt worden door een klein groepje met de belangrijkste favorieten probeert Hesjedal het nogmaals, maar zonder succes. Het is uiteindelijk Luca Paolini die er alleen vandoor gaat in het laatste deel van de afdaling en hij weet dan alleen vooruit te blijven tot aan de finishlijn om zo de overwinning te pakken in deze derde etappe ... en de roze trui!

De klassementen na de 3de etappe van de Giro d'Italia 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van de 3de etappe van de Ronde van Italië 2013: Sorrento > Marina di Ascea

16 seconden na Paolini wist Cadel Evans als eerste over de streep te komen van een groepje achtervolgers met daarin de belangrijkste favorieten. Hier vindt u de top 10 van deze etappe.

1/ Luca Paolini (Katusha) - 5h43'50"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'16"
3/ Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)
4/ Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia)
5/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
6/ Giampaolo Caruso (Katusha)
7/ Pieter Weening (Orica-GreenEDGE)
8/ Bradley Wiggins (Team Sky)
9/ Benat Intxausti (Movistar Team)
10/ Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team)

Vincenzo Nibali (Astana) bevond zich ook in dit groepje van 17 renners en eindigde op de 17de plaats.

Algemeen klassement

Met zijn etappeoverwinning pakt Luca Paolini ook de voorlopige eerste plaats in het algemeen klassement en aan de start van de 4de etappe van de Ronde van Italië 2013 tussen Policastro Bussentino en Serra San Bruno zal hij dus in het roze verschijnen.

Achter hem vinden we Bradley Wiggins op 17 secondes, terwijl Vincenzo Nibali (Astana) op dit moment de 5de plaats bezet op 31 seconden.

1/ Luca Paolini (Katusha) - 9h04'32"
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +0'17"
3/ Rigoberto Uran (Team Sky)
4/ Benat Intxausti (Movistar Team) - +0'26"
5/ Vincenzo Nibali (Astana) - +0'31"

Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) is voorlopig 7de op 34 seconden.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Punten- en bergklassement

In het puntenklassement staat ook Luca Paolini (Katusha) aan de leiding, met 29 punten heeft hij er ééntje meer dan Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep).

In de kopgroep wist Willem Wauters (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) punten te pakken voor het bergklassement waar de jonge Belgische renner nu aan kop staat, met 9 punten, één meer dan Giovanni Visconti (Movistar Team) en 4 meer dan Manuele Boaro (Team Saxo-Tinkoff).

Jongerenklassement

Deze etappe heeft voor behoorlijk wat opschudding gezorgd in het jongerenklassement, wat nu aangevoerd wordt door Fabio Aru (Astana).

1/ Fabio Aru (Astana) - 9h05'37"
2/ Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) - +0'29"
3/ Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) - +0'36"
4/ Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling Team) - +1'16"
5/ Diego Rosa (Androni Giocattoli-Venezuela) - +1'19"

De etappe in beeld

In onderstaand filmpje kunt u in videobeelden de samenvatting zien van deze etappe:

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 5134x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2013

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. 25 derniers kilomètres très agréables et très techniques! Et j'ai eu comme une boule dans la gorge en me disant que c'est pas demain la veille qu'on verra le tenant du titre du TdF attaquer dans la troisième étape comme l'a fait Hesjedal!

    Je vous invite à voir l'échange entre Thibaut Pinot et Romain Bardet sur Twitter au sujet de ces 20 derniers kilomètres, et le partage de deux visions du cyclisme.

    | Mrmoving | maandag 06 mei 2013 om 20u39

  2. Bonsoir Mrmoving et Thomas,

    il faut mentionner la chute de Scarponi qui perd la minute, les italiens vieillissants (Di Luca, Pelizotti qui finissent loin).
    Pour une étape qui n'avait rien de difficile sur le papier, elle a été intéressante, la Serra San Bruno pourrait encore être plus intéressante. C'est sur que c'est pas demain la veille que des coureurs feront cela sur le tour.

    Pour Twiter, je verrai cela un autre jour si j'ai le temps, je ne suis pas fan de ces machins.

    | Aurélien M. | dinsdag 07 mei 2013 om 00u06

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer drie ?