zaterdag 09 maart 2013 om 16u52

Deze voorlaatste etappe van Paris-Nice 2013 was de langste, met 220 kilometer tussen Manosque en Nice. De verschillende beklimming zorgden ervoor dat een uitgedund peloton de achtervolging voor zijn rekening nam achter een grote kopgroep en deze selectie betwistte uiteindelijk de sprint op de Promenade des Anglais, sprint die gewonnen werd door Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep).

De samenvatting van de 6de etappe van Parijs-Nice 2013: Manosque > Nice

Na de verschillende opgaven in de etappe van gisteren en de twee niet startende renners (Francis de Greef (Lotto-Belisol) en Alexis Vuillermoz (Sojasun)) vanochtend in Manosque, gingen nog maar 163 renners van start op de wegen van deze langste etappe van Paris-Nice 2013, 220 kilometers richting de Promenade des Anglais in Nice.

Tot aan de top van de eerste klim van de dag op kilometer 6,5, de Côte du Bois de Rousset, bleef het peloton compact en Egor Silin (Astana) kwam als eerste boven, voor de bollejestrui, Johann Tschopp (IAM Cycling), en Hubert Dupont (AG2R La Mondiale). Egor SilinPas in de afdaling van deze klim werd namelijk de kopgroep van de dag gevormd, allereerst met een aanval van Egor Silin en Eduard Vorganov (Katusha) en vervolgens uitgroeiend naar 11 renners, met Simon Clarke (Orica-GreenEDGE), Arnold Jeannesson (FDJ), Brent Bookwalter (BMC Racing Team), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Julien El Farès (Sojasun), Borut Bozic (Astana), Jérôme Pineau (Omega Pharma-QuickStep), Gatis Smukulis (Katusha) en Johann Tschopp (IAM Cycling).

Terwijl deze 11 renners aan kop oorspronkelijk moeite hadden om hun voorsprong uit te bouwen liep deze toch al op tot 2'40" op kilometer 50, net voordat Andreas Klier (Garmin-Sharp, de renner achter MyKnoaky) de wegen van Paris-Nice 2013 verliet de dag voor de finish op de Col d'Eze.

Borut BozicBij de tussensprint in Flayosc, gewonnen door Borut Bozic voor Smukulis en Bardet, is de voorsprong van het peloton opgelopen tot 3'30" en de kopgroep gaat dan, via Draguignan, verder naar de Côte des Tuilières, die ook al op het programma stond in de Tour du Haut-Var. Op de top van deze klim voegt Tschopp nog wat extra punten toe aan zijn teller voor het bergklassement, door als eerste boven te komen, voor Pineau en Bozic.

Robert GesinkIn de bevoorradingszone verlaten verschillende renners de wedstrijd, Robert Gesink (Blanco Pro Cycling Team), ziek, Yoann Offredo (FDJ), Andrey Zeits (Astana) en de winnaar van de etappe die in Nice aankwam tijdens Paris-Nice 2012, Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team).


Na een maximumwaarde van 3'50" te hebben bereikt zakt de voorsprong van de kopgroep weer terug naar 3'35" aan de voet van de Côte du Mont Méaulx waar Simon Clarke als eerste boven komt, voor Bozic en El Farès. Aan de voet van de Côte de Cabris is er nog maar 2'30" over en in deze klim verliest de kopgroep Smukulis en El Farès terwijl in het peloton verschillende sprinters het tempo niet meer bij kunnen houden en Mark Renshaw (Blanco Pro Cycling Team) ook de wedstrijd verlaat.
Op de top is de voorsprong van de kopgroep nog maar 1'55" en pakt Tschopp wederom de punten voor zijn bolletjestrui, voor Jeannesson en Bookwalter.

In de klim van de Col du Ferrier verliest de kopgroep wederom een aantal elementen want Bookwalter, Bozic en Pineau kunnen het tempo dan niet langer bijhouden. Tschopp komt weer als eerste boven en verdient dus terecht de laatste bolletjestrui die hem morgen bovenop de Col d'Eze overhandigd zal worden, voor Clarke, Silin en de andere renners van de kopgroep en 1 minuut voor het peloton.

Dankzij de inspanningen van de Team Sky renners, de ploeg van de gele trui drager, Richie Porte, blijft de voorsprong teruglopen en net voordat de renners van de kopgroep teruggepakt worden door het peloton probeert Simon Clarke er alleen vandoor te gaan, maar Jeannesson, Bardet, Vorganov en Tschopp halen hem weer terug en in de klim naar de sprint in Tourrettes-sur-Loup pakt het peloton hen eindelijk terug.

De jonge Warren Barguil (Argos-Shimano) probeert dan nog kort aan te vallen maar het peloton laat hem er niet echt vandoor gaan. Vanuit een gehergroepeerd peloton (althans, wat er van over was) ging Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) dus op zoek naar de punten maar met name naar de bonusseconden in de sprint die hij won voor Andriy Grivko (Astana) en Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep).

Sylvain ChavanelVervolgens bleef de etappe zonder echte aanvallen en vanuit deze groep werd dus de sprint aangetrokken op de Promenade des Anglais in Nice. Alhoewel Philippe Gilbert (BMC Racing Team) en Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale) uitstekend geplaatst leken te zijn was het uiteindelijk Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) die de etappe won.

De klassementen van Parijs-Nice 2013 na de etappe 6/ Manosque > Nice

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement

Hieronder vindt u de top 5 van deze 6de en voorlaatste etappe:

1/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 5h14'23"
2/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team)
3/ José Joaquin Rojas (Movistar Team)
4/ Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)
5/ Tony Gallopin (Radioshack-Leopard)

Algemeen klassement

Richie PorteDoor deze etappe te winnen komt Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) weer de top 5 van het algemeen klassement binnen, op de 3de plaats met dezelfde tijd als Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team). Verder zijn er geen wijzigingen in de kop van het algemeen klassement, althans tot aan de individuele tijdrit op de Col d'Eze morgen!

1/ Richie Porte (Team Sky) - 29h40'31"
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - +0'32"
3/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +0'42"
4/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
5/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - +0'49"

Puntenklassement

Sylvain ChavanelDaarnaast realiseerde Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) ook een uitstekende operatie in het puntenklassement want met zijn etappeoverwinning en de 25 punten die hij daarmee pakte klimt de voormalig Frans kampioen op naar de eerste plaats in dit klassement en pakt zo dus de groene trui terug. Hij heeft deze echter nog niet gewonnen want in de tijdrit van morgen worden nog altijd 25 tot 1 punten uitgedeeld aan de eerste 20 renners.

1/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 76 punten
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 61 punten
3/ Borut Bozic (Astana) - 60 punten
4/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten
5/ Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) - 50 punten

Bergklassement

Johann TschoppIn het bergklassement is Johann Tschopp (IAM Cycling) nu echt zeker van de bolletjestrui want de Zwitserse renner heeft nu 40 punten voorsprong op zijn belangrijkste concurrent, Thierry Hupond (Argos-Shimano), en er worden slechts 10 punten toegekend op de Col d'Eze morgen.

1/ Johann Tschopp (IAM Cycling) - 64 punten
2/ Thierry Hupond (Argos-Shimano) - 24 punten
3/ Richie Porte (Team Sky) - 17 punten
4/ Thomas Voeckler (Europcar) - 17 punten
5/ Cyril Lemoine (Sojasun) - 14 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Andrew TalanskyIn de top van het jongerenklassement zijn geen wijzigingen te zien en het is dus hoogstwaarschijnlijk dat de jonge pitbull Andrew Talansky (Garmin-Sharp) morgen met de witte trui naar huis gaat:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 29h41'03"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'20"
3/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'22"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 5308x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. Holla ! Julien El Farès n'est plus (2ième saison déjà) chez Cofidis ! Ses nouveaux employeurs ne vont pas apprécier l'erreur.
    Et puis n'avais-je pas écrit que Sylvain Chavanel restait un énorme champion ???
    "P 22"

    | Pierre CROLAIS | zaterdag 09 maart 2013 om 20u33

  2. Bien vu effectivement pour El Farès, comme quoi on ne change pas les (mauvaises ?) habitudes ;-).
    Julien a dû me laisser plus de souvenirs quand il était chez Cofidis que chez TT1 ou Sojasun cette année :D.

    C'est donc maintenant corrigé et pour me faire pardonner il a droit à une petite photo sous cet article :-)

    Julien El Farès

    | Thomas Vergouwen | zaterdag 09 maart 2013 om 20u50

  3. Toute erreur rectifiée est pardonnée...et tout est donc bien qui finit bien. a prouve au moins que je lis attentivement tes commentaires, Thomas !
    moi aussi, Julien a laissé plus de bons (très bons même) souvenirs chez Cofidis...mais il a l'air de vouloir "revenir".
    "P 22"

    | Pierre CROLAIS | zaterdag 09 maart 2013 om 21u03

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven keer vijf ?