dinsdag 31 juli 2012 om 09u06

Inmiddels iets meer dan een week geleden wist de Brit Bradley Wiggins (Team Sky) de Tour de France 2012 te winnen, met een voorsprong van 3'21" op zijn ploegmaat en landgenoot Christopher Froome (en 6'19" op de Italiaan Vincenzo Nibali van de Liquigas-Cannondale ploeg). Maar wist u dat de eerste drager van de gele trui Eugène Christophe heette en dat dat op 19 juli 1919 was aan de start van de etappe in Grenoble?

De overwinning van Bradley Wiggins

Bradley Wiggins verscheen aan de start als de grote favoriet van deze Tour de France 2012, met name na zijn overwinningen in het Critérium du Dauphiné, de Ronde van Romandië en Paris-Nice dit jaar en hij maakte de belofte waar zijn ploeg zo in geïnvesteerd had waar door, haast eenvoudig de 99ste editie van de Tour de France te winnen.

Meteen vanaf de start, bij de proloog in de straten van Luik, plaatst Wiggins zich als tweede, achter Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan) die de gele trui droeg tot aan de finish van de 7de etappe op La Planche des Belles Filles.
Bradley WigginsDoordat hij al kostbare tijd had gewonnen op zijn belangrijkste concurrenten meteen bij de proloog, was zijn 3de plaats aan de finish op deze nieuwe berg van de Tour de France voldoende om de gele trui over te nemen van de Zwitserse renner die een paar dagen later de Tour verliet om zijn vrouw bij te staan in haar bevalling.

Door vervolgens de tijdrit tussen Arc-et-Senans en Besançon te winnen, in de 9de etappe, aan de vooravond van de eerste rustdag van de Tour de France 2012, bevestigde Wiggins zijn positie aan kop van het algemeen klassement en pakte zo nog eens 35 seconden op zijn ploegmaat Christopher Froome, 1'43" op Cadel Evans (BMC Racing Team) en 2'07" op Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) bijvoorbeeld.

Met name dankzij de hulp van diezelfde Christopher Froome weet Bradley Wiggins vervolgens de verschillende etappes uit te rijden in dezelfde groep als zijn belangrijkste concurrenten, door de aanvallen van Vincenzo Nibali af te weren en vervolgens te tussen Bonneval en Chartres opnieuw zijn overheersing in de tijdritten van deze Tour de France 2012 te bevestigen.

En de eerste gele trui van de Tour de France? Die werd gedragen door Eugène Christophe!

In 2012 was de strijd om de gele trui van de Tour de France dus snel voorbij (we herinneren ons waarschijnlijk nog het beste het beeld van Vincenzo Nibali in de 17de etappe tussen Bagnères-de-Luchon en Peyragudes op het moment waarop hij de hand schud van Alejandro Valverde [Movistar Team] om hun overeenkomst te bevestigen waarmee de Italiaanse renner besloot zich terug te laten zakken uit de kopgroep die anders geen enkele kans had gehad door te gaan tot aan de finish vanwege zijn aanwezigheid ... Alejandro Valverde wint uiteindelijk deze etappe maar vanuit sportief oogpunt is het een beetje jammer om te zien hoe een renner zich zo tevreden kan stellen met de 3de plaats in het eindklassement!). Dat was niet het geval in 1919 ... Destijds was er geen strijd om de gele trui maar uitsluitend om de eindoverwinning.

Inderdaad, de specifieke trui gedragen door de leider van het algemeen klassement bestond toen nog niet. Met de bedoeling om de leider van dit klassement beter herkenbaar te maken tussen alle renners van de Tour besloot Henri Desgrange -oprichter van de Tour en destijds nog altijd directeur van de Grande Boucle- hem een aparte trui te laten dragen, in de kleur geel net als de kleur van de krant L'Auto. De Tour de France was namelijk opgericht door deze krant om de verkopen ervan een boost te geven. Tot op de dag van vandaag zijn zijn voorletters, HD, terug te vinden op de gele trui van de Tour de France.

Deze trui bestond echter nog niet aan het begin van de wedstrijd want deze werd pas voor het eerst toegekend aan Eugène Christophe aan de start van de 11de etappe in Grenoble (etappe richting Genève), op 19 juli 1919. Alhoewel Eugène Christophe de eerste plaats van het algemeen klassement al bezette sinds de 4de etappe mocht hij het fameuze gele tenue dus pas aan doen aan de start van de 11de etappe, 2 weken later.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De ongelukkige Eugène Christophe

Eugène Christophe had tijdens één van de etappes van de Tour in 1913 al de vork van zijn fiets gebroken, maar in de voorlaatste etappe van deze Tour was hij wederom ongelukkig. Zijn vork brak opnieuw en destijds moesten de renners zelf eventuele reparaties verrichten, zonder enige externe hulp. Hij had op dat moment 28 minuten voorsprong in het algemeen klassement, maar deze reparatie nam 1u10' in beslag en zo verloor de renner, die luisterde naar de bijnaam Vieux Gaulois, deze 17de editie van de Tour de France. De Belgische renner Firmin Lambot was de gelukkige om de gele trui over te nemen en hij raakte deze in de laatste etappe niet meer kwijt ...

Eugène Christophe was afkomstig uit Malakoff, een kleine stad net ten zuiden van Parijs en in deze stad, ondertussen ook mijn adoptiestad geworden, bevindt zich -aan de voet van de metro Malakoff-Plateau de Vanves- een herdenkingsplaat voor deze renner die de eerste gele trui drager werd!
Eugène Christophe - © velowire.com Eugène Christophe - © velowire.com
De herdenkingsplaat voor Eugène Christophe, eerste drager van de gele trui van de Tour de France bij de metro Malakoff-Plateau de Vanves

Een reactie van Eugène Christophe zelf in filmbeelden

En ten slotte, wat is er beter dan de renner zelf aan het woord te laten, hier in een reportage van France 2 waarin hij met name terug komt op het ongeluk wat hij kende in de Tour ...

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 5313x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2012

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. Salut Thomas , oui belle année pour Bradley avec en plus une medaille d or mais Frome va devenir un sacré client pour un prochain Tour qui vu de l exterieur ( ce ne sera peut etre pas ton avis toi qui l a vécu de l interieur ) ne restera pas dans les annales !Un bravo a Voekler .....
    Bonne vacances ( si tu en prends ? ) Nous ce sera pour bientot a Sète dans le sud de la France . A+ LISEROIS .

    | liserois | woensdag 01 augustus 2012 om 20u58

  2. Bonjour Thomas,
    Quand les rumeurs sur le tdf 2013 seront-elles misent en ligne stp ?
    Bonnes vacances!

    | martin | zondag 05 augustus 2012 om 11u02

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is vijf plus zes ?