zaterdag 09 juni 2012 om 17u55

Vandaag stond tussen Saint-Alban-Leysse en Morzine de koninginne-etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 op het programma en deze etappe maakte haar beloftes waard met een grote Colombiaanse show op de wegen in de Alpen. Cayetano José Sarmiento bevestigde dat hij de rode trui met witte bolletjes werkelijk verdient en de etappeoverwinning was voor een andere Colombiaan, Nairo Quintana.

In het algemeen klassement vonden wat verschuivingen plaats maar aangezien hij nu gevolgd wordt door een ploegmaat en Cadel Evans 1'36" achterstand heeft op de derde plaats is Bradley Wiggins vrijwel zeker van de eindoverwinning, voor de tweede opeenvolgende keer in het Critérium du Dauphiné.

De samenvatting van de 6de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012 tussen Saint-Alban-Leysse en Morzine

Nadat 3 renners vanochtend niet van start gingen (Arnold Jeannesson van de FDJ BigMat ploeg, Anthony Delaplace voor Saur-Sojasun en Stefan Denifl voor Vacansoleil-DCM), kwamen 158 renners naar de start in Saint-Alban-Leysse en begonnen de etappe naar Morzine (167,5 km) meteen met een 11 kilometer lange klim naar de top van de Col de Plainpalais.

L'échappéeIn deze klim reed een groepje van een klein vijftiental renners al snel weg van het peloton met onder anderen Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale), die gisteren ook al in de kopgroep reed en die zich voorin de race liet zien om zijn bolletjestrui te verdedigen. In deze groep vonden we ook renners als Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) en Brice Feillu (Saur-Sojasun), Blel Kadri en Christophe Riblon voor AG2R La Mondiale, Tiago Machado (Radioshack-Nissan), Rémy Di Gregorio (Cofidis), Marco Marzano (Lampre-ISD), Jesus Hernandez (Saxo Bank), Alexandre Geniez (Argos-Shimano), Petr Ignatenko (Katusha Team) en ten slotte Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM). Voordat deze groep daadwerkelijk een grote voorsprong pakte sloten Alberto Losada (Katusha Team), David Moncoutié (Cofidis) en Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi) zich bij hen aan, net als Yury Trofimov (Katusha Team), Thomas Voeckler en Pierre Rolland voor Europcar en Maciej Paterski (Liquigas-Cannondale) even later. Zo werd een kopgroep gevormd van 19 renners en deze kopgroep bleef uiteindelijk vooruit tot aan de voet van de laatste klim.

In de tussentijd verliet Xavier Florencio (Katusha Team) de wedstrijd, net als Andy Schleck (Radioshack-Nissan) even verderop. De Luxemburgse renner kwam al in de eerste klim op achterstand en verliet de wegen van het Critérium du Dauphiné 2012 na 63 kilometer. Schijnbaar had hij nog steeds last van de gevolgen van zijn valpartij in de tijdrit afgelopen donderdag en had hij daardoor moeite op een normale manier de fiets in bedwang te houden.

Cayetano José SarmientoOp de top van de Col de Plainpalais ging Cayetano José Sarmiento op zoek naar de punten voor het bergklassement, voor David Moncoutié en Brice Feillu.

Terwijl de voorsprong van de kopgroep stabiliseerde rond de 3 minuten ging de jonge Colombiaan verder op de top van de Col de Leschaux (voor Paterski en Losada), op de Col des Essérieux (wederom voor Paterski en Losada) en op de Col de la Colombière waar hij ook aanviel vanuit de kopgroep, samen met zijn ploegmaat Maciej Paterski. Andriy GrivkoAndriy Grivko (Astana), die de achtervolging inzette net voor de bevoorradingszone, reed het gaatje met de kopgroep dicht in de afdaling van deze col en het aantal renners in de kopgroep kwam hiermee uit op 20.

Zich realiserend dat deze grote groep waarschijnlijk niet tot de finish vooruit kon blijven, besloot Brice Feillu aan te vallen vanuit de kopgroep in de klim van de Côte de Châtillon-sur-Cluses, de voorlaatste klim van de dag - nog gevolgd door de zware Col de Joux-Plane - om zo te proberen zijn show met winst in de Tour-etappe in Andorra Arcalis te herhalen. De Franse renner pakte zo de punten op de top van deze 3de categorie klim maar Sarmiento pakte de tweede plaats, voor Moncoutié.

Team SkyMet de hulp van de Lotto-Belisol ploeg voor Team Sky zette het peloton een versnelling in en haalde zo beetje bij beetje de verschillende renners uit de oorspronkelijke kopgroep in. Terwijl de groep met de gele trui steeds meer renners kwijt raakte wist Bradley Wiggins (Team Sky) dat hij nog altijd kon rekenen op zijn ploegmaten aangezien 3 van hem nog altijd bij hem waren: Chris Froome, Richie Porte en Michael Rogers. Na Sarmiento die het grootste deel van de dag in de kopgroep reed was het de beurt aan een andere Colombiaanse renner om aan te vallen in de Col de Joux-Plane. De renner in kwestie was Nairo Quintana (Movistar Team) en hij reed relatief eenvoudig het gaatje met Brice Feillu dicht en ging toen verder in zijn zoektocht naar een etappeoverwinning in Morzine.
Aan het begin van de afdaling besloot Cadel Evans te proberen de Colombiaan terug te pakken en zo ook wat tijd te pakken op Wiggins door aan te vallen vanuit de groep met de gele trui, maar hij pakte uiteindelijk maar 8 seconden terug van de voorsprong van Quintana en dat was dus de tijd die hij terugpakte op Bradley Wiggins.

Quintana ging uiteindelijk door tot aan de finish en pakte zo een solo overwinning in Morzine, 16 seconden voor Cadel Evans en 24 voor de groep met de gele trui, onder leiding van Daniel Moreno (Katusha Team). Dit was de koninginnerit van het Critérium du Dauphiné 2012 en deze rit maakte haar beloften waar met twee Colombiaanse renners die er een nationaal feestje van maakten.

De klassementen van het Critérium du Dauphiné 2012 na de voorlaatste etappe

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement van etappe 6/ Saint-Alban-Leysse > Morzine

Nairo QuintanaHieronder vindt u de top 10 van deze 6de en voorlaatste etappe:

1/ Nairo Quintana (Movistar Team) - 4h46'12"
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +0'16"
3/ Daniel Moreno (Katusha Team) - +0'24"
4/ Bradley Wiggins (Team Sky)
5/ Pieter Weening (Orica-GreenEDGE)
6/ Christopher Froome (Team Sky)
7/ Vasil Kiryienka (Movistar Team)
8/ Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol)
9/ Michael Rogers (Team Sky)
10/ Haimar Zubeldia (Radioshack-Nissan)

Algemeen klassement

Bradley WigginsDe koninginnerit maakte ook haar beloften waar voor het algemeen klassement waarin we wat wijzigingen zien in de top 5 hieronder:

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 23h40'59"
2/ Michael Rogers (Team Sky) - +1'20"
3/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - +1'36"
4/ Christopher Froome (Team Sky) - +1'48"
5/ Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol) - +2'22"

Puntenklassement

Cadel EvansDoor als tweede te eindigen in de etappe van vandaag pakte Cadel Evans (BMC Racing Team) wat extra punten voor het puntenklassement en de laatste winnaar van de Tour de France nam hiermee de eerste plaats over van Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) die de groene trui tot op heden droeg.

1/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 56 punten
2/ Tony Gallopin (Radioshack-Nissan) - 51 punten
3/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 47 punten
4/ Daniel Moreno (Katusha Team) - 43 punten
5/ Edvald Boasson Hagen (Team Sky) - 36 punten

Bergklassement

Cayetano José SarmientoDoor voor de tweede opeenvolgende dag in de kopgroep mee te zitten en hierin op alle bergen van de dag, met uitzondering van de twee laatste, als eerste boven te komen, wist Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) zijn voorsprong op Blel Kadri (AG2R La Mondiale) in het bergklassement verder uit te breiden. Met de punten die hij vandaag in de kopgroep pakte komt David Moncoutié (Cofidis) op hetzelfde niveau als de renner van de AG2R ploeg:

1/ Cayetano José Sarmiento (Liquigas-Cannondale) - 88 punten
2/ Blel Kadri (AG2R La Mondiale) - 61 punten
3/ David Moncoutié (Cofidis, le crédit en ligne) - 61 punten
4/ Giovanni Bernaudeau (Team Europcar) - 38 punten
5/ Nicolas Edet (Cofidis, le crédit en ligne) - 38 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Beste jongere

Wilco KeldermanWilco Kelderman (Rabobank) had een beetje angst voor deze etappe en hij verloor inderdaad wat tijd op Tejay van Garderen (BMC Racing Team) in het jongerenklassement maar de jonge Nederlandse renner heeft nog altijd 25 seconden voorsprong op de Amerikaanse renner de dag voor de laatste finish in Châtel:

1/ Wilco Kelderman (Rabobank) - 23h44'25"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'25"
3/ Egor Silin (Astana) - +5'38"
4/ Cyril Gautier (Team Europcar) - +7'55"
5/ Alexandre Geniez (Team Argos-Shimano) - +9'55"

De foto's van de 6de etappe van het Critérium du Dauphiné 2012

123 foto's gemaakt bij de start in Saint-Alban-Leysse, op de Col de la Colombière en bij de finish in Morzine zijn nu online in de fotocategorie Critérium du Dauphiné 2012: 6 - Saint-Alban-Leysse, Colombière & Morzine.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 4715x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Critérium du Dauphiné 2012 | Criterium du Dauphiné Libéré

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. les constats de cette étape :

    - Wiggins et les Sky sont en forme (n'est-ce pas trop tôt)
    - Evans est bien esseulé par rapport à l'an dernier
    - Certains cachent leur jeu et n'ont pas forcé
    - Pour contrer Wiggins au tour, il va falloir une course de mouvement très tôt : Boulogne sur Mer, Planche des Belles Filles, Porrentruy (attention à cette étape qui va faire de gros dégats si les coureurs s'en donnnent la peine, Le Grand Colombier)
    - Ou en est Schleck
    - Comment cela va se passer chez Sky avec Cavendish surtout si Wiggins prend le maillot dès le prologue
    Le tour sera plus ouvert par rapport à ce que l'on pense car je serais directeur sportif, je laisserais tout le poids de la course au Sky dès le premier jour.

    | david | zondag 10 juni 2012 om 09u42

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is negen keer zes ?