zondag 22 april 2012 om 17u26

De Doyenne van de klassiekers, de laatste klassieker van het Ardennenseizoen, Luik-Bastenaken-Luik 2012 hield zich wederom aan haar belofte! Een lange ontsnapping hield het niet vol tot de finish maar Vincenzo Nibali besloot er uiteindelijk alleen vandoor te gaan in de laatste 20 kilometer ... Iets meer dan een kilometer van de finish haalde Maxim Iglinskiy hem en de Kazakhstaanse renner besloot vervolgens aan te vallen en alleen verder te gaan naar de finish. Iglinskiy wint zo 4 dagen na zijn verjaardag dit monument van de wielersport!

De samenvatting van Luik-Bastenaken-Luik 2012

Vanochtend verschenen 200 renners aan de start voor een heen- en terugreis van 257,5 kilometer tussen de startstad van de Tour de France 2012 en Bastenaken. Al voor de werkelijke start moest Igor Anton (Euskaltel-Euskadi), één van de favorieten, de wedstrijd verlaten, na een valpartij waarin hij zijn linkersleutelbeen brak.

Verschillende aanvalspogingen hebben het begin van de wedstrijd getekend maar al deze pogingen mislukten nog voordat er een echte voorsprong opgebouwd werd. Na 38 kilometer gingen 3 renners er echter vandoor in een aanval die de juiste bleek te zijn. Kevyn IstaDit waren Dario Cataldo (Omega Pharma-QuickStep), gevolgd door Simon Geschke (Team Argos-Shimano) en Kevyn Ista (Accent Jobs-Veranda's Willems).
Al snel zetten 3 andere renners de achtervolging in, Reinier Honig (Landbouwkrediet-Euphony), Gregory Habeaux (Accent Jobs-Veranda's Willems) en Alessandro Bazzana (Team Type 1-Sanofi), en zo'n vijftien kilometer verderop haalden ze de kopgroep al in om zo een nieuwe kopgroep te vormen met 6 renners. Hun voorsprong lag toen rond de 8 minuten en bleef verder oplopen. De maximale voorsprong werd waargenomen na 79 kilometer met 12'35", toch nog altijd meer dan 178 kilometer van de finish. Onder leiding van de Katushaploeg, die zich inzette voor de winnaar van de Amstel Gold Race, Joaquin Rodriguez, begon het peloton vervolgens tijd terug te winnen op de 6 renners aan kop.

Simon GeschkeIn de opeenvolging van beklimmingen pakte Simon Geschke de punten op de top van de Côte de la Roche-en-Ardenne en op die van de Côte de Saint-Roch en ten slotte op de Côte de Wanne. Daar was de voorsprong van de kopgroep teruggelopen tot 4'45".

In de aanloop naar la Côte de Stockeu, kwam de Duitse renner van de Nederlandse ploeg echter ten val in een afdaling en Geschke bleef vervolgens enige tijd aan de kant van de weg zitten. Even later besloot hij weer verder te gaan maar op de top van deze klim waren de punten dus niet voor hem maar voor Dario Cataldo. Het lukt Geschke vervolgens niet meer om het gaatje dicht te rijden met de 5 renners aan kop en hij wordt dus opgeslokt door het peloton wat op dat moment aangevoerd wordt door de Radioshack-Nissan ploeg.

Pierre RollandAan kop van dit peloton proberen verschillende renners dan te ontsnappen en in de Côte de la Haute-Levée weet een groepje van 3 renners de tegenaanval in te zetten. In de aanloop naar de Col du Rosier rijden Vasil Kiryienka (Movistar Team), David Le Lay (Saur-Sojasun) en Pierre Rolland (Team Europcar) het gaatje met de 5 renners aan kop dicht en vormen zo tijdelijk een nieuwe kopgroep van 8 renners.
Heel tijdelijk zelfs want in de Côte du Maquisard, moet Reinier Honig de anderen laten rijden, net als Gregory Habeaux die kort nog even aansluiting weet te vinden met de kopgroep maar vervolgens weer achterop komt. In de klim van Mont Theux moet zijn ploegmaat Kevyn Ista ook laten gaan en zo wordt de kopgroep uitgedund tot 5 renners.

In de Côte de la Redoute gaat de uitdunning verder met het verlies van Alessandro Bazzana en ten slotte blijven alleen Pierre Rolland en Vasil Kiryienka vooruit. Bovenop deze klim besluit Rolland dan aan te vallen en weet hij een kleine voorsprong te nemen maar Kiryienka en Cataldo halen de Fransman op 31 kilometer van de finish weer in. Hun voorsprong blijft echter terug lopen en aan de voet van de Côte de la Roche aux Faucons hebben ze nog maar 15 seconden voorsprong op het peloton.

Vincenzo NibaliRolland valt vervolgens opnieuw aan maar nog voor hij op de top van deze klim komt, wordt de renner van Europcar teruggepakt door Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) die er alleen vandoor gaat. Achter hem hebben verschillende renners Rolland ingehaald want Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) en Thomas Voeckler (Team Europcar) komen als tweede en derde boven.

De situatie in de wedstrijd is dan volledig omgegooid met Nibali alleen aan kop, gevolgd door een groep met renners zoals met name Philippe Gilbert (BMC Racing Team), Enrico Gasparotto, Maxim Iglinskiy en Robert Kiserlovski voor de Astana ploeg, Joaquin Rodriguez (Katusha Team), Bauke Mollema (Rabobank), Thomas Voeckler en Pierre Rolland (Team Europcar) en Jelle Vanendert (Lotto-Belisol). Op 7 kilometer van de finish heeft de Italiaan geboren in Messina en luisterend naar de bijnaam "de haai", heeft dan 27 seconden voorsprong op twee renners in de achtervolging, Maxim Iglinskiy en Joaquin Rodriguez en 42 seconden op de achtervolgingsgroep.
Iets verderop is Rodriguez dan het slachtoffer van zijn inspanningen in de Amstel Gold Race want hij kan Iglinskiy uiteindelijk niet volgen. Dan Martin (Garmin-Barracuda) en Pierre Rolland pakken Joaquin Rodriguez terug terwijl Iglinskiy nog maar 11 seconden achter ligt op Nibali.

Op anderhalve kilometer van de finish weet Maxim Iglinskiy het gaatje dicht te rijden en valt vervolgens meteen aan om van Vincenzo Nibali weg te rijden op weg naar de finish. Nibali eindigt tweede, voor de ploegmaat van de winnaar, Enrico Gasparotto.

De klassementen van Luik-Bastenaken-Luik 2012

Maxim IglinskiyHieronder vindt u de top 10 van het klassement van Luik-Bastenaken-Luik 2012:

1/ Maxim Iglinskiy (Astana) - 6h 43'52"
2/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) - +0'21"
3/ Enrico Gasparotto (Astana) - +0'36"
4/ Thomas Voeckler (Team Europcar)
5/ Daniel Martin (Garmin-Barracuda)
6/ Bauke Mollema (Rabobank)
7/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
8/ Michele Scarponi (Lampre-ISD)
9/ Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda)
10/ Jelle Vanendert (Lotto-Belisol)

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Bergklassement

Pierre RollandIn de 11 beklimmingen in het parcours van de wedstrijd werden punten toegekend. Hieronder vindt u het klassement op basis van deze punten:

1/ Pierre Rolland (Team Europcar) - 10 punten
2/ Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) - 8 punten
3/ Vasil Kiryienka (Movistar Team) - 8 punten
4/ Dario Cataldo (Omega Pharma-QuickStep) - 7 punten
5/ David Le Lay (Saur-Sojasun) - 5 punten
6/ Kevyn Ista (Accent Jobs-Veranda's Willems) - 3 punten
7/ Alessandro Bazzana (Team Type 1-Sanofi) - 3 punten
8/ Maxim Iglinskiy (Astana) - 2 punten
9/ Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) - 2 punten
10/ Daniel Martin (Garmin-Barracuda) - 1 punt
11/ Philippe Gilbert (BMC Racing Team) - 1 punt

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 3927x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Klassiekers

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-maxim-iglinskiy-vainqueur-surprise-de-liege-bastogne-liege-2012-103868673.html

    | Roltiss@aol.com | zondag 22 april 2012 om 19u06

  2. Thomas Voeckler quatrième reste au pied du podium.
    C'est le meilleur résultat dans la "Doyenne" depuis 1998 et la deuxième place de Laurent Jalabert.
    Bravo à lui !

    | HONORÉ | maandag 23 april 2012 om 11u55

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer negen ?