donderdag 08 maart 2012 om 21u46

Vandaag stond één van de belangrijkste etappes op het programma van Paris-Nice 2012, tussen Onet-le-Château en Mende, met niet minder dan 6 beklimmingen waarvan 3 van de eerste categorie en een aankomst bergop. In tegenstelling tot de algemene verwachting werd deze etappe niet gewonnen door Alejandro Valverde maar door de Nederlander Lieuwe Westra die zo dichtbij Bradley Wiggins komt in het algemeen klassement waar de Brit nog altijd aan de leiding staat.

De samenvatting van de 5de etappe van Parijs-Nice 2012: Onet-le-Château > Mende

Vanochtend even voor 11u30 vertrok de 5de etappe van Paris-Nice 2012 vanuit Onet-le-Château, voor een etappe van 178,5 kilometer richting Mende en de bekende Montée Laurent Jalabert die officieel luistert naar de naam Côte de la Croix Neuve.
De enige renner die vanochtend niet aan de start verscheen was de Nederlander Tom Veelers van de Project 1t4i ploeg.

Al snel na de start werd een kopgroep gevormd na een aanval van David Le Lay (Saur-Sojasun, ook al in de kopgroep afgelopen maandag), die gevolgd werd door Simon Clarke (GreenEDGE), Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) en Yukiya Arashiro (Team Europcar). David Le LayDeze 4 renners krijgen al snel de goedkeuring van het peloton om er van door te gaan en zij komen dus als eerste boven op de eerste klim van de dag, de Col d'Aujols. Frederik Veuchelen pakt daar de punten, voor Le Lay en Arashiro. Het peloton komt hier aan met een achterstand van dan al 6 minuten.

Bij kilometer 41 bereikt de voorsprong een maximumwaarde van 7 minuten. Op de Côte de la Malène loopt deze enigszins terug maar de voorsprong is toch nog altijd 6'05" op het moment dat de kopgroep in dezelfde volgorde doorkomt op de top, net als op de top van de Côte du Cayla op 67 kilometer van de finish.

Sandy CasarWanneer Sandy Casar (FDJ BigMat) en Blel Kadri (AG2R La Mondiale) de koers moeten verlaten vanwege gezondheidsproblemen waarmee hij de afgelopen dagen al liep voor de ene en herhaaldelijke valpartijen voor de andere, loopt de voorsprong al snel terug en even voor de Côte de l'Estrade zetten twee renners dan de tegenaanval in. Kevin Seeldrayers (Astana) en Laurens ten Dam (Rabobank) bereiken de kopgroep echter niet voor de top en op de witte lijn die daar getrokken is zetten de 4 renners aan kop wederom in dezelfde volgorde de afdaling in. Seeldrayers en Ten Dam rijden dan op 1'20" achter deze kopgroep, 20 seconden later gevolgd door het peloton.
Frederik Veuchelen
Niet echt verrassend is het dan de Movistar ploeg die de achtervolging in zet achter deze 6 renners en aan de voet van de Côte de Chabrits heeft de kopgroep nog maar 50 seconden voorsprong op het peloton. In de klim van deze côte komen de twee achtervolgers dan bij hen uit en op de top beginnen ze de afdaling in de volgorde Veuchelen, Arashiro en Ten Dam. Frederik Veuchelen waagt zijn kans vervolgens alleen in de afdaling naar Mende maar zodra hij begint aan de slotklim komt iedereen weer samen.

Lieuwe WestraTerwijl verschillende renners in moeilijkheden raken achterin het peloton, is de eerste renner die echt de aanval inzet in deze klim de Fransman Arnold Jeannesson (FDJ BigMat), op 1 kilometer van de finish. Hij wordt teruggepakt door de geletruidrager, Bradley Wiggins (Team Sky) die op zijn beurt wordt ingehaald door Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) die uiteindelijk de etappe wint. Alejandro Valverde (Movistar Team) finisht 6 seconden later, net als Bradley Wiggins die de 3de plaats pakt.

De klassementen van Parijs-Nice 2012 na de 5de etappe: Onet-le-Château > Mende

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor Onet-le-Château > Mende

Lieuwe WestraDe top 10 van deze etappe is als volgt:

1/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 4h52'46"
2/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'06"
3/ Bradley Wiggins (Team Sky)
4/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep)
5/ Simon Spilak (Katusha Team)
6/ Damiano Cunego (Lampre-ISD) - +0'16"
7/ Arnold Jeannesson (FDJ BigMat)
8/ Sylvester Szmyd (Liquigas-Cannondale) - +0'24"
9/ Rigoberto Uran (Team Sky)
10/ Thomas Voeckler (Team Europcar) - +0'30

Algemeen klassement

Bradley WigginsNa deze 5de etappe vindt een aantal wijzigingen plaats in het algemeen klassement van Paris-Nice 2012 met met name Lieuwe Westra die dichtbij Bradley Wiggins komt met slechts 6 seconden achterstand.

1/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 18h23'40"
2/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'06"
3/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - +0'10"
4/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - +0'18"
5/ Simon Spilak (Katusha Team) - +0'37"
6/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'39"
7/ Maxime Monfort (Radioshack-Nissan) - +0'46"
8/ Arnold Jeannesson (FDJ BigMat) - +1'06"
9/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +1'16"
10/ Robert Kiserlovski (Astana) - +1'21"

Puntenklassement

Alejandro ValverdeAlejandro Valverde (Movistar Team) behoudt nog altijd de groene trui:

1/ Alejandro Valverde (Movistar Team) - 74 punten
2/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 67 punten
3/ Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 63 punten
4/ Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep) - 50 punten
5/ Gianni Meersman (Lotto-Belisol Team) - 45 punten

Bergklassement

Frederik VeuchelenDoor als eerste boven te komen op alle klimmetjes van de dag met uitzondering van de slotklim, weet de Belg Frederik Veuchelen de bolletjestrui over te nemen van Luis Angel Maté (Cofidis):

1/ Frederik Veuchelen (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - 36 punten
2/ Luis Angel Maté Mardones (Cofidis, le crédit en ligne) - 20 punten
3/ David Le Lay (Saur-Sojasun) - 20 punten
4/ Yukiya Arashiro (Team Europcar) - 19 punten
5/ Bart de Clercq (Lotto-Belisol Team) - 15 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Tejay van GarderenDe witte trui wordt morgen nog altijd gedragen door de Amerikaan Tejay van Garderen (BMC Racing Team):

1/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - 18h24'19"
2/ Rigoberto Uran (Team Sky) - +2'55"
3/ Davide Malacarne (Team Europcar) - +3'30"
4/ Dominik Nerz (Liquigas-Cannondale) - +5'41"
5/ Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi) - +7'07"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 3668x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2012 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. http://www.les-actus-du-cyclisme.fr/article-paris-nice-2012-lieuwe-westra-colle-une-a-mende-a-tout-le-monde-101240404.html

    | Roland TISSIER | vrijdag 09 maart 2012 om 10u34

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer negen ?