zondag 10 oktober 2010 om 18u57

Paris-Tours 2010 werd vandaag gewonnen door Oscar Freire (Rabobank). Een kopgroep van 8 renners viel uiteindelijk uiteen en het peloton kwam uiteindelijk helemaal weer samen op 15 kilometer van de finish terwijl de solo-aanval van Geoffroy Lequatre (Team Radioshack) op 300 meter van de finish ook ten einde kwam. De laatste finish van Paris-Tours op de bekende Avenue de Grammont eindigde dus in een sprint en deze werd gewonnen door de Spaanse renner van de Nederlandse ploeg.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE

De samenvatting van Parijs-Tours 2010

Vanochtend bij het vertrek in La Loupe kwam de zon nog een beetje verlegen tevoorschijn toen 190 renners aan de start verschenen van de 104de editie van de Klassieker van de vallende bladeren. Vanmiddag bij de finish vond de sprint plaats onder een stralend blauwe lucht en een heerlijk zonnetje.
Het vertrek van Parijs-Tours 2010 in La Loupe
Na verschillende aanvallen lukte het 4 renners pas op kilometer 37 om weg te rijden uit het peloton: Jonas Jorgensen (Team Saxo Bank), de Australische kampioen Travis Meyer (Garmin-Transitions), Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) en Simon Geschke (Skil-Shimano). Een paar kilometers verder verdubbelde deze kopgroep in aantal want Nikolas Maes (Quick Step), Aleksejs Saramotins (Team HTC-Columbia), Juan Antonio Flecha (Team Sky) en Laurent Pichon (Bretagne-Schuller) voegden zich bij deze 4 renners uit de kopgroep.
De kopgroep
Ter hoogte van de bevoorradingszone in Vendôme was de voorsprong van de groep van 8 renners opgelopen tot boven de 3 minuten en op dat moment besloot de ploeg Saur-Sojasun de achtervolging in te zetten. Onder hun leiding spatte het peloton uit elkaar in drie groepen en onder de sprinters waren met name renners als Filippo Pozzato (Team Katusha) en Daniele Bennati (Liquigas-Doimo) door de verrassing niet in de eerste groep te vinden.

Het is dan ook weinig verrassend dat het peloton zich weer hervormde, maar tegelijkertijd pakte de groep van 8 renners hiermee weer tijd terug op het peloton. Deze situatie beviel de ploegen die rekenden op een eventuele overwinning in een sprint natuurlijk niet en de Rabobank, Radioshack en Omega Pharma-Lotto ploegen plaatsen zich dus van voren in het peloton om de voorsprong terug te brengen tot 1'15" op 40 kilometer van de finish.

De finale van Paris-Tours was enigszins veranderd en daarmee zwaarder gemaakt door de organisatie, met de introductie van verschillende korte klimmetjes, maar het was in één van de klimmetjes die al eerder op het programma stond, de Côte de Crochu, dat Simon Geschke aanviel. Hij werd hierin gevolgd door Nikolas Maes terwijl de andere renners uit de voormalige kopgroep gezelschap kregen van een groep van 8 achtervolgende renners. Op 20 kilometer van de finish wordt deze tweede groep teruggepakt door het peloton en 5 kilometer verderop komt ook aan de kopgroep een einde.

Vanuit een gegroepeerd peloton besloot Geoffroy Lequatre (Team Radioshack) gebruik te maken van één van de nieuwe klimmetjes uit de finale, de Côte de Beau Soleil, om aan te vallen en een kleine voorsprong van zo'n 25 seconden te pakken. Op het moment dat hij de laatste lange rechte lijn op komt rijden, de Avenue de Grammont, heeft de Franse renner nog 18 seconden voorsprong op het peloton. Onder de rode vlag van de laatste kilometer is deze voorsprong teruggelopen tot 10 seconden en de ploegen die deze Paris-Tours graag in een sprint zagen eindigen wisten hem op 300 meter van de streep terug te pakken.

Oscar Freire wint Parijs-Tours 2010Op dat moment begon dus de sprint en, ondanks het afwijken van zijn rechte lijn van Robbie McEwen (Team Katusha), wist de Spanjaard Oscar Freire (Rabobank) deze te winnen voor de verrassende Angelo Furlan (Lampre-Farnese Vini) en de minder verrassende Gert Steegmans (Team Radioshack).

De reactie van Oscar Freire

Na de finish, in de perszaal, zei Oscar Freire hierover: het was een goede sprint want ik heb de race gewonnen maar op 200 meter van de finish was dat verre van zeker aangezien McEwen van richting veranderde. Ik moest remmen om niet te vallen maar gelukkig wist ik de sprint toch te winnen. Ik was dus echt in vorm want als er iets fout loopt in een sprint weet je hem normaal gesproken niet te winnen.

Ik probeer deze wedstrijd al enkele jaren te winnen maar ik heb niet echt vaak geluk gehad al was het alleen maar omdat er steeds een ontsnapping was. Dit jaar had ik besloten vooraan in het peloton te blijven en gelukkig eindigde het nu in een sprint want daardoor wist ik te winnen!