zondag 10 maart 2013 om 16u53

De laatste etappe van Paris-Nice 2013 vandaag was de individuele tijdrit op de Col d'Eze, die vorig jaar zijn terugkeer maakte in het parcours van Paris-Nice ter gelegenheid van de 70ste editie van de Race naar de zon.

De tijdrit werd gewonnen door Richie Porte, alhoewel hij deze overwinning niet meer nodig had om de eindoverwinning te pakken en zo de eerste Australiër te worden die deze wedstrijd wint en de tweede achtereenvolgende overwinning te pakken voor Team Sky.

De samenvatting van de 7de etappe: individuele tijdrit Nice > Col d'Eze

151 renners startten in deze individuele tijdrit, voortdurend bergop vanuit het centrum van Nice naar de top van de Col d'Eze 9,6 kilometer verderop.

Rick Flens (Blanco Pro Cycling Team) was de eerste renner die van start ging en de Nederlandse renner zette dus de eerste tijd weg op de top op 22'35".

Jérémy RoyVerschillende renners snoepten al wat tijd af van deze referentietijd maar het wachten was op Jérémy Roy (FDJ), steeds meer een tijdritspecialist maar uiteraard wat minder in zijn element op een klim zoals deze, om een referentietijd te zien die enige tijd bovenaan het tijdwaarnemingsbord bleef staan. De Franse renner verbond de startschans in Nice met de top van de Col d'Eze in 20'59".

Zijn tijd was gedurende 50 minuten de beste tijd, voordat deze met 8 seconden werd verbeterd door de neo-prof Mattia Cattaneo (Lampre-Merida). Hij had echter niet lang de tijd om zijn naam bovenaan het scherm te zien staan want Javier Moreno (Movistar), die 10 minuten later vertrokken was, snoepte er nog eens 4 seconden vanaf.

Michele ScarponiIets meer dan 10 minuten later was het de beurt aan Jérôme Coppel (Cofidis solutions crédits) om de beste tijd te verbeteren en een nieuwe referentietijd weg te zetten op 20'33". Al snel na hem deden Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi) en vervolgens Michele Scarponi (Lampre-Merida) hetzelfde.

Nairo QuintanaDe Colombiaanse klimmer Nairo Quintana (Movistar Team) is echter de eerste renner die onder de 20 minuten ging zitten met zijn tijd van 19'43"47. Dit was niet minder dan 35 seconden onder de tijd van Scarponi maar nog ver van de 19'12" van Bradley Wiggins (Team Sky) vorig jaar.

Jean-Christophe PéraudAndere goede tijden, die echter niet onder die van Quintana gingen, waren die van Simon Spilak (Katusha) op 20'11", Tejay van Garderen op 20'08" en Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) op 19'48". Voor de Franse renner was deze tijd overigens voldoende om het podium van Paris-Nice 2013 op te klimmen!

De beste jongere van deze Paris-Nice, Andrew Talansky (Garmin-Sharp), was echter nog sneller dan Quintana, door te finishen in 19'39", 4 seconden minder dan de Colombiaan.

Richie PorteNet als vorig jaar met zijn ploegmaat Bradley Wiggins (Team Sky), was Richie Porte nog sneller, sneller dan iedereen. Het leek wel een exacte kopie van vorig jaar met een tijd van 19'16" voor de Australische renner, slechts 4 seconden meer dan Wiggins in 2012.

Alhoewel we Paris-Nice gebruikelijk de Race naar de zon noemen was het dit jaar meer "Racen weg van de zon" want gedurende de week moesten de renners hun regenkleding opzoeken en op de Col d'Eze reden ze op een gegeven moment door de mist ...

De eindklassementen van Parijs-Nice 2013

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor de etappe 7/ Nice > Col d'Eze

Richie PorteHieronder vindt u de top 5 van deze solo krachtsinspanning op de Col d'Eze:

1/ Richie Porte (Team Sky) - 19'16"
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - +0'23"
3/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +0'27"
4/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - +0'32"
5/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'52"

Algemeen klassement

Richie PorteIn het uiteindelijk algemeen klassement van Paris-Nice 2013 doet Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) vandaag de beste zaken door op te klimmen van de 5de naar de 3de plaats en dus op het podium van deze wedstrijd. Lieuwe Westra verdwijnt uit de top 5: vanwege zijn teleurstellende tijdrit (20ste in 20'51") valt hij terug naar de 8ste plaats en laat zo plaats aan Tejay van Garderen (BMC Racing Team) om de top 5 binnen te komen op de 4de plaats, voor Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) die van de 3de naar de 5de plaats terugzakt.

De onbetwiste winnaar van Paris-Nice 2013 is echter Richie Porte (Team Sky):

1/ Richie Porte (Team Sky) - 29h59'47"
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - +0'55"
3/ Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) - +1'21"
4/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +1'44"
5/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - +1'47"

Puntenklassement

Sylvain ChavanelIn het puntenklassement was Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) nog niet helemaal zeker van zijn overwinning maar dankzij zijn 9de plaats in de etappe van vandaag weet hij Andrew Talansky (Garmin-Sharp) voor te blijven terwijl hij anders, dankzij zijn 2de plaats in de etappe van vandaag voor de Franse renner geëindigd zou zijn. De etappeoverwinning van Richie Porte (Team Sky) laat de Australische renner de top 5 van het klassement voor de groene trui binnenkomen:

1/ Sylvain Chavanel (Omega Pharma-QuickStep) - 88 punten
2/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 83 punten
3/ Richie Porte (Team Sky) - 68 punten
4/ Borut Bozic (Astana) - 60 punten
5/ Elia Viviani (Cannondale) - 55 punten

Bergklassement

Johann TschoppJohann Tschopp (IAM Cycling) stelde zijn bolletjestrui gisteren al veilig en vandaag hoefde hij dus alleen maar te finishen op de top van de Col d'Eze om ermee naar huis te gaan en dat is wat de Zwitserse renner deed. Met zijn etappeoverwinning pakte Richie Porte (Team Sky) de punten die hij miste om voor Thierry Hupond (Argos-Shimano) te eindigen in dit klassement:

1/ Johann Tschopp (IAM Cycling) - 64 punten
2/ Richie Porte (Team Sky) - 27 punten
3/ Thierry Hupond (Argos-Shimano) - 24 punten
4/ Thomas Voeckler (Europcar) - 17 punten
5/ Cyril Lemoine (Sojasun) - 14 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Andrew TalanskyAndrew Talansky (Garmin-Sharp) liet eens te meer zijn talent zien, niet op de ski's maar op de fiets, een talent waarmee hij de titel van beste jongere in deze Paris-Nice 2013 duidelijk verdiende, alhoewel hij op de Montagne de Lure een andere strategie had kunnen gebruiken om wellicht de wedstrijd te winnen of in ieder geval dichterbij de eindwinnaar te komen:

1/ Andrew Talansky (Garmin-Sharp) - 30h00'42"
2/ Tejay van Garderen (BMC Racing Team) - +0'49"
3/ Diego Ulissi (Lampre-Merida) - +0'59"
4/ Nairo Quintana (Movistar Team) - +2'25"
5/ Romain Bardet (AG2R La Mondiale) - +6'13"

Ploegenklassement

Ten slotte merken we nog op dat de Katusha ploeg, uiteindelijk niet uitgenodigd in deze 71ste editie van Paris-Nice het ploegenklassement wint, voor AG2R La Mondiale en Radioshack-Leopard.

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

5 reacties | 6030x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2013

Reacties

Er zijn 5 reacties!
  1. Je suis déçu je m'attendais à voir une photo d'Eisel pour illustrer cette belle victoire :)

    | Sergeď | zondag 10 maart 2013 om 16u59

  2. Ah non, pas chez moi ! Il n'y a que France TV qui est capable de faire ça ;-)

    | Thomas Vergouwen | zondag 10 maart 2013 om 17u04

  3. Thomas je trouve que tu fais bien, dans l'escalade de la colline, je lis à propos de vous, continuez comme ça, nous avons à Sainte-Lucie, vous avez notre soutien, j'espère qu'un jour, un Lucie St obtiendrez sur une grosse équipe pour monter PRO.
    BONNE COURSE.

    | winston williams | zondag 10 maart 2013 om 18u56

  4. Pour le Paris-Nice 2014, voici ce qui ressort de différentes informations que j'ai rassemblé :
    - dim. 09/03 : Mantes-la-Jolie - Mantes-la-Jolie
    - lun. 10/03 : Rambouillet - St Georges sur Baulche ( Yonne )
    - mar. 11/03 : Toucy ( Yonne ) - Magny-Cours ( ligne d'arrivée de l'étape sur celle du circuit après un tour de celui-ci à l'envers )
    - mer. 12/03 : Nevers - Belleville sur Saône ( final par Col de Crie et Mont Brouilly )
    - jeu. 13/03 : Crèches sur Saône - Rive de Gier
    - ven. 14/03 : ? - Fayence ( 83 )
    - sam. 15/03 : ? - Nice
    - dim. 16/03 : ? Nice - Col d'Eze
    Meilleurs voeux à tous et à Thomas en particulier, à qui je souhaite beaucoup de réussite.

    | sanglier | dinsdag 07 januari 2014 om 15u27

  5. @Sanglier, je confirme tes infos ;-)
    Et je complète : la première étape, autour de Mantes, devrait faire 160km. C'est trop long pour un prologue.
    On s'achemine donc vers une formule, comme en 2008, avec une véritable première étape en ligne.

    | Mart1 du blog de l Ardoisier | vrijdag 10 januari 2014 om 14u02

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is drie plus drie ?