donderdag 10 maart 2011 om 23u42

Andreas Klöden won de 5de etappe van Paris-Nice 2011 vandaag in een sprint in Vernoux-en-Vivarais en pakte daarmee ook de gele leiderstrui van het algemeen klassement. Zoals te voorzien was was de Col de la Mûre beslissend in deze etappe want hier vormde zich een kopgroep die het tot aan de finish volhield en die uiteindelijk in een sprint de etappe beslist heeft.

De samenvatting van de 5de etappe van Parijs-Nice 2011

Aan de start in Saint-Symphorien-sur-Coise verschenen alle 168 renners voor een bergachtige etappe over 193 kilometer.

Terwijl verschillende renners aanvallen in het begin van de etappe en zo los proberen te komen van het peloton, verlaat de laatste Belgische renner van de Quick Step ploeg, Kevin de Weert, de race naar de zon. Na zijn valpartij in de tweede etappe laat De Weert het aan zijn 5 overblijvende ploegmaten over om op zoek te gaan naar de zon in Nice (alhoewel, de kans is groot dat het regent!).


Heinrich HausslerRémi Pauriol (FDJ), drager van de bolletjestrui, ging op zoek naar nog wat extra puntjes op het eerste bergje, de Côte des Ayats terwijl Heinrich Haussler (Team Garmin-Cervélo) hetzelfde deed in de eerste tussensprint in Saint-Chamond, ter herdenking aan Andreï Kivilev die daar zwaar ten val was gekomen tijdens Paris-Nice in 2003 en die uiteindelijk aan zijn verwondingen kwam te overlijden. Zijn landgenoot Alexandre Vinokourov (Astana) pakte er vandaag de 3de plaats.

Sergio PaulinhoIn de klim van de Col de la Croix de Chaubouret, vormt zich dan eindelijk de kopgroep van de dag, op initiatief van Sergio Paulinho (Team Radioshack) die gezelschap krijgt van Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale), David Lopez Garcia (Movistar Team), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Sylvain Chavanel (Quick Step) en Gorka Verdugo (Euskaltel-Euskadi) en vervolgens ook Roman Kreuziger (Astana) en Chris Sörensen (Saxo Bank-Sungard). Lieuwe WestraIn deze groep van 8 renners besluit Lieuwe Westra opnieuw aan te vallen terwijl de groep in de klim beetje bij beetje uiteenvalt. De Nederlander komt uiteindelijk als eerste boven, 35 seconden voor Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) en Arnold Jeannesson (FDJ) en 1 minuut voor Christophe Le Mevel (Team Garmin-Cervélo), Alexandre Vinokourov en Gorka Verdugo.
De ploegmaat van Thomas De Gendt blijft dan gedurende enkele kilometers alleen vooruit, totdat hij gezelschap krijgt van Christophe Le Mevel, Hubert Dupont, David Lopez Garcia, Arnold Jeannesson en Romain Hardy (Bretagne-Schuller) en de voorsprong van deze 6 renners loopt al snel op boven de 4 minuten.

De FDJ ploeg verloor vandaag twee van haar renners: Yoann Offredo die nog altijd last had van zijn verwondingen na de valpartij eergisteren en Arthur Vichot die vandaag in de afdaling van de Col de Comberon ten val kwam en daar zijn sleutelbeen brak.

In de verschillende beklimmingen weet Lieuwe Westra zich beetje bij beetje van de andere renners uit de kopgroep te ontdoen: allereerst rijdt hij alleen voorop met Dupont en Lopez Garcia maar uiteindelijk weet hij ook Lopez Garcia en vervolgens Dupont te lossen. Wanneer Hubert Dupont weer bij hem uit komt rijden weten de twee renners al snel dat ze het niet lang meer vol zullen houden en 37 kilometer voor de finish worden ze dus teruggepakt door het peloton.

In de afdaling waar Arthur Vichot ten val komt en Paris-Nice 2011 moet verlaten, rijden zijn ploegmaten voorop: Pierrick Fédrigo, Sandy Casar, Cédric Pineau en Jérémy Roy. Deze 4 renners van FDJ rijden in een kopgroep met Yury Trofimov (Katusha Team), Thomas Voeckler (Team Europcar) en Simon Spilak (Lampre-ISD). Zij blijven vooruit tot aan de voet van de laatste berg van de dag, de Col de la Mûre.

Matteo CarraraIn deze klim volgen verschillende aanvallen elkaar op, met onder anderen Robert Kiserlovski (Astana) en Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) die vervolgens gezelschap krijgen van Rein Taaramae (Cofidis) en Xavier Tondo (Movistar Team). Tony Martin (HTC-Highroad), Janez Brajkovic en Andreas Klöden (Team Radioshack) en Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) komen vlakbij de top ook bij hen uit en deze 8 renners beginnen uiteindelijk als eerste de afdaling.
In deze afdaling worden ze niet teruggepakt en in deze groep toont de Duitser Andreas Klöden zich het sterkste in de sprint en wint zo dus de etappe voor Samuel Sanchez en Matteo Carrara.

De klassementen

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement van de 5de etappe van Parijs-Nice 2011

Andreas KlödenDe top 5 van deze etappe is dus als volgt:

1/ Andreas Klöden (Team Radioshack) - 4h59'00"
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
3/ Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team)
4/ Tony Martin (HTC-Highroad)
5/ Rein Taaramae (Cofidis, le crédit en ligne)

Het algemeen klassement

Andreas Klöden neemt ook de leiding over in het algemeen klassement en draagt dus morgen de gele trui in de tijdrit vlakbij Aix-en-Provence.

De etappe van vandaag heeft een grote invloed gehad op het algemeen klassement waarin Thomas De Gendt terugvalt naar de 63ste plaats op 15'09", maar de 27 kilometer lange tijdrit zal waarschijnlijk allesbepalend zijn voor het resultaat van deze 69ste editie van Paris-Nice. Tony MartinDe Duitser Tony Martin (HTC-Highroad) blijft de grote favoriet, zeker ook omdat hij zich op de 4de plaats heeft weten te zetten in het algemeen klassement voor deze tijdrit.

1/ Andreas Klöden (Team Radioshack) - 24h26'13"
2/ Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) - +0'04"
3/ Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) - +0'06"
4/ Tony Martin (HTC-Highroad) - +0'10"
5/ Robert Kiserlovski (Astana)

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 2269x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice 2011 | Parijs-Nice

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht keer drie ?