woensdag 19 mei 2010 om 16u59

De langste etappe van deze Giro d'Italia 2010 werd vandaag gewonnen door Evgeni Petrov. Een typische etappe met een enorm grote kopgroep, zonder de roze trui drager. Alexandre Vinokourov raakt zijn roze leiderstrui dus kwijt aan Richie Porte.

De samenvatting van de 11de etappe tussen Lucera en L'Aquila

Na het mooie weer van gisteren was de regen weer terug op de wegen van de Ronde van Italië tussen Lucera en L'Aquila, 262 kilometer verderop.

Deze etappe kwam aan in L'Aguila, in de regio die op 6 april 2009 getroffen werd door een aardbeving die het leven kostte aan 307 mensen. Om hun steun te betuigen reden de renners van de Acqua & Sapone ploeg vandaag niet in hun traditionele rode tenue maar in een witte trui zonder sponsor met daarop alleen de tekst Forza L'Aquila, terwijl de renners van de Liquigas-Doimo ploeg de helmen die ze in deze etappe droegen na de Giro te koop zullen zetten op eBay.

Carlos SastreAlle 182 overblijvende renners kwamen vanochtend om 10u20 aan het vertrek in Lucera en een uur later had zich een grote groep met niet minder dan 56 renners gevormd aan kop, met name doordat sommige renners een regenjack gingen halen. Terwijl de grote namen ontbraken in deze groep, bleken onder anderen Carlos Sastre (Cervélo TestTeam), Bradley Wiggins (Team Sky), Domenico Pozzovivo (Colnago - CSF Inox) en de beste jongere Richie Porte (Team Saxo Bank) bij deze 56 te zitten.

Op de top van Rionero Sannitico is hun voorsprong maximaal met maar liefst 16'56". Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) pakt hier nog wat extra punten voor zijn groene trui, gevolgd door Domenico Pozzovivo en Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto).
Xavier TondoVoor de tweede klim van de dag, Roccaraso, valt de kopgroep terug tot 49 renners en Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) komt er aan kop, voor Matthew Lloyd en wederom Jan Bakelandts. De voorsprong is dan nog steeds 15'47" en Richie Porte blijft dus nog ruim de virtuele roze trui.

In de kopgroep zijn Caisse d'Epargne met Andrey Amador, David Arroyo, Arnold Jeannesson, Vasil Kyryienka en Alberto Losada en Cervélo TestTeam met Carlos Sastre, Volodymir Gustov, Danilo Wyss en Xavier Tondo de best vertegenwoordigde ploegen.

Chris Anker SörensenBij de tussensprint, gewonnen door Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) voor Volodymir Gustov en Arnold Jeannesson, was de voorsprong teruggelopen maar niet verder dan 13'10". In de klim van Svolte di Popoli (Capo di Valle) verloren verschillende renners het contact met de kopgroep, waaronder Matthew Lloyd. De groene trui drager pakte dus niet de punten op de top, maar Jan Bakelandts voor Xavier Tondo en de ploegmaat van Lloyd, Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto).

Jérôme PineauOp iets meer dan 8 kilometer van de finish probeert Jérôme Pineau (Quick Step) te ontsnappen uit de kopgroep, maar onder leiding van Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom) weet deze het gaatje weer dicht te rijden. Even later is het de beurt aan de ploegmaat van Pineau, Dario Cataldo, om zijn kans te wagen. Hij krijgt in de laatste 3 kilometer gezelschap van Linus Gerdemann (Team Milram) en Jan Bakelandts.
Evgeni PetrovIn een bocht in de laatste 2 kilometer komt Jan Bakelandts ten val. Cataldo en Gerdemann gaat verder en Bakelandts probeert weer bij hen terug te komen. In de laatste kilometer weet Evgeni Petrov (Team Katusha) hen echter eenvoudig in te halen en de winnaar van de Ronde van de Toekomst 2002 pakt zo zijn eerste overwinning sinds 2002.

Tijdens deze etappe verlieten maar liefst 9 renners deze Giro d'Italia.

De videobeelden

> Klik hier om de beelden van de laatste kilometer van de 11de etappe van de Giro d'Italia 2010 te bekijken

> Klik hier om de samenvatting van de 11de etappe van de Ronde van Italië 2010 te bekijken

De klassementen na de 11de etappe van de Giro d'Italia 2010

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het etappeklassement voor Lucera > L'Aquila

De top 10 van deze etappe was:

1/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - 6h28'29" (40,773 km/h)
2/ Dario Cataldo (Quick Step) - +0'05"
3/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam)
4/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +0'07"
5/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale)
6/ Linus Gerdemann (Team Milram)
7/ Jérôme Pineau (Quick Step)
8/ David Arroyo (Caisse d'Epargne)
9/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam)
10/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto)

Algemeen klassement

Richie PorteDe etappe van vandaag zorgde voor grote veranderingen in het algemeen klassement van deze Giro d'Italia 2010. Richie Porte (Team Saxo Bank) neemt de leiding over in zijn eerste jaar als profwielrenner en Alexandre Vinokourov (Astana) valt terug naar de 12de plaats op 9'58":

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 45h30'16"
2/ David Arroyo (Caisse d'Epargne) - +1'42"
3/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'56"
4/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - +3'54"
5/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
6/ Alexander Efimkin (AG2R La Mondiale) - +5'16"
7/ Linus Gerdemann (Team Milram) - +5'34"
8/ Carlos Sastre (Cervélo TestTeam) - +7'09"
9/ Laurent Didier (Team Saxo Bank) - +7'24"
10/ Bradley Wiggins (Team Sky) - +8'14"

Puntenklassement

Tyler FarrarIn de top 10 van het puntenklassement is ook een aantal wijzigingen te zien maar deze blijven redelijk beperkt in vergelijking met het algemeen klassement:

1/ Tyler Farrar (Garmin-Transitions) - 59 punten
2/ Cadel Evans (BMC Racing Team) - 52 punten
3/ Jérôme Pineau (Quick Step) - 48 punten
4/ Matthew Goss (HTC-Columbia) - 47 punten
5/ Alexandre Vinokourov (Astana) - 47 punten
6/ Robert Förster (Team Milram) - 47 punten
7/ Bradley Wiggins (Team Sky) - 39 punten
8/ Evgeni Petrov (Katusha Team) - 39 punten
9/ Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 37 punten
10/ Fabio Sabatini (Liquigas-Doimo) - 36 punten

Bergklassement

In het bergklassement komen Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) en Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) in de top 5 binnen en vallen Simone Stortoni (Colnago - CSF Inox) en Rubens Bertogliati (Androni Giocattoli-Diquigiovanni) daarbuiten:

1/ Matthew Lloyd (Omega Pharma-Lotto) - 29 punten
2/ Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) - 16 punten
3/ Chris Anker Sörensen (Team Saxo Bank) - 15 punten
4/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - 10 punten
5/ Paul Voss (Team Milram) - 10 punten

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Jongerenklassement

Door zich aan kop van het algemeen klassement te plaatsen blijft Richie Porte (Team Saxo Bank) natuurlijk ook de beste jongere van deze Giro d'Italia 2010. De top 3 van dit klassement maakt ook onderdeel uit van de top 5 van het algemeen klassement:

1/ Richie Porte (Team Saxo Bank) - 45h30'16"
2/ Robert Kiserlovski (Liquigas-Doimo) - +1'56"
3/ Valerio Agnoli (Liquigas-Doimo) - +4'41"
4/ Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto) - +8'35"
5/ Francis de Greef (Omega Pharma-Lotto) - +12'21"

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

3 reacties | 2962x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Giro d Italia | Giro d'Italia 2010

Reacties

Er zijn 3 reacties!
  1. bonjour a tous pas sur que se soit le tour d'italie car il sont plus nul part pas une etape pour eux on voie la difference plus de piqure pourtent je suis italien mais je suis tres decu de voir quil etait tous dope les coureurs italien car depuis le passeport biologique plus de grande victoir italinne ciao a tous bon tour de france

    | bruno | woensdag 19 mei 2010 om 19u03

  2. Passionnant tour d'Italie. Cette étape va laisser des traces dans les prochains jours.
    Cela va laisser des traces aussi pour le Tour de France et je ne serais pas surpris de voir une vague d'abandons.
    cela confirme aussi qu'on ne gagne pas un grand Tour sans équipe autour (n'est-ce pas Astana et BMC ?).
    Heureux d'avoir vu l'étape sur Gazzeta et bravo aux teams Saxo, à AG2r La Mondiale et à tous ceux qui ont permis ce coup possible en profitant des faiblesses des Astana et BMC où Evans était encore seul.

    | david | woensdag 19 mei 2010 om 21u13

  3. Bonjour,

    Sur le plan purement "sportif", le déroulement et le dénouement de la 11ème étape du Giro me rappellent un peu ce qui s'était passé, le dimanche 15 juillet 2001, lors du huitième tronçon de la Grande Boucle, entre Colmar et Pontarlier: mêmes conditions météorologiques quasi dantesques, une très longue distance et des échappés créant un gros écart. A l'époque, le peloton était arrivé 35'54" après le vainqueur, Erik Dekker. 13 autres coureurs avaient pris une énorme avance sur les routes du Jura. Pascal Chanteur, le dernier des audacieux, avait franchi la ligne en quatorzième position avec un retard de 9'23" sur le Néerlandais.
    Gerhard Leinauer et Karsten Migels, les commentateurs sur Eurosport Deutschland, ont indiqué que hier matin les concurrents ont effectué dans les 160 kilomètres en bus ou voiture jusqu'à Lucera, lieu du départ, puis autant, le soir, pour rejoindre leur hôtel. Ce après avoir parcouru 262,5 kilomètres en selle! Vraiment l'exemple à ne pas suivre! Etonnant qu'il n'y ait pas eu de rébellion!
    Tchao,

    René HAMM

    | René HAMM | donderdag 20 mei 2010 om 15u59

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus vier ?