zondag 27 september 2009 om 17u30

Vandaag vond de wegrit Elites plaats op de Wereldkampioenschappen in Mendrisio, Zwitserland. De verrassende winnaar heet Cadel Evans voor Australië.

Na het vertrek om 10u30 in Mendrisio vormde zich al snel een kopgroep van 6 renners: André Greipel (Duitsland), Yukiya Arashiro (Japan), Matija Kvasina (Kroatië), Christoph Sokoll (Oostenrijk), Peter Kusztor (Hongarije) en Jan Barta (Tsjechië).
4 renners zetten de achtervolging in en wisten het gat dicht te rijden. De 6 renners van de kopgroep kregen dus gezelschap van Gorazd Stangelj (Slovenië), Mauricio Ardila (Colombia), Olegs Melehs (Letland) en Volodymyr Zagorodny (Oekraïne). De 10 renners aan kop wisten een maximale voorsprong te krijgen tot 8'30".

Op iets meer dan 100 kilometer van de aankomst, net nadat Olges Melehs zich achteraan de kopgroep terug liet zakken, reden 9 renners weg uit het peloton. Weinig verrassend waren Italië en Spanje vertegenwoordigd in deze groep: de regerend Wereldkampioen Alessandro Ballan, Michele Scarponi en Giovanni Visconti voor Italië, Johnny HoogerlandJoaquin Rodriguez voor Spanje, Greg van Avermaet en Francis de Greef voor België, Michael Albasini van het gastland (Zwitserland), Paul Martens voor Duitsland en de Nederlandse renner die zich vaak liet zien tijdens de Vuelta a España 2009, Johnny Hoogerland. Uiteindelijk voegden 19 andere renners zich bij deze groep en de groep van achtervolgers bestond toen dus uit 28 renners. Onder deze renners vonden we onder andere extra Spaanse steun in de vorm van Daniel Moreno en Juan José Cobo, maar ook de Belgische sprinter Tom Boonen, Christophe Riblon voor Frankrijk, Rubens Bertogliati en Olivier Zaugg voor Zwitserland, Rein Taaramae (Estland), Kim Kirchen voor Luxemburg, de Colombiaan Leonardo Duque en de Rus Vladimir Karpets. Een uur later rijden de achtervolgers nog altijd 1'53" achter de kopgroep en 1'06" voor het peloton, maar op 51 kilometer van de aankomst lukt het de achtervolgers eindelijk het gaatje met de kopgroep dicht te rijden!

Leonardo DuqueLeonardo Duque valt aan met nog 3 ronden te gaan, even later gevolgd door Johnny Hoogerland. Hoogerland komt redelijk gemakkelijk terug bij Duque en rijdt hem dan voorbij terwijl Joaquin Rodriguez het gat naar hem dichtrijdt. Uiteindelijk worden ze alledrie teruggepakt en bepaalt Alessandro Ballan het tempo ... voordat Leonardo Duque wederom aanvalt, dit keer met Greg van Avermaet, maar op 31 kilometer van de aankomst worden ook zij weer teruggepakt.

Vervolgens gaat één van de renners uit de oorspronkelijke kopgroep (!) ervandoor: Gorazd Stangelj. In deze voorlaatste ronde krijgt de Sloveen gezelschap van de Spanjaard Joaquin Rodriguez, die wordt vergezeld door onder anderen Kim Kirchen en Giovanni Visconti.

Fabian CancellaraUiteindelijk komt iedereen weer samen dankzij het werk van Fabian Cancellara (Zwitserland), de kakelverse Wereldkampioen Tijdrijden.

Onder aanvoering van Basso en Cunego voor Italië vormt zich een groep van een twintigtal renners in de beklimming van de Torrazza di Novazzano maar het tempo is uiteindelijk te hoog voor de regerend Wereldkampioen, Alessandro Ballan, die niet langer kan volgen. Bij de voorlaatste doorkomst over de finishlijn besluit Alexandre Vinokourov (Kazakhstan) aan te vallen. Hij weet een kleine voorsprong te pakken maar in de beklimming van de Acqua Fresca rijden Alexandr Kolobnev (Rusland) en Johnny Hoogerland het gat naar hem dicht. Kolobnev gaat dan alleen verder maar Fabian Cancellara weet vrij eenvoudig bij hem terug te komen. In zijn wiel vinden we Philippe Gilbert (België), Samuel Sanchez, Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez voor Spanje, Matti Breschel (Denemarken), Damiano Cunego (Italië) en Cadel Evans (Australië).
Fabian Cancellara gaat in de afdaling aan de kop van deze groep verder en alleen Samuel Sanchez lijkt hem te kunnen volgen. Het lukt hem uiteindelijk echter niet om weg te rijden van zijn tegenstanders.

Alexandr KolobnevNa de afdaling valt Alexandr Kolobnev opnieuw aan, dit keer samen met Cadel Evans en Joaquin Rodriguez. De drie renners werken echter niet goed samen en aan de voet van de Torrazza di Novazzano besluit Cadel Evans ervandoor te gaan!
Op de top van de laatste beklimming heeft de Australiër een voorsprong van 12 seconden op Kolobnev en Rodriguez en 24 op de andere favorieten.

Het lukt hem uiteindelijk voor zijn achtervolgers te blijven en hij mag dus tot eind september 2010 de regenboogtrui dragen!

Joaquin RodriguezAlexandr Kolobnev pakt de zilveren medaille voor Rusland terwijl Spanje teleurstellend de bronzen medaille pakt met Joaquin Rodriguez.

Fabian Cancellara die zo graag dubbel Wereldkampioen had willen worden (en er ook alles aan gedaan heeft om dat mogelijk te maken!) eindigt uiteindelijk 5de.

Volgend jaar kan Cadel Evans dus zijn regenboogtrui verdedigen in zijn land van herkomst want de Wereldkampioenschappen 2010 zullen in Melbourne in Australië plaatsvinden!

Een leuk vooruitzicht dus voor de geweldige loser die vandaag wint, zoals de commentatoren van Eurosport Frankrijk hem noemden, refererend aan zijn verschillende podiumplaatsen in de Grote Rondes zonder er ooit één te winnen.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het klassement

Hieronder vindt u de top 10 van het klassement van de Wereldkampioenschappen op de Weg 2009 in Mendrisio:

Cadel Evans1/ Cadel Evans (Australië / Silence-Lotto) - 6h56m26s (37,777 km/h)
2/ Alexandr Kolobnev (Rusland / Saxo Bank) - +0'27"
3/ Joaquin Rodriguez (Spanje / Caisse d'Epargne) - z.t.
4/ Samuel Sanchez (Spanje / Euskaltel-Euskadi) - +0'30"
5/ Fabian Cancellara (Zwitserland / Saxo Bank) - z.t.
6/ Philippe Gilbert (België / Silence-Lotto) - +0'51"
7/ Matti Breschel (Denemarken / Saxo Bank) - z.t.
8/ Damiano Cunego (Italië / Lampre-NGC) - z.t.
9/ Alejandro Valverde (Spanje / Caisse d'Epargne) - z.t.
10/ Simon Gerrans (Australië / Cervélo TestTeam) - 1'47"

> Klik hier om het volledige klassement te bekijken

Van de 202 deelnemers komen slechts 108 renners in het klassement voor. 94 renners hebben deze Wereldkampioenschappen dus niet uitgereden.

De beelden (video)

Hieronder vindt u de beelden van de laatste kilometers en van het podium:




door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

2 reacties | 4605x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Wereldkampioenschappen Mendrisio 2009

Reacties

Er zijn 2 reacties!
  1. bravo champion et en plus rien que de regarder la video encore une fois ,je pleure aussi ...!!!

    | vaucaire | zondag 27 september 2009 om 22u37

  2. bravo cadel je vous soutien depuis longtemps malgré mes 60ans passés.enfin le travail et la chance aussi vous a sourit.encor bravo je suis heureuse pour vous

    | cissé | maandag 28 september 2009 om 15u40

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is acht plus drie ?