donderdag 18 september 2008 om 23u36

Oorspronkelijk geplaatst op 20 februari 2008 om 11.52 uur - update 18 september: terugtrekking Düsseldorf

Naast het parcours van Paris-Nice 2008, heeft ASO gisteren ook een lijstje van potentiële kandidaten voor het Grand Départ van de Tour de France 2010 bekend gemaakt.

Na het vertrek vanuit Brest voor de Tour de France 2008 en vanuit Monaco voor de Tour de France 2009, zal het in 2010 de beurt zijn aan Düsseldorf in Duitsland of aan Rotterdam of Utrecht in Nederland.

De twee Nederlandse steden hadden zich al kandidaat gesteld voor het Grand Départ in 2009 en waren dus een beetje teleurgesteld toen ze te horen kregen dat dat in Monaco plaats zou vinden. De laatste start van de Tour de France in Nederland was in 1996 met de proloog in Den Bosch. De Tour is in 2006 ook een stukje door Nederland gereden.
Het allereerste vertrek vanuit het buitenland in de geschiedenis van de Tour was ook in Nederland: in Amsterdam in 1954. In totaal is de Tour 4 keer vanuit Nederland vertrokken: Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978) en Den Bosch (1996).

Voor Duitsland was het laatste Grand Départ in 1987 in Berlijn (West). Daarvoor waren er nog twee andere: Keulen (1965) en Frankfurt (1980). Voor 2010 kan Düsseldorf zorgen dat het totaal aantal Grands Départs in Duitsland op 4 komt te staan.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Waarom deze drie steden?

Deze drie steden zijn op dezelfde lijst geplaatst voor 2010 omdat ze min of meer in hetzelfde gebied liggen.

Aan het Franse persbureau AFP liet Christian Prudhomme weten: Meer en meer steden stellen zich kandidaat voor een Grand Départ. Toevallig liggen drie ervan, Utrecht, Rotterdam en Düsseldorf, min of meer in dezelfde regio.
Aangezien we niet meerdere jaren achter elkaar vanuit dezelfde streek willen vertrekken, om alle kandidaten tevreden te kunnen stellen, moeten we voor 2010 kiezen uit één van deze drie steden.


De twee steden die voor 2010 niet gekozen zullen worden kunnen uiteraard wel kandidaat blijven voor een ander vertrek in de toekomst want Christian Prudhomme legde uit dat dat uiteraard het kandidaatschap voor de twee andere steden in de toekomst niet beïnvloedt als zij nog kandidaat willen blijven.

UPDATE 18 september: Düsseldorf heeft vandaag laten weten zich terug te trekken als kandidaat voor de organisatie van het Grand Départ van de Tour de France 2010 en dat zou betekenen dat we sowieso een Nederlandse start krijgen nu alleen Utrecht en Rotterdam nog maar in de race zijn (terwijl de Vuelta a España 2009 ook al in Nederland start, in Assen).

Vorige week al liet de stad Düsseldorf weten te twijfelen aan haar kandidatuur en gisteren/vandaag werd duidelijk dat de stad zich definitief terugtrekt.

In de Duitse krant Rheinische Post geeft de burgemeester, Dirk Elbers aan dat de hoge kosten (bijna 6 miljoen euro) en het risico op dopinggevallen (net als in alle andere topsporten, toch?!) de belangrijkste redenen zijn achter het niet langer kandidaat zijn bovenop het feit dat niet zeker is dat de Duitse televisie de Tour uit zou zenden (in 2007 verliet de Duitse TV de Tour na een dopinggeval en voor 2009 heeft de Duitse TV al aangekondigd de Tour niet uit te zenden als Lance Armstrong meedoet).

De laatste keer dat de Tour startte in Nederland was in 1996 in Den Bosch. Eerder waren er al Grand Départs in 1954 (Amsterdam, het allereerste Grand Départ buiten Frankrijk!), 1973 (Scheveningen) en 1978 (Leiden).

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

6 reacties | 7730x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Tour de France | Tour de France 2010

Reacties

Er zijn 6 reacties!
  1. cool

    | appie | donderdag 06 maart 2008 om 09u49

  2. Ik neem aan dat de Tourdirectie meer geneigd zal zijn, na het vertrek van de tv-zenders ARD en ZDF uit de Tour 2007, om de start te gunnen aan een Nederlandse stad.

    | Geert | donderdag 17 april 2008 om 12u16

  3. Dat zou inderdaad kunnen, maar zeker is het niet ... Ter informatie: ARD en ZDF zenden dit jaar weer gewoon de Tour uit. Hun contract loopt eind dit jaar af, dus hun beslissing over een verlenging van het contract kan inderdaad zeker meewegen in de beslissing van de organisatie van de Tour de France !

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 18 april 2008 om 00u37

  4. Vandaag was er een delegatie, waaronder de burgemeester en wethouder sport van Utrecht samen met Jan Janssen, bij de Tour aanwezig om te lobby-en voor het vertrek van de Tour de France in 2010... Het zal mij benieuwen, maar natuurlijk wel leuk!!

    | Meggie | maandag 07 juli 2008 om 23u46

  5. Salut

    Selon un quotidien belge (la Meuse), après le départ néerlandais, un passage en Belgique pour les 65ans de notre Eddy Merckx national se confirmerait... avec une arrivée d'étape à Bruxelles-ville et un départ/arrivée en province de Liège les villes pressenties seraient Chaudfontaine, Verviers et Spa alors que l'étape du lendemain partirait de Visé. On connait les liens très importants entre ASO et la province de Liège (cf. L'organisation de la flèche wallonne et de Liège-Bastogne-Liège) c'est pourquoi cette piste me semble assez sérieuse...

    Avant qui sait d'un retour du grand départ que Liège souhaiterait pour 2012...

    | Pierre-Franois | zaterdag 27 september 2008 om 02u09

  6. Rotterdam dus is vandaag bekend gemaakt door de Gemeente Rotterdam!

    | Meggie | donderdag 20 november 2008 om 19u21

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee plus drie ?