dinsdag 01 september 2009 om 23u01

Zowel gisteren als vandaag werd de etappe getekend door een ontsnapping met de Nederlandse renner Lars Boom (Rabobank) en zou er normaal gesproken een massasprint zijn geweest aan het eind van de etappe. Een korte samenvatting van deze twee etappes ...

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Derde etappe: Zutphen > Venlo (189,7 km)

2 kilometer na het vertrek vanuit Zutphen vormde zich al de ontsnapping van de dag met daarin Lars Boom (Rabobank), Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team) en Jesus Rosendo Prado (Andalucia Cajasur).
Het peloton rijdt in een dusdanig rustig tempo dat de 3 renners makkelijk een mooie voorsprong op kunnen bouwen en deze loopt dan ook op tot 9'35" na 36 kilometer. Tot groot genoegen van het veeltallige publiek zijn 2 van de 3 renners dus Nederlanders en met name bij de tweede doorkomst door de stad Zutphen werd deze kopgroep dan ook luidruchtig aangemoedigd.
Op het moment dat deze 3 renners Duitsland binnenrijden (het was de allereerste keer dat de Vuelta de Nederlandse oosterburen bezocht) was de voorsprong op het peloton nog altijd 7'52". Pas na zo'n 100 kilometer zorgen de ploegen QuickStep, Garmin-Slipstream en Milram voor een versnelling van het peloton om de voorsprong terug te laten lopen tot zo'n 3 minuten op het moment dat de renners weer Nederland binnenrijden.

Johnny Hoogerland (Vacansoleil Pro Cycling Team)Op 40 kilometer van de aankomst merkt Jesus Rosendo Prado dat ze teruggepakt gaan worden en hij zet dan alles op alles door alleen aan te vallen. In eerste instantie weet Johnny Hoogerland (foto) hem nog te volgen maar uiteindelijk gaat de Spanjaard er echt alleen vandoor terwijl de twee Nederlanders door het peloton teruggehaald worden. 20 kilometer lang weet de Spanjaard alleen voorop te blijven maar de sprintersploegen weten ook hem uiteindelijk terug te pakken en op dat moment zoeken de sprinters hun plaatsje vooraan in het peloton.

Greg Henderson (Columbia HTC)Net als de dag ervoor eindigde ook de etappe in Venlo in een massasprint en wederom was het niet één van de grote namen in de sprinterswereld maar de Nieuw-Zeelandse Greg Henderson (Columbia HTC, foto) die de etappe wint, voor Borut Bozic (Vacansoleil Pro Cycling Team ; Bozic won twee weken geleden nog de eerste etappe in de Tour du Limousin in een sprint) en Oscar Freire (Rabobank).

Deze etappe zorgde niet echt voor veranderingen in het algemeen klassement en Fabian Cancellara (Saxo Bank) behield dus zijn leiderstrui.

De aankomst van de derde etappe van de Ronde van Spanje 2009 in beeld (video)

Vierde etappe: Venlo > Luik (225,5 km)

Vandaag stond de langste etappe van deze 64ste Ronde van Spanje op het programma tussen Venlo in Zuid-Nederland en Luik in België.

Het peloton in de beklimming van de Cauberg - © UnipublicAls je het hebt over Zuid-Nederland en Noord-België dan heb je het over grotere hoogteverschillen dan in de afgelopen drie etappes. In deze etappe waren dan met name ook twee beklimmingen van de Cauberg (4de categorie) die u waarschijnlijk wel kent van de finish van de Amstel Gold Race en de beklimming van Mont / Theux (4de categorie) in België verwerkt.

Meteen na het vertrek vanuit Venlo probeerden verschillende renners uit het peloton weg te rijden (met name Bingen Fernandez en Leonardo Duqué van de Cofidis ploeg) maar deze renners werden steeds teruggepakt door het peloton onder leiding van de Saxo Bank ploeg.
Sergey Lagutin (Vacansoleil Pro Cycling Team)De ontsnapping van de dag die echt een belangrijke voorsprong wist te nemen werd gevormd na 21 kilometer met Lars Boom (Rabobank) (alweer, hij had blijkbaar zin zich aan "zijn" Nederlandse publiek te laten zien!), Dominik Roels (Milram), Sergey Lagutin (Vacansoleil Pro Cycling Team, foto) en Javier Ramirez Abeja (Andalucia Cajasur).
Terwijl de regen tevoorschijn kwam zagen de 4 ontsnapte renners hun voorsprong oplopen tot 14 minuten aan de voet van de eerste beklimming van de Cauberg.

Tot aan de top van de Mont Theux bleven de 4 renners samen en wisten ze een voorsprong te behouden van zo'n 4 minuten. Lars Boom (Rabobank) kwam als eerste over de 3 bergtoppen en nam zo de leiding in het bergklassement over van zijn ploegmaat Tom Leezer.
Na de laatste beklimming gingen Dominik Roels en Javier Ramirez Abeja alleen verder. Op 20 kilometer van de aankomst rijdt Lieuwe Westra (Vacansoleil Pro Cycling Team) het gaatje naar hen dicht terwijl Javier Ramirez Abeja een paar kilometer verderop de ontsnapping opgeeft. Het avontuur is dan voorbij maar Westra probeert het nogmaals, zonder al te veel succes.

Verschillende renners proberen dan nog weg te rijden maar zij worden allen teruggepakt. De enige serieuze aanval is die van Enrico Gasparotto (Lampre-NGC) die zo'n 5 kilometer lang vooruit weet te blijven.

Christopher Horner (Astana), één van de renners in de valpartij - © UnipublicHet peloton is dan weer volledig samen en rijdt in hoog tempo richting de finish. Net als de rest van de dag zou ook nu het door de regen glad geworden asfalt weer voor een valpartij zorgen: bij een rotonde op minder dan 3 kilometer van de finish ligt een 50-tal renners plotseling op de grond. Na deze valpartij rijden 7 renners alleen voorop (waaronder Marco Velo, Wouter Weylandt (QuickStep), Marcel Sieberg, André Greipel en Bert Grabsch (Columbia HTC)) en André Greipel (Columbia HTC)uiteindelijk weet de Duitse sprinter André Greipel (Columbia HTC, foto) deze Nederlands-Belgische etappe te winnen.

De leider van het algemeen klassement, Fabian Cancellara, was ook betrokken bij de valpartij maar aangezien deze plaats vond op minder dan 3 kilometer van de finish kreeg hij - net als de andere renners - dezelfde tijd toegekend als de winnaar die zich op het moment van de valpartij in dezelfde groep bevond. De Zwitser blijft dus aan kop in het algemeen klassement en behoudt zijn gouden leiderstrui.

De valpartij en de aankomst van de vierde etappe van de Ronde van Spanje 2009 in beeld (video)


Na deze 4 étappes in Nederland en België (en een beetje in Duitsland) konden de renners vanavond het vliegtuig pakken naar Spanje waar ze morgen kunnen genieten van hun eerste rustdag voordat ze beginnen aan de Spaanse etappes en om te beginnen donderdag de etappe tussen Tarragona en Vinaros (174 km).

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De klassementen

Het algemeen klassement
Fabian Cancellara (Saxo Bank) - © Unipublic1/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 15h12m38s
2/ Tom Boonen (QuickStep) - +0'09"
3/ Bert Grabsch (Columbia HTC) - +0'11"
4/ André Greipel (Columbia HTC) - +0'11"
5/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - +0'12"
6/ Daniele Bennati (Liquigas) - +0'16"
7/ Roman Kreuziger (Liquigas) - +0'17"
8/ David Garcia (Xacobeo Galicia) - +0'18"
9/ Ivan Basso (Liquigas) - +0'18"
10/ Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) - +0'18"

Het puntenklassement
1/ André Greipel (Columbia HTC) - 53 points
2/ Tom Boonen (QuickStep) - 38
3/ Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) - 33
4/ Wouter Weylandt (QuickStep) - 28
5/ Fabian Cancellara (Saxo Bank) - 25

Beste klimmer
1/ Lars Boom (Rabobank) - 9 points
2/ Javier Ramirez Abeja (Andalucia Cajasur) - 5
3/ Sergey Lagutin (Vacansoleil Pro Cycling Team) - 3
4/ Dominik Roels (Milram) - 1

Uitvallers
Charles Wegelius (Silence-Lotto) is tot op heden de enige renner die uit de Vuelta gestapt is.

De foto's van de finish

Hieronder ziet u de foto's van de aankomst van de 3de en 4de etappe van de Vuelta a España 2009 :
Greg Henderson (Columbia HTC) - © Unipublic  André Greipel (Columbia HTC) - © Unipublic


En dan nog dit ...
Jakob Fuglsang (Saxo Bank) die een vrachtwagen tegenkomt tijdens de 4de etappe ...


© foto's beklimming Cauberg, Christopher Horner na de valpartij, Fabian Cancellara met de leiderstrui, aankomst Greg Henderson en André Greipel - Unipublic
© alle andere foto's - Thomas Vergouwen, www.velowire.com


> Het volledige parcours van de Vuelta a España 2009

> De lijst van deelnemende renners aan de Ronde van Spanje 2009

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

4 reacties | 6205x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Vuelta a España | Wielrennen algemeen (m.u.v. Tour de France) | Vuelta a España 2009

Reacties

Er zijn 4 reacties!
  1. Jammer dat de Vuelta Nederland weer heeft verlaten... Gisteren op de Cauberg was er in ieder geval ook weer een prima sfeer met veel publiek ondanks de regen (maar onder het viaduct heb je daar geen last van ;-))!

    | Meggie | woensdag 02 september 2009 om 11u56

  2. Ik wil foto's zien ... ik wil foto's zien !!

    Vroeg me af inderdaad hoe het geweest was maar heb helaas geen tijd gehad om het te vragen ;-)!

    | Thomas Vergouwen | woensdag 02 september 2009 om 12u00

  3. Papa heeft foto's gemaakt, dus dan moet je hem ff een mailtje sturen.
    Op die foto die bij dit artikeltje staat, zijn we net niet in beeld, want die is gemaakt vanaf het viaduct waar wij onder stonden ;-)

    | Meggie | woensdag 02 september 2009 om 12u49

  4. bonjour au amis de la vuelta voici un petit clip du passage de vuelta à Liège
    bien à vous anthon

    http://www.dailymotion.com/user/dvsanthon/video/xacriy_la-vuelta-liege-2009-dvs-anthon_sport

    | dvs anthon | woensdag 02 september 2009 om 13u57

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zeven plus zeven ?