donderdag 04 juni 2009 om 02u12

Nu de Giro d'Italia 2009 voorbij is zijn alle ogen van wielerfans gericht op ... Nancy waar zondag de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré plaats zal vinden. Het Critérium du Dauphiné Libéré is een mini Tour de France, een etappekoers van een week die door sommige renners gebruikt wordt als allerlaatste voorbereiding op de nationale kampioenschappen en op de Tour de France.

In dit artikel vindt u exclusieve kaarten van het parcours van de Dauphiné Libéré in Google Maps en een downloadbare versie voor Google Earth. Daarnaast bevat dit artikel de lijst met geselecteerde renners en hun bijbehorende rugnummers!


Net als vorig jaar toen de Dauphiné werd gewonnen door Alejandro Valverde ( Caisse d'Epargne), zouden we ook deze 61ste editie een mini Tour de France kunnen noemen met onder andere een bergaankomst op de Mont Ventoux en de beklimming van andere bekende bergen zoals de Izoard, de Galibier, of de Croix-de-Fer.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Waarom het vertrek vanuit Nancy?

Mensen die deze etappekoers een beetje kennen vragen zich misschien af waarom deze dit jaar vertrek vanuit de Lorraine en om precies te zijn vanuit Nancy. Dit departement maakt namelijk geen onderdeel uit van de Dauphiné (een voormalige Franse provincie die de departementen Isère, Drôme en Hautes-Alpes bevat) en de keuze lijkt dus verrassend. Dat is het echter niet als je weet dat de organiserende krant, de Dauphiné Libéré, sinds 2006 onderdeel uitmaakt van de groep EBRA (wat staat voor Est Bourgogne Rhône Alpes) en dat deze groep haar hoofdkantoor heeft in Nancy.
Charly Mottet
Het Critérium du Dauphiné Libéré wordt georganiseerd door Thierry Cazeneuve samen met Charly Mottet (foto), die met name verantwoordelijk is voor het parcours. Dit parcours is dit jaar dus net iets anders dan andere jaren want de Dauphiné doorkruist een groter stuk van Frankrijk.

De eerste etappe - zondag 7 juni 2009 - Nancy > Nancy - individuele tijdrit - 12,1 km

Niet alleen het vertrek vanuit Nancy is nieuw maar ook de afstand van de initiële tijdrit. Het is dit keer namelijk geen proloog want de afstand overschrijdt de 8 kilometer.

Charly Mottet (foto) zei over de 12,1 kilometer van deze individuel tijdrit Dit is een belangrijk element in het Critérium dit jaar want de tijdrit is redelijk zwaar met met name de Côte du Haut-du-Lièvre in de eerste kilometers, gevolgd door een snelle afdaling naar Maxéville en smalle wegen. Thierry Cazeneuve ging zelfs nog verder want hij denkt dat we misschien aanstaande zondag al wel de winnaar van de Dauphiné Libéré van dit jaar zouden kunnen kennen: in vergelijking met een proloog van 5-6 kilometer, zal de rangorde nu duidelijker bepaald zijn, hoogstwaarschijnlijk met veel bekende renners aan kop. En de kans bestaat zelfs dat de winnaar van de etappe in Nancy de gele trui tot het einde behoudt.

> Klik hier om een Google Maps kaart van de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Nancy > Nancy

[X] Close

De tweede etappe - maandag 8 juni 2009 - Nancy > Dijon - 228 km

Deze tweede etappe gaat richting het zuiden en om precies te zijn naar Dijon in 228 kilometer.
Twee beklimmingen staan op het programma: de Côte de Montcharvot (4de) op kilometer 127 en de Côte de Montesson (4de) op kilometer 138,5. De ravitailleringszone van deze etappe bevindt zich tussen Lamarche en Aureil-Maison.

> Klik hier om een Google Maps kaart van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Nancy > Dijon

[X] Close

De derde etappe - dinsdag 9 juni 2009 - Tournus > Saint-Etienne - 182 km

De reis gaat wederom verder naar het zuiden deze dinsdag met een etappe die Tournus met Saint-Etienne verbindt in 182 kilometer.
De renners zullen 4 beklimmingen van de 4de categorie tegenkomen: de Côte de Pommiers (km 83,5), de Côté d'Albigny (km 116), de Côte de Duerne (km 139) en de Côte de Château-Gaillard (km 154).

> Klik hier om een Google Maps kaart van de derde etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Tournus > Saint-Etienne

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De vierde etappe - woensdag 10 juni 2009 - Bourg-les-Valence > Valence - individuele tijdrit - 42,4 km

Een tweede tijdrit na die van de eerste etappe, dit keer met een afstand van maar liefst 42,4 kilometer en met de beklimming van de Côte de la Martinette van 4de categorie.

> Klik hier om een Google Maps kaart van de vierde etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Bourg-les-Valence > Valence

[X] Close

De vijfde etappe - donderdag 11 juni 2009 - Valence > Le Mont Ventoux - 154 km

Net als in de Tour de France 2009 kent deze editie van de Dauphiné Libéré een etappe-aankomst bovenop de Mont Ventoux. Daar waar de Tour-etappe start in Montélimar, staat voor de Dauphiné de start in Valence op het programma voor een afstand van 154 kilometer.

Naast de Mont Ventoux bij de aankomst moeten de renners ook de Col de Lunel (4de), de Côte de Bourdeaux (3de), de Côte de Serre-Turc (4de) en de Col de la Madeleine (4de) beklimmen. Gelukkig is er een ravitailleringszone in Mirabel-aux-Baronnies.

> Klik hier om een Google Maps kaart van de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Valence > Le Mont Ventoux

[X] Close

De zesde etappe - vrijdag 12 juni 2009 - Gap > Briançon - 106 km

Na de aankomst bovenop de Ventoux, vertrekken de renners de volgende dag vanaf de Avenue du Marechal Foch in Gap om 106 kilometer verderop de stad Briançon te bereiken.
In het begin van deze etappe beklimmen ze een bergje, de Côte de Châteauroux-les-Alpes (4de), wat weinig voorstelt in vergelijking met de volgende beklimming: die van de Col d'Izoard (hors catégorie).

> Klik hier om een Google Maps kaart van de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Gap > Briançon

[X] Close

De zevende etappe - zaterdag 13 juni 2009 - Briançon > Saint-François-Longchamp - 157 km

De volgende dag wordt er gestart in Briançon, op het Place du Champ de Mars. 157 kilometer verderop zien de renners de finishstreep die getrokken is in Saint-François-Longchamp. Ondertussen zullen ze de Col du Lautaret/Col du Galibier (hors catégorie) en de Col de la Croix de Fer (hors catégorie) beklommen hebben.
Ze kunnen nieuwe energie op doen in de ravitailleringszone in de mooie stad Saint-Jean-de-Maurienne.

> Klik hier om een Google Maps kaart van de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Briançon > Saint-François-Longchamp

[X] Close

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


De achtste en laatste etappe - Faverges > Grenoble - 146 km

Het vertrek van deze laatste etappe bevindt zich iets verder naar het noorden, in Faverges en deze etappe brengt de renners naar de gebruikelijke finishplaats Grenoble, 146 kilometer verderop.

De beklimmingen van de dag zijn de Col de Leschaux (3de), de Col du Frêne (3de) en de Montée de Saint-Bernard-du-Touvet (1ste).

> Klik hier om een Google Maps kaart van de achtste etappe van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 te zien (in Internet Explorer moet u wellicht de kaart een beetje verplaatsen aangezien het parcours in de linkerbovenhoek weergegeven zou kunnen worden in de linkerbovenhoek)

Faverges > Grenoble

[X] Close

Het volledige parcours van het Critérium du Dauphiné Libéré in Google Maps en in Google Earth

Hierboven heeft u de verschillende etappes van deze 61ste editie van het Critérium du Dauphine Libéré kunnen ontdekken. Hieronder ziet u een Google Maps kaart met alle etappes en het volledige parcours.



Wilt u het parcours liever in Google Earth bekijken en een virtuele vogelvlucht over het parcours maken? Downloadt dan het parcours van het Critérium du Dauphiné Libéré 2009 in Google Earth.

De deelnemende renners en hun rugnummers

Hieronder vindt u, per ploeg, de lijst van deelnemende renners en hun rugnummer:
Caisse d'Epargne> Caisse d'Epargne
1 VALVERDE Alejandro ESP
2 ERVITI OLLO Immanol ESP
3 COYOT Arnaud FRA
4 GUTIERREZ José Ivan FRA
5 PASAMONTES Luis ESP
6 PEIREIRO SIO Oscar ESP
7 URAN Rigoberto COL
8 ZANDIO ECHAIDE Xavier ESP

Silence Lotto> Silence Lotto
11 EVANS Cadel AUS
12 AERTS Mario BEL
13 LANG Sébastian GER
14 LLOYD Matthew AUS
15 SCHEIRLINCKX Staf BEL
16 SENTJENS Roy BEL
17 VAN DEN BROECK Jurgen BEL
18 VANENDERT Jelle BEL



Astana> Astana
21 CONTADOR VELASCO Alberto ESP
22 DYACHENKO Alexandr KAZ
23 HERNANDEZ Jesus ESP
24 NOVAL GONZALEZ Benjamin ESP
25 PAULINHO Sergio POR
26 RENEV Sergey KAZ
27 VAITKUS Tomas LTU
28 ZUBELDIA AGIRRE Haimar ESP

Rabobank> Rabobank
31 GESINK Robert NED
32 CLEMENT Stef NED
33 FLECHA Juan Antonio ESP
34 GARATE Juan Manuel ESP
35 MOERENHOUT Koos NED
36 NIERMANN Grischa GER
37 POSTHUMA Joost NED
38 TANKINK Bram NED



Euskaltel Euskadi> Euskaltel Euskadi
41 LANDALUZE Inigo ESP
42 ANTON Igor ESP
43 ASTARLOZA Mikel ESP
44 ISASI Inaki ESP
45 MARTINEZ Egoi ESP
46 NIEVE Mikel ESP
47 PEREZ Alan ESP
48 VERDUGO Gorka ESP

AG2R La Mondiale> AG2R La Mondiale
51 DESSEL Cyril FRA
52 ARRIETA José-Luis ESP
53 DUPONT Hubert FRA
54 EFIMKIN Vladimir RUS
55 TURPIN Ludovic FRA
56 GOUBERT Stéphane FRA
57 NOCENTINI Rinaldo ITA
58 ROCHE Nicolas IRL



Française des Jeux> Française des Jeux
61 COPPEL Jérôme FRA
62 CHAVANEL Sébastien FRA
63 DI GREGORIO Rémy FRA
64 GESLIN Anthony FRA
65 JOLY Sébastien FRA
66 LADAGNOUS Matthieu FRA
67 LE MEVEL Christophe FRA
68 VAUGRENARD Benoît FRA

Cofidis> Cofidis
71 PAURIOL Rémi FRA
72 AUGE Stéphane FRA
73 EL FARES Julien FRA
74 FERNANDEZ Bingen FRA
75 KERN Christophe FRA
76 MINARD sébastien FRA
77 MOINARD Amaël FRA
78 MONCOUTIE David FRA



Quick Step> Quick Step
81 BOONEN Tom BEL
82 PINEAU Jérôme FRA
83 DE WEERT Kevin BEL
84 DEVOLDER Stijn BEL
85 ROSSELER Sébastien BEL
86 VAN DE WALLE Jurgen BEL
87 VELO Marco ITA
88 WYNANTS Maarten BEL

Garmin Slipstream> Garmin Slipstream
91 MILLAR David GBR
92 COZZA Steven USA
93 DUGGAN Timothy USA
94 LOWE Trent AUS
95 MARTIN Daniel IRL
96 MEIER Christian CAN
97 PETERSON Thomas USA
98 TUFT Svein CAN



BBox Bouygues Telecom> BBox Bouygues Telecom
101 FEDRIGO Pierrick FRA
102 ARASHIRO Yukiya JPN
103 BONNET William FRA
104 GAUTIER Cyril FRA
105 LEFEVRE Laurent FRA
106 ROLLAND Pierre FRA
107 PICHOT Alexandre FRA
107 TROFIMOV Yuri RUS

Milram> Milram
111 KNAVEN Servais NED
112 KNEES Christian GER
113 KUX Christian GER
114 ROELS Dominik GER
115 TERPSTRA Niki NED
116 VELITS Peter SLQ
117 VOSS Paul GER
118 WEGMANN Fabian GER



Lampre NGC> Lampre NGC
121 SPILAK Simon SLO
122 BANDIERA Marco ITA
123 FURLAN Angelo ITA
124 MARZANO Marco ITA
125 LORENZETTO Mirco ITA
126 SANTAMBROGIO Mauro ITA
127 RIGHI Danièle ITA
128 ZAGORODNY Volodymyr UKR

Columbia High Road> Columbia High Road
131 GRABSCH Bert GER
132 BARRY Michael CAN
133 HANSEN Adam AUS
134 LEWIS Craig USA
135 POSSONI Morris ITA
136 RABON Frantisek CZE
137 SIEBERG Marcel GER
138



Katusha> Katusha
141 BOTCHAROV Alexandre RUS
142 BODROGI Laszio FRA
143 ROVNY Ivan RUS
144 PETROV Evgeny RUS
145 SEROV Alexander RUS
146 STEEGMANS Gert BEL
147 TRUSSOV Nikolay RUS
148 VANDENBERGH Stijn BEL

Saxo Bank> Saxo Bank
151 BAK Lars DEN
152 BOCHMAN Lasse DEN
153 FUGLSANG Jakob DEN
154 HOJ Frank DEN
155 KOLOBNEV Alexandr RUS
156 KROON Karsten NED
157 SÖRENSEN Nicki DEN
158 VAN GOOLEN Jurgen BEL



Liquigas> Liquigas
161 BASSO Ivan ITA
162 BODNAR Maciej POL
163 FISCHER Murilo BRA
164 FRANZOI Enrico ITA
165 KUCHYNSKI Aliaksandr BLR
166 NIBALI Vincenzo ITA
167 SZMYD Sylwester POL
168 WILLEMS Frédérik BEL

Fuji Servetto> Fuji Servetto
172 DE LA FUENTE RASILLA David ESP
173 PIAMONTESI Fabrice ITA
174 INTXAUSTI Benat ESP
175 FERNANDEZ DE LA PUEBLA Alberto ESP
176 JUFFRE POU Josep ESP
177 MEGIAS LEAL Javier ESP
178 WURF Cameron AUS



BMC Racing Team> BMC Racing Team
181 ZBERG Markus SUI
182 BOOKWALTER Brent USA
183 FRANK Mathias SUI
184 FREI Thomas SUI
185 LOUDER Jeffry USA
186 MCKISSICK Ian USA
187 MOOS Alexandre SUI
188 STALDER Florian SUI

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

1 reactie | 15597x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Criterium du Dauphiné Libéré | Open Street Maps/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn 1 reacties!
  1. A l'occasion du Dauphiné Libéré, la Région Rhône-Alpes organise du 7 au 14 juin un concours gratuit sur son site Internet www.rhonealpes.fr.

    Le but est de répondre correctement au questionnaire mis en ligne. Pour vous aider, des liens vous guideront sur les pages du site qui contiennent les informations recherchées.

    Vous pourrez remporter le maillot à pois (meilleur grimpeur) dédicacé du vainqueur de chacune des étapes, ou encore un ensemble cycliste « Rhône-Alpes » (maillot, cuissard, et gants), et de nombreux autres lots.

    Venez tenter votre chance à cette adresse : www.rhonealpes.fr/448 pour être tiré au sort.

    | Thomas Vergouwen | dinsdag 09 juni 2009 om 22u52

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is twee keer zeven ?