vrijdag 18 december 2015 om 00u50

Op donderdag 17 december werd het parcours van Paris-Nice 2016, de 74ste editie van de wedstrijd die luistert naar de bijnaam "De Race naar de Zon", officieel aangekondigd (veel vroeger dan gebruikelijk). Met een origineel parcours met invloeden van verschillende andere wedtsrijden zal Paris-Nice dit jaar bergachtig en zwaar zijn en om de wedstrijd te winnen zal een renner van begin tot het einde hard aan de bak moeten!

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Parijs-Nice 2016 in detail

Paris-Nice 2016 bestaat uit een proloog in de straten van Conflans-Sainte-Honorine van 6,1 km en 7 etappes in lijn die de renners van Condé-sur-Vesgre naar de Promenade des Anglais in Nice brengen. In totaal staan 1.290,1 kilometers op het programma van de wedstrijd.

Een proloog en een etappe met het slotstuk op zandweggetjes

Het begint allemaal met een proloog van 6,1 kilometer in de straten van Conflans-Sainte-Honorine en na deze individuele krachtsinspanning blijven de renners in het departement Yvelines maar ze gaan zo'n zestig kilometer ten zuid-westen van start voor de eerste etappe in Condé-sur-Vesgre en begeven zich dan richting Vendôme, gedeeltelijk over de wegen van de najaarsklassieker Paris-Tours waarvan de bevoorradingszone normaal gesproken in deze finishstad ligt. In Paris-Nice vinden de renners echter een tweetal zandweggetjes in het slotstuk van de etappe, waardoor we uiteraard moeten denken aan de Tro Bro Léon en de befaamde ribins van die wedstrijd. Het eerste zandweggetjes is 1.300 meter langen het tweede 600 meter op zo'n 3,5 kilometer van de finish. Deze etappe is in totaal 195 km lang.

De overgangsrit en de Mont Brouilly

De tweede etappe vindt plaats tussen Contres en Commentry over 214 kilometer en zet koers richting centraal Frankrijk. De etappe eindigt met een lokaal circuit rondom de finishstad.

De volgende dag kunnen de sterke renners hun kansen pakken in de derde etappe van 165,5 kilometer die van start gaat in Cusset. Deze finisht namelijk op de Mont Brouilly, een klim van 3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7% waarvan de laatste kilometer een stijgingspercentage van boven de 9% laat zien en deze etappe eindigt ook op een slotcircuit waardoor de renners deze twee maal zullen moeten beklimmen voordat we de winnaar van deze etappe zullen kennen. De renners die deel hebben genomen in Paris-Nice in 2014 zullen deze klim herkennen want ze hebben deze toen ook beklommen tijdens de etappe Nevers > Belleville.

De Mont Ventoux in zicht!

Voor de vierde etappe heeft het peloton als ontmoetingsplaats Juliénas, iets verder ten noorden, voor een etappe van 193,5 kilometer richting Romans-sur-Isère.

De volgende dag keert de vijfde etappe terug naar een stad die wel bekend is in de wedstrijden georganiseerd door A.S.O., met bijvoorbeeld een etappestart van Paris-Nice in 2009 of een etappestart van het Critérium du Dauphiné in 2010, gevolgd door een bezoekje van de Tour de France in 2011 en 2012! Het betreft hier uiteaard Saint-Paul-Trois-Châteaux en als de renners zich richting Salon-de-Provence begeven beklimmen ze de Mont Ventoux (net als in de Tour de France 2016). Ze gaan echter niet door tot aan de top want op zo'n 6 kilometer van de finish, bij het Chalet Reynard, slaan ze rechtsaf en het hoogste punt van Paris-Nice 2016 bevindt zich dus daar, op een hoogte van 1.440 meter. De etappe is in totaal 193,5 kilometer lang en alvorens ze de Mont Ventoux beklimmen tot aan het Chalet Reynard zullen de renners al de Col de la Madeleine (1,6 km @ 4,1%) hebben beklommen en na de afdaling naar Sault en vervolgens naar Apt, beklimmen ze daarna nog de Col du Pointu (5,9 km @ 4,1%). Op zo'n dertig kilometer van de finish beklimmen ze dan nog de Côte de la Roque d'Anthéron (4,2 km @ 5,5%) en de Col de Sèze (1,7 km @ 7,2%).

Hieronder vindt u het profiel van deze 5de etappe van Paris-Nice 2016:
Profiel 5de etappe Paris-Nice 2016


De koninginnerit met first ever aankomst bergop op de Madone d'Utelle en de slotrit in het gebied rondom Nice

De koninginnerit van Paris-Nice 2016 zal de 6de etappe zijn tussen Nice en de first ever finish bergop op de Madone d'Utelle. Meteen na de start vanuit Nice gaat het bergop, met de klim van de Côte de Gattières (4,5 km @ 4,8%) en na een stukje over het plateau van Vence begint in Le Pont du Loup de klim van de Côte de Coursegoules (11,5 km @ 4,4%).
Na de afdaling tot aan Roquestéron-Grasse gaan de renners dan verder met de klim van de Côte de la Sigale (7,3 km @ 4,9%) en vervolgens na de afdaling de Côte de Levens (6,2 km @ 5,6%) en de Côte de Duranus (1,6 km @ 8,4%) voor de slotklim naar La Madone d'Utelle (15,3 km @ 5,7%) na 177 kilometer voor deze etappe, op een hoogte van 1.165 meter en met de laatste 300 meters met een gemiddeld stijgingspercentage van 11%.

Hieronder vindt u het profiel van deze 6de etappe van Paris-Nice 2016 en het specifieke profiel van de slotklim naar de Madone d'Utelle:

Profiel 6de etappe Paris-Nice 2016 Profiel finish 6de etappe Paris-Nice 2016 La Madone d'Utelle


De laatste etappe heeft start en finish in Nice en biedt de renners een opeenvolging van beklimmingen in het gebied rondom Nice. Ze vinden daarin wederom de Côte de Duranus (3,9 km @ 4,3%) en de Côte de Levens (5,3 km @ 3,1%) alvorens ze verder gaan met de minder bekende Côte de Châteauneuf (5,4 km @ 4,4%), Col de Calaison (6,3 km @ 4,4%) en Côte de Peille (6,6 km @ 6,8%). Ze rijden dan het slotcircuit rondom Nice op en na de eerste doorkomst over de finishlijn is de etappe nog helemaal open want de kans is groot dat de Col d'Eze (7,7 km @ 5,7%), vaak beklommen in een individuele tijdrit in Paris-Nice, beslissend zal zijn voor deze etappe! Deze etappe is 141 kilometer lang.

Hieronder vindt u het profiel van deze 7de en laatste etappe van Paris-Nice 2016:

Profiel 7de etappe Paris-Nice 2016

De lijst van etappes en de kaart van Parijs-Nice 2016

Hieronder vindt u de lijst van alle etappes van Paris-Nice 2016 en de kaart van de wedstrijd:

zondag 06 maart 2016 P/ Conflans-Sainte-Honorine > Conflans-Sainte-Honorine 6.1 km
maandag 07 maart 2016 1/ Condé-sur-Vesgre > Vendôme 195 km
dinsdag 08 maart 2016 2/ Contres > Commentry 214 km
woensdag 09 maart 2016 3/ Cusset > Mont Brouilly 165.5 km
donderdag 10 maart 2016 4/ Juliénas > Romans-sur-Isère 193.5 km
vrijdag 11 maart 2016 5/ Saint-Paul-Trois-Châteaux > Salon-de-Provence 198 km
zaterdag 12 maart 2016 6/ Nice > La Madone d'Utelle 177 km
zondag 13 maart 2016 7/ Nice > Nice 141 km
totale afstand 1290.1 km


De kaart van Parijs-Nice 2016

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

15 reacties | 14480x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Nice | Parijs-Nice 2016

Reacties

Er zijn 15 reacties!
  1. Un beau parcours qui fait concurrence à Tirreno et qui peut attirer de belles têtes d'affiches qui désertaient souvent Paris - Nice ces dernières années.

    | david | vrijdag 18 december 2015 om 09u13

  2. Résumons ce parcours : audacieux et commercial !
    Retour d'un prologue ok. Je préfère presque car au moins la course commence dés le départ et non vers la 3-4ème.
    Voici l'originalité ! Je ne connaissais pas ces secteurs. Surement une personne de la mairie cyclosportif qui a dû proposer ça … Mais surtout ASO doit être demandeur ! Le retour des pavés en force, le ChFr à Lannilis (+les rumeurs du Tour là bas) : ASO veut chercher d'autres sentiers non battus. L'intérêt est aussi au niveau du programme de course.
    La plupart du temps, quand un coureur faisait les Strade puis Milan-San Remo il faisait entre les deux Tirreno. Ici on propose une réplique des Strade (pas le même charisme) ce qui pourrait attirer certains coureurs encore réticent à ce genre de ''classique''. Je dis donc bien vu que ce soit sportivement voire commercialement.
    Lendemain : l'étape des vents mais je risque par contre de mettre en vent au Mont-Brouilly. Je ne
    sais pas qui finance cette arrivée mais de un, je ne suis pas favorable à cette double montée (3ème boucle finale en trois jours), et de deux je ne vois pas l'intérêt de ne pas pousser jusqu'à Belleville. On avait été déçu du peloton sur la fin en 2014 mais le final était tout de même à Suspence. Dommage de résumer cette côte à un ''Mur'' type Vuelta.

    J'attends le profil de Romans (candidat au Tour ?).

    Le Ventoux ! Tous les médias reprennent ce terme plus que celui du Chalet Reynard.
    Je dis pourquoi pas à cette étape assez bien travaillé il me semble sur la fin. Espérons à scénario équivalent à Villard-de-Lans. Cependant, je n'aurais pas hésité à montée le Mont-Ventoux réellement. Par Malaucène bien-sûr ! Si on veut une course qui part de loin autant prendre cette option et gardé la montée par Bédoin en cas de forte chute de neige (si seulement …).

    La seul vrai étape de montagne. Je n'aurais pas cru à cette montée mais ASO cherche d'autre chose après Lure et Chambouret. C'est bien ! Cela aurait pu être mieux précédé mais je pense que cela suffit largement.

    Sur Le Grupetto, Svam a critiqué cette dernière étape et son final. Il me semble effectivement plus propice de raccourcir l'avant dernière descente et proposer le col d'Eze sur une distance plus courte mais plus pentu. J'aurais aussi raccourcis l'étape.

    En conclusion. Un bon parcours largement supporté par cette première étape. Sinon rien de neuf à part quelques nouveautés et un ''Ventoux'' loin de l'arrivée comme souvent souhaité (trop loin ?). Mais pour Paris – Nice ont en demande pas plus !

    | bapt77 | vrijdag 18 december 2015 om 11u23

  3. Je suis assez dubitatif sur ce parcours.

    Les 1ere partie jusqu'à Romans est classique, des étapes de plaine et une arrivée pour puncheurs-grimpeurs avec du pourcentage, reste à voir ce que va donner le final vers .

    Concernant l'étape de Vendôme, ça risque d'être une journée très stressante pour les coureurs si le vent s'en mêle et s'il n'est pas présent, l'approche du 1er chemin va être hyper dangereuse, tout le monde va vouloir être dans les 15-20 premiers, les sprinteurs et leurs trains ainsi que les coureurs qui visent le général et leurs escortes, ça me fait déjà froid dans le dos.

    Pour ce qui est des 3 derniers jours de courses, je n'aime pas vraiment ce qui est proposé.

    J'ai du mal à imaginer autre chose qu'une échappée de baroudeur (loin au GC) se disputer la victoire à Salon sans qu'il y ait d'action entre les cadors et même chose pour la boucle niçoise, le dernier col étant vraiment isolé et trop peu sélectif.

    Rien à redire sur l'étape de la Madone d'Utelle.

    | oliv56 | vrijdag 18 december 2015 om 17u54

  4. Parijs-Nice wordt 'Koers naar

    de Zon' genoemd!!

    | Ronald Slaman | zaterdag 09 januari 2016 om 20u38

  5. Bonjour à tous
    Serait-il possible de savoir quand le parcours detaillé du prologue sera devoilé

    merci

    | koikoi583 | woensdag 20 januari 2016 om 15u34

  6. Je reviens sur le parcours de la 3e étape entre Cusset et Brouilly.
    En effet, pour avoir vu le parcours précis, dire que cette étape se résume à un mur est inexact.
    Il y a quand même 5 côtes de 3e catégorie qui se succèdent dans la 2e moitié de l'étape, en plus des 2 ascensions du Mont Brouilly.

    A signaler que la 1ere moitié de l'étape emprunte les routes de l'étape St Pourçain-Lyon du Tour 2013. Attention au vent du nord sur cette partie exposée.

    | Gillou | donderdag 21 januari 2016 om 14u51

  7. Bonjour

    J'ai reussi a avoir le parcours detaillé du prologue,si cela interesse quelqu'un.

    | koikoi583 | zaterdag 23 januari 2016 om 12u20

  8. Bonjour,
    Petite question à Gillou (ou quiconque pouvant répondre à ma question, d'ailleurs) : Comment avez-vous pu vous procurer le parcours de la 3e étape ? J'aimerais bien le voir aussi.

    | QREQ | woensdag 10 februari 2016 om 17u20

  9. bonjour , est t il possible d avoir le details de l etape 2 et 3 ?

    | romainbike63 | zondag 21 februari 2016 om 16u55

  10. Bonjour, es't il possible d'avoir les details de tous les etappes ?
    Mercie

    | Van Hove Eddy | vrijdag 26 februari 2016 om 12u41

  11. Bonjour.

    Le détail des étapes dans le roadbook disponible ici : http://velorooms.com/roadbooks/2016/PN2016%20-%20Livre%20de%20route.pdf

    Merci au site velorooms.com

    | Freddy | vrijdag 26 februari 2016 om 15u48

  12. @Eddy & @Freddy, A.S.O. a seulement mis en ligne dans l'espace presse le livre de route hier soir. De mon côté je vais bien évidemment préparer les cartes Google Maps des différentes étapes, mais comme ça prend pas mal de temps, ce sera publié juste avant le départ probablement ... :(

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 26 februari 2016 om 15u54

  13. vraiment un grand merci pour le détail du roadbook c super

    | roy | zaterdag 27 februari 2016 om 09u44

  14. Bonjour à tous
    Est-il possible d'avoir l'ordre de départ des coureurs lors du prologue ou bien la date ou l'ordre sera dévoilée
    Merci d'avance

    | Lolo123 | vrijdag 04 maart 2016 om 00u09

  15. Bonjour @Lolo123, l'ordre de départ sera annoncé le samedi en toute fin de journée, après la réunion des directeurs sportifs. Bien sûr vous le retrouverez ici. Par ailleurs, j'espère pouvoir publier dès ce soir le parcours complet de Paris-Nice 2016 sur Google Maps :).

    | Thomas Vergouwen | vrijdag 04 maart 2016 om 10u33

Plaats een reactie

Het is niet langer mogelijk te reageren op dit artikel. Praat verder over dit onderwerp nadat u het volgende artikel hebt gelezen:

>> Het parcours van Parijs-Nice 2016 op Google Maps/Google Earth