vrijdag 09 oktober 2015 om 22u47

Op zondag 11 oktober 2015 is het alweer tijd voor de gebruikelijke klassieker die het einde van het Franse wielerseizoen aankondigt, de 109de editie van Paris-Tours, die ook bekend staat onder de bijnaam de klassieker van de vallende bladeren, net als de grote broer Il Lombardia die vorige week plaats vond. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats tussen Chartres en de Avenue de Grammont in Tours.

Zoals gebruikelijk is deze klassiekers één van de laatste wedstrijden van het seizoen in Frankrijk en de renners willen dus van de kans gebruik maken om zich nog een laatste keer te laten zien voordat ze hun winterbreak in gaan.

In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over deze klassieker: het parcours, de kaart op Google Maps en een te downloade versie in Google Earth van het parcours, het profiel en het tijd- en routeschema. U vindt er ook de deelnemerslijst met rugnummers.

Het parcours van Parijs-Tours 2015

Na de verst gelegen startplaats vanaf Parijs in de recente geschiedenis van Paris-Tours, in Bonneval, zal de start deze zondag in Chartres ons herinneren aan de start in 2009 die ook daar plaats vond (zie de foto's van de start van Parijs-Tours 2009 in Chartres) en deze werd gevolgd door een start in La Loupe in 2010, in Voves in 2011, in Châteauneuf-en-Thymerais in 2012, in Authon-du-Perche in 2013 en in Bonneval in 2014.

De start van Parijs-Tours 2009De lengte van deze 2015 editie is vergelijkbaar met de vorige edities met 231 kilometer vergeleken met 237,5 vorig jaar, 235 in 2013, 235,5 in 2012, 230,5 in 2011 en 233 in 2010. Na de start vanaf het Place Châtelet in Chartres om 11u30 volgen de renners de Avenue Jehan de Beauce, Place Pierre Semard, Rue Pierre Nicole, Rue Chauveau Lagarde, Place Jeanne d'Arc, Rue Philippe Desportes, Rue de Reverdy, Rue des Réservoirs, Rue des 3 Ponts, Rue Saint-Brice en in Le Coudray de Route de Patay die hen brengt naar de D29 waar de wedstrijd dan echt van start zal gaan op 6,5 km van de oorspronkelijke startlokatie, om 11u45. Ze blijven vervolgens op deze weg, via Voves, tot aan Fains-la-Folie waar ze rechtsaf slaan richting Bonneval, de startlokatie van de wedstrijd vorig jaar. Net na Lanneray komen ze dan terug op het gebruikelijke parcours voor Paris-Tours. De bevoorradingszone is nog altijd in Vendôme.

Net na La Croix-en-Tourraine is het parcours een beetje anders dan gebruikelijk, want de renners volgen daar de D976 naar het westen zonder door Athée-sur-Cher te rijden. Als ze dan in Azay-sur-Cher zuidwaarts rijden richting Esvres-sur-Indre, komen ze vanzelf terug op het gebruikelijke parcours.

In het slotstuk van de wedstrijd vinden de renners uiteraard weer de Côtes de Crochu, de Beau Soleil en de l'Epan op respectievelijk 28, 9,5 en 7 kilometer van de finishlijn. De finishlijn zelf zal getrokken worden in de Avenue de Grammont die tegenwoordig nog 800 meter lang is.

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE


Het parcours van Parijs-Tours 2015 op Google Maps, het tijd- en routeschema en het koersprofiel

Hieronder vindt u het parcours van Paris-Tours 2015 op Google Maps, het profiel en het tijd- en routeschema. Klik op de afbeeldingen om deze te openen:
Het tijd- en routeschema van Parijs-Tours 2015 Het profiel van Parijs-Tours 2015 Het parcours van Parijs-Tours 2015 op Google Maps

Parijs-Tours 2015

[X] Close

Parijs-Tours 2015

[X] Close

Het parcours van Parijs-Tours 2015 in Google Earth

Wilt u een virtuele vogelvlucht maken over dit parcours? Of bekijkt u het simpelweg liever in Google Earth?
>> Klik hier om het parcours van Parijs-Tours 2015 in Google Earth te downloaden (KML bestand)

Parijs-Tours 2015 op TV

ToursKunt u er niet bij zijn aan de kant van de weg of bij de finish in Tours? Geen probleem, in Frankrijk kunt u de wedstrijd live kijken op France 3 van 3u00 tot 5u10 en op Eurosport van 3u30 tot 5u00.

De andere landen die de wedstrijd live uitzenden zijn:
- verschillende Europese landen op Eurosport en verschillende Aziatische landen op Eurosport Asia-Pacific
- Belgiê op RTBF en VRT (Sporza)
- Denemarken op TV2
- Spanje op Teledeporte
- Italië op RAI Sport
- Luxemburg op RTL
- Norwegen op TV2
- Nederland op Nederland 1 (NOS)
- Wales op S4C
- Portugal op TVI
- Zwitserland op SRG SSR
- verschillende landen in Afrika op Supersport
- verschillende landen in Latijns Amerika op ESPN International
- in het Midden-Oosten en Noord Afrika op beIN Sports
- Australië op SBS
- Canada op Sportsnet
- de Verenigde Staten op NBC Sports Network
- Japan op J Sports
- Nieuw Zeeland op Sky TV

De belangrijkste favorieten, de deelnemerslijst en hun rugnummers

De 5 laatste winnaars van Paris-Tours zijn Oscar Freire (2010), Greg van Avermaet (2011), Marco Marcato (2012), John Degenkolb (2013) en Jelle Wallays (2014) en dit jaar zou de wedstrijd wederom kunnen eindigen met een sprint, ondanks het feit dat het slotstuk vaak extreem spannend is met een kopgroep die nog altijd vooruit is in de laatste kilometers (of die zelfs op dat moment nog gevormd wordt)! Als het eindigt in een sprint zijn Nacer Bouhanni (Cofidis, solutions crédits), recent winnaar van de Grand Prix d'Isbergues en Arnaud Démare (FDJ) de beste kansen voor Frankrijk en hun buitenlandse concurrenten zijn met name de Belgen Gianni Meersman (Etixx-QuickStep) en Jens Debusschere (Lotto-Soudal), de Nederlanders Danny van Poppel (Trek Factory Racing) en Moreno Hofland (Team LottoNL-Jumbo) en de Italianen Matteo Pelucchi (Team IAM) en Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), de Duitsers Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) en Nikias Arndt (Team Giant-Alpecin) of de Ier Sam Bennett (Bora-Argon 18) die Paris-Bourges afgelopen donderdag op zijn naam wist te schrijven.

Onder de aanvallers en outsiders die graag een andere finale zouden willen zien dan een sprint vinden we grote namen als Greg van Avermaet (BMC Racing Team), Niki Terpstra (Etixx-QuickStep), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en de Franse renners Tony Gallopin (Lotto-Soudal) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), recent winnaar van de Tour de l'Eurométropole en van een etappe in de Vuelta a España.

Hieronder vindt u de deelnemerslijst van Paris-Tours 2015 met hun rugnummers:
>> Deelnemerslijst Paris-Tours 2015

door Thomas Vergouwen
Vond u dit artikel interessant? Laat het uw vrienden op Facebook weten door op de buttons hieronder te klikken!

nog geen reacties | 8095x bekeken

dit artikel is geplaatst in: Parijs-Tours | OpenStreetMap/Google Maps/Google Earth

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats als eerste uw reactie op dit artikel!!

Plaats een reactie

Je naam
*
Je e-mail adres
*
[dit wordt uitsluitend gebruikt om mij de mogelijkheid te geven eventueel contact met je op te nemen en wordt niet bij je reactie geplaatst en om je op de hoogte te stellen van nieuwe reacties]
Blijf op de hoogte van nieuwe reacties
Vink dit hokje aan als je een e-mail wilt ontvangen wanneer er nieuwe reacties worden achtergelaten (controleer goed je e-mail adres hierboven om er zeker van te zijn dat je deze e-mails ontvangt!)
Het adres van jouw website

Je bericht


Let op!! Om spam te bestrijden dient u voor het gebruik van deze functie nu het antwoord op de eenvoudige vraag hieronder te geven. Het antwoord dient gegeven te worden in de vorm van een cijfer tussen 2 en 100. Indien het antwoord onjuist is zal de overige invoer in dit formulier verder worden genegeerd.

Hoeveel is zes keer negen ?