zondag 25 januari 2015 om 14u33

De laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015 vond plaats op een circuit van 4,5 kilometer in het centrum van Adelaide en de renners moesten dit 20 keer afleggen. Er werd een massasprint verwacht aan de finish maar uiteindelijk strijdde een kleine groep om de sprint vanwege een valpartij in de voorlaatste ronde. Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) kwam als eerste over de finishlijn, voor Heinrich Haussler (IAM Cycling), en hij leek daar zelf nog het meest verbaasd over!

Rohan Dennis (BMC Racing Team) zag zijn eerste plaats in het algemeen klassement niet bedreigd worden door Richie Porte (Team Sky) en won zo de eerste UCI WorldTour wedstrijd van het seizoen 2015.

De samenvatting van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015: Adelaide > Adelaide - 90 km

Het 4,5 kilometer lange circuit in de straten van Adelaide was iets anders dan wat we gewend waren aangezien de renners een langere afstand aflegden op King William Street en omkeerden op Victoria Square. Daardoor was de rechte lijn in het circuit naar de finishlijn langer dan gebruikelijk en in deze rechte lijn zagen we op de weg de tekst "Thank you Cadel, you've done Australia proud, ter ere van Cadel Evans (BMC Racing Team) die zijn carrière zal beëindigen ter gelegenheid van de eerste editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Santos Tour Down Under 2015 was dus zijn laatste UCI WorldTour wedstrijd.

De eerste echte kopgroep van de dag werd gevormd in het tweede rondje op het circuit door Nathan Haas (Cannondale-Garmin), Calvin Watson (Trek Factory Racing), Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) die in het volgende rondje gezelschap kregen van Greg Henderson (Lotto-Soudal) en even later ook Giampaolo Caruso (Team Katusha). Hun voorsprong kwam echter nooit boven de 30 seconden uit en net voor de eerste tussensprint bij de 8ste doorkomst over de finishlijn werd deze kopgroep teruggepakt door het peloton.
Dit zou de gelegenheid hebben kunnen zijn voor Richie Porte (Team Sky) om de bonificatieseconden te pakken die hij nodig had om op te klimmen naar de eerste plaats op het podium van de Australische wedstrijd maar de Australische renner van de Britse Sky ploeg probeerde dat uiteindelijk niet. De Orica-GreenEDGE ploeg, die bijna al het werk had gedaan om de kopgroep terug te pakken, had van deze tussensprint wel een doel gemaakt en slaagde er in Daryl Impey goed te plaatsen om deze te winnen.

In de 9de ronde ontstond een nieuwe kopgroep van 5 man met daarin Peter Kennaugh (Team Sky), Lars Bak (Lotto-Soudal), Alex Howes (Cannondale-Garmin), wederom Manuele Boaro en zijn ploegmaat Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) en Lars Boom (Astana). Boom pakte de punten voor het bergklassement bij de 10de doorkomst op Montefiore Hill.

Ondanks het harde werk van de Giant-Alpecin en Drapac ploegen die ervoor probeerden te zorgen dat deze etappe in een sprint zou eindigen, wisten de 5 renners in deze kopgroep een groter gat te slaan dan de vorige kopgroep, oplopend in de 12de ronde tot 1'15". Terwijl Lars Bak de tussensprint won bij de 12de doorkomst over de finishlijn pakte Lars Boom wederom de punten voor het bergklassement bij de 15de doorkomst op Montefiore Hill. De voorsprong liep toen rondje na rondje terug en toen ze begonnen aan de 19de ronde werd de kopgroep teruggepakt, met uitzondering van Manuele Boaro die even later ook door het peloton opgeslokt werd.

Alles leek dus te wijzen op de gebruikelijke massasprint met het hele peloton, waaronder de grote favoriet voor deze etappe Marcel Kittel (Team Giant-Alpecin), maar een valpartij in de voorlaatste ronde weerhield de Duitse renner en verschillende anderen ervan zich in de sprint te mengen.

In de beperkte groep die verder reed naar de finish zagen we Heinrich Haussler (IAM Cycling) proberen om zijn eerste UCI WorldTour overwinning voor de IAM Cycling ploeg (die onlangs toegevoegd werd aan de selectie van UCI WorldTeams) te pakken maar aan de linkerkant van de weg lukte Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) het om een gaatje te vinden waardoor de Nederlandse sprinter naar de finish sprong en zo deze laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015 wist te winnen.

De videosamenvatting van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015

De eindklassementen van de Tour Down Under 2015

LEES VERDER NA DEZE ADVERTENTIE

Het klassement van de 6de etappe van de Tour Down Under 2015: Adelaide > Adelaide

Hieronder vindt u de top 10 van deze 6de en laatste etappe van de Santos Tour Down Under 2015:

1/ Wouter Wippert (Drapac Professional Cycling) - 1h56'09"